ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:83/267)

Ogórki małosolne 239

Jeśli w tym sezonie nie robiliście jeszcze małosolnych / kiszonych ogórków to najwyższa pora nadrobić zaległości. U nas w domu panuje pełen podział - ja jem ogórki tak długo jak są małosolne a gdy tylko robią się kiszone pałeczkę przejmuje mąż. Czasem zjadam tak dużo małosolniaków, że dla niego zostaje raptem 1 lub 2, ale przecież nikt nie każe(...)Potrzebujesz: 2 kg ogórków gruntowych Zestaw do kiszenia (czosnek, koper, chrzan) Naprawdę duży słój lub naczynie gliniane Przegotowaną woda Sól Co robić?1. Na dnie glinianego naczynia ułożyć zestaw do kiszenia. Wystarczy kilka obranych ząbków czosnku, pomimo iż w zestawach zawsze jest cała główka2. Umyte ogórki ułożyć ciasno jeden obok drugiego3. Rozrobić przegotowaną wodę z solą w proporcji

Matka Żywicielka
Ogórki małosolne 166

piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słój na talerzu).  Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z ogórków z poprzedniego kiszenia. Ogórki są dobre do jedzenia po 3-4 dniach. Gdy ogórki są wystarczająco ukiszone, należy je wyjąć ze słoja i przechowywać lodówce. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna 214

kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy.   Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 szklanki gotowanej fasoli 3/4 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę. Kapustę kiszoną, po odciśnięciu pokroiłem. Por pokroiłem dość drobno. Czosnek przecisnąłem przez praskę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.  Olej podgrzałem, ale nie doprowadziłem do wrzenia. Polałem sałatkę i jeszcze raz wymieszałem

R'n'G Kitchen
Pizza Calzone a stylu Reuben 157

garnku do gotowania na parze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki. W mące łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i mieszając(...)taki sposób, aby boki były suche. Na połowę ciasta wyłożyłam warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy i wstawiłam do nagrzanego

Blondynka Gotuje
Sałatka z ogórków kiszonych 185

można użyć ogórków małosolnych i też będzie smakowała wyśmienicie.  Koniecznie wypróbujcie! Do krojenia warzyw na sałatkę świetnie się sprawił nóż od  #MyVictorinox :) 1 duży słoik ogórków kiszonych mala czerwona cebulka duży pomidor łyżka oleju pieprz 1/2 łyżeczki cukru Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę a pomidora w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski

Smakołyki Asi
Kalerosse kiszona 137

Lubicie kiszone ogórki i kapustę? A jakie jeszcze warzywa kiszone jedliście lub sami kisicie? No właśnie. Podejrzewam, że większość z nas poza kapustą i ogórkami zna niewiele kiszonek. A można kisić właściwie wszystko - owoce, przeróżne warzywa a nawet grzyby. Ja uwielbiam kiszonego kalafiora . Kiszę też pomidory, jabłka, buraki... Zakwas na żur czy barszcz to też kiszonka,tak samo

Smaczna Pyza
Kanapka Reuben 203

plasterki) kromki chleba żytniego ( u mnie dwa rodzaje chleba: chleb pszenno-żytni i żytni z mieszanką mąki 7 zbóż) dressing (nie)rosyjski kapusta kiszona kilka plasterków sera żółtego ogórki kiszone Wykonanie: Zaczynamy od początku, czyli jak przygotować Pastrami Deli. Jeśli mamy już zakupiony kawałek pastrami musimy go odparować. Tu będzie nam potrzebny garnek do gotowania na parze, taki(...)wstawić do lodówki. Dlaczego użyłam nazwy Dressing (nie)rosyjski dowiecie się z przepisu, a na przepis traficie klikając w nazwę dressingu w tym zdaniu. Kapustę kiszoną wykładamy na sito aby odciekła. Ogórki możemy już pokroić w plasterki. Jak już macie chleb, dressing i pokrojone pastrami bierzemy się za stworzenie kanapki. Rozgrzewamy patelnię grillową (możecie też zwykłą). Kromki chleba smarujemy

Blondynka Gotuje
Śledzie z kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi 148

płaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami

królestwo garów
Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku. 1772

ważnych zasadach:   Warto wybrać świeże, nie za duże, jędrne ogórki gruntowe- najlepiej ze sprawdzonego źródła. Moim zdaniem optymalnie smakują te raczej niewielkie.   Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach lub kamionkach. Naczynie powinno być czyste lub wyparzone.   Najlepiej używać soli kamiennej niejodowanej.   Im mniej składników tym lepiej.   Stosując się(...)smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją.   Natomiast woda z kiszenia i same ogórki małosolne to doskonały probiotyk.   Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” . Pamiętajcie o zostawieniu komentarza pod wpisem   Ogórki

kuron.com.pl
Sałatka z pierożkami tortellini 153

Składniki: 300g Tortellini u mnie z farszem mięsnym 1 puszka kukurydzy Dawtona 1 puszka zielonego groszku Dawtona 1 puszka czerwonej fasolki Dawtona 1 średni zielony ogórek 3-4 ogórki kiszone Kawałek białej części pora Ćwiartka czerwonej papryki Majonez + jogurt naturalny typu greckiego po 3-4 łyżki Pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu(...)zahartować aby zapobiec sklejaniu się. Ogórki zielony oraz kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo pokroić paprykę. Por pokroić bardzo drobno. Warzywa z puszek odcedzić na sicie i wrzucić do miski razem z pierożkami i pozostałymi warzywami. Można również dodać szczypiorek czy natkę pietruszki a nawet posiekane jajko ugotowane na twardo. Tylko od nas zależy

W garach u Gosi
Sałatka Ziemniaczana 148

Składniki : Ziemniaki 5 sporych sztuk - najlepiej sałatkowych Pęczek dymki - sam szczypior Mały kubek jogurtu naturalnego zott 3 spore łyżki majonezy Kieleckiego Sól , pieprz ew ząbek czosnku , ogórek kiszony lub konserwowy łyczeczka musztardy Wyko nanie : Ziemniaki gotujemy w łupinach  Obieramy , studzimy , kroimy w grubą kostkę ( kawałki ) Posypujemy solą i pieprzem Przekładamy do miseczki lub pojemnika Szczypior siekamy , posypujemy nim ziemniaki(...)wszystko dokładnie , delikatnie mieszamy Możemy jeść od razu lub włożyć do lodówki i poczekać będzie jeszcze lepsza  Opcjonalnie wyciskamy czosnek ,  możemy też dodać ogórki konserwowe lub kiszone pokrojone w kostką lub np śledzie

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Zupa krem ze świeżych ogórków 182

Zupa ogórkowa kojarzy się z kwaśną zupą na ogórkach kiszonych. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Świeże, zielone ogórki podaję raczej na surowo - w formie mizerii albo do kanapek. Czasami robię potrawkę ze świeżych ogórków i za pierwszym razem to było trochę dziwne doświadczenie bo zielone ogórki na gorąco były zaskakujące. Ponieważ potrawka przypadła(...)gustu a chłodnik ogórkowy też lubię więc postanowiłam zrobić inną niż zwykle zupę ogórkową, właśnie z ogórków zwykłych, takich nie kiszonych. Czułam, że będzie smaczna i nie zawiodłam się. Jest świeża, soczysta a jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi ziemniaków i groszku ptysiowego. Szybka zupa kiedy nie macie dużo czasu na stanie przy garach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ogórki małosolne 190

Dziś w zasadzie uzupełnienie poprzedniego wpisu, gdyż ogórki małosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie, sposób przygotowania również, za wyjątkiem kilku drobnych różnic:- nie używamy słoików, ogórki wraz z dodatkami umieszczamy w boncloku (nie mam pojęcia, czy to ogólnopolska nazwa, a jeśli nie, to jak takowa brzmi(...)przestudzić tak, by była ciepła, ale nie gorąca, najłatwiej sprawdza się to palcem - jak nie parzy, to jest dobra. Proporcje soli są dokładnie takie same, jak w przypadku ogórków kiszonych, stąd można robić je równocześnie;- ogórków małosolnych nie przygotujemy na zimę - są gotowe po ok. 3 dniach;- naszego pojemnika nie zamykamy, można go jedynie nakryć jakimś talerzykiem, żeby

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania