mineralnej, o obniżonej zawartości sodu i wapnia. 2. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, całkowicie studzimy. Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy, garnek kamionkowy, słoik lub naczynie w którym będziemy kisić ogórki sparzamy, osuszamy. Na dnie naczynia układamy warstwę kopru, ząbków czosnku, liści i chrzanu. Wsypujemy jedną łyżeczkę gorczycy. Układamy na tym warstwę ogórków, czynności powtarzamy, nie żałując kopru
Kuchnia PrezydentowejZaprawiacie ogórki? Zresztą, po co pytam, na pewno tak:) Ja najczęściej robię tradycyjne ogórki kiszone, ale przygotowuję także różne sałatki warzywne na zimę oraz takie oto ogórki z cebulą w zalewie octowej z pikantną przyprawą do grilla. Przyprawa nadaje ogórkom charakteru:) Mój mąż się nimi zajada... Składniki:2 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 3 łyżki
Z miłości do słodkościsposób nie zapamiętać tak krótkiej ilości składników. Składniki: 3 dużych ugotowanych ziemniaków 6 filetów śledziowych w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 średnie ogórki kiszonych sól, pieprz majonez Wykonanie: Śledzie odsączone z oleju, ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać groszek konserwowy, doprawić do smaku solą
Pasja Smakudanie :)Składniki na duży garnek:2 ćwiartki kurczaka lub indykaWoreczek kiszonych ogórkówOk. 6 średnich ziemniaków2 marchewki Pół dużego selera 2 pietruszki Przecier lub kwas z ogórków kiszonych pęczek koperku jarzynka na oko do smaku :D 6x pieprz w ziarnkach 3x liść laurowy (większy) 3x ziele angielskie 1,5 kostki rosołowej Przepis(...)obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką. Ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna (a dla mnie na tym etapie zawsze jest mało ^^) , dodajemy kwasu ogórkowego, który pozostał w woreczku
WeAreCrazydodatek sałatka jest bardzo pyszna, zdrowa i szybka do zrobienia. Składniki: 100 g roszponki 120 g mozzarelli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 3 ogórki kiszone 1/2 cebuli oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Paprykę pokroić w paseczki. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w półplasterki, a mozzarellę w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę pokroić
magiczna kuchnia Kasiinnymi przyprawami. Zdecydowanie ma oryginalny smak. Przygotowałam z niego smaczną pastę na kanapki. Zawsze to jakaś odmiana. Składniki: Twaróg wędzony ( 1 opakowanie ) Kilka suszonych pomidorów w oleju 1 ogórek kiszony 2 łyżki posiekanego szczypiorku Śmietana gęsta kwaśna Pieprz Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Ogórka i pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy szczypiorek, śmietanę i przyprawiamy pieprzem. Wszystko razem łączymy i już
Smaki Ewywychodzą przepyszne, wzbogacone chrupiącymi i ciągnącymi składnikami. Ach! Co to było za śniadanie!? :D Potrzebujemy: 1 opakowanie Parówek z szynki z linii Maestro Henryk Kania 10 cebulek marynowanych 1 ogórek kiszony 100 g żółtego sera 6 łyżeczek pikantnego keczupu prażona cebulka Cebulki i ogórka siekamy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub siekamy bardzo drobno podobnie
MamaOskarkakolejna pyszna zupka..tym razem ogórkowa z dodatkiem pora i ziemniaków. bulion 1 marchewka por kilka ziemniaków 2 -3 łyżki ryżu kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele Marchew, pora pokroić, ogórki zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Gotować
Moje domowe kucharzeniebardzo zdrową surówkę. Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do każdego mięsa, jedna z moich ulubionych. Składniki: 500 g ogórków kiszonych 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ogórki przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać w półksiężyce. Całość przełożyć
magiczna kuchnia Kasiogórki kiszone, 1 pomidor, 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 jabłko, olej rydzowy Kapustę poszatkować. Ogórki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w cienkie półplasterki. Skropić olejem, wymieszać. Można dodać trochę cukru do smaku. zastawa
królestwo garówProdukty potrzebne; polędwica wołowa 200Gramów maggi 1Łyżeczka sól szczypta pieprz szczypta olej 1Łyżeczka cebula 1/2 sztuki ogórek kiszony 1/2sztuki żółtko 2Sztuki Sposób przygotowania: 1.Siekamy na bardzo drobno polędwicę, cebulę i ogórka. 2.Polędwicę przyprawiamy,dodajemy maggi,oleju, dziamdziamy dłonią. 3.Podajemy z cebulką i ogórkiem drobno posiekaną
pichcisztozwracać uwagę na to co i jak jem. Efekt - ponad 40 kg mniej i, co najważniejsze, chęć do życia.Dziś lekka kolacja.Czego potrzebujemy?-tuńczyk w sosie własnym -kukurydza-ogórek kiszony starty-jogurt naturalny, łyżka -sól, pieprz-oliwa-pieczywo pełnoziarniste; grzankaTuńczyka, kukurydzę, ogórka solimy i pieprzymy, łączymy z jogurtem.Grzankę skrapiamy oliwą
BaRepasrobi, dobrze się przechowują, nawet po kilku dniach nadal smakują jak małosolne, są chrupiące i maja piękny kolor. Na pewno nie zrezygnuję z tradycyjnie kiszonych gdyż bardzo je lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę do tego przepisu. Przyprawy dajemy takie jakich używamy do tradycyjnego kiszenia. Lubię dużo kopru, o tej porze roku mało(...)drobnych ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej przyprawy jak do tradycyjnego kiszenia: ok 30 g korzenia chrzanu, pokrojony w słupki liść chrzanu - opcjonalnie 3 - 4 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami + koperek jeżeli kopru mamy mało 10 ząbków czosnku przygotowanie Ogórki umyć i osuszyć. Można poucinać końcówki ale i bez tego ukiszą się ładnie
Stare GaryProsty i szybki sposób na przecier na zupę ogórkową. Zimą nie trzeba trzeć ogórków kiszonych na tarce wystarczy dodać słoiczek przygotowanego przez siebie przecieru i gotowe, a do tego jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Składniki: ogórki gruntowe (ilość wedle zapotrzebowania) sól (łyżka na kilogram ogórków) gałązki kopru (najlepiej z kwiatostanem, czyli nasionkami) czosnek ziele(...)angielskiego, ząbek czosnku (najlepiej przekroić na pół lub na cztery) i gałązki kopru. Ogórki nałożyć do słoiczków i zalać powstałą wodą, zakręcić i odstawić do ukiszenia. Przez kilka dni może lecieć ze słoików, ale nie należy się tym martwić, ponieważ to jest naturalny efekt kiszenia. Kiedy słoiki będą już suche można wynieść do spiżarni lub piwnicy. Gotowe czekają
talerz przyjemnościsałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Pomidor, grejpfrut, sałata karbowana, szczypiorek, sól czarna, pieprz biały Sałatka jarzynowa z ugotowanych w bulionie warzyw Tabuleh z kalafiora Pomidory
To co kocham