ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:213/267)

Wegetariańskie kolorowe kanapki 222

moje ulubione kanapki, jakie robiła dla mnie niegdyś moja babcia, a ja się ich nigdy nie umiałam najeść :) Składniki (poza chlebkiem z masłem): Rzodkiewka Pomidor Ogórek (zielony lub kiszony) Sałata Cebula Biała rzepa Ser Cebula Jajko ugotowane Sól Pieprz Wszystko układamy na chlebku, a na koniec dodajemy cebulkę, sol i pieprz. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Karkówka marynowana w cebuli 430

Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.Smacznego

chwile dla mnie
Tosty z jajkiem sadzonym 192

odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor   Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy prażona

Maminek kulinarny
filety dorsza na obiad... 213

mleko + 1/2 szklanki woda gazowana + 3/4 szklanki mąka pszenna + 1 sztuka jajko + do smaku: kucharek, pieprz ziołowy i czarny, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia, 20 dag kapusta kiszona + 1/2 sztuki ogórek zielony starty + 1 sztuka mała cebula + do smaku: cukier, pierz, olej rzepakowy mleko, wodę gazowaną, jajko,przyprawy, mąkę dobrze wymieszać trzepaczką do ciasta włożyć opłukane filety dorsza, dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Chicken-Burger! :) 408

moim blogu w zakładce "sosy".  Życzę smacznego! :)  Składniki: 6 bułek "hamburgerówek" połówka piersi z kurczaka płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie:Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były

Czerwona Porzeczka
Dziś po polsku i dość tradycyjnie 284

sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków. Smacznego dnia

Ratunku obiad
Zupa ogórkowa 250

swojej ulubionej zupy mam problem bo lubię różne. Pomidorowa, kartoflanka, rosół, jarzynowa - każda inna. Jednak w czołówce na pewno jest ogórkowa. Taka gęsta, kwaśna, z dużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową.  ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Kiszona kapusta po gruzińsku 213

także octu. Prawie wszystkie natomiast zawierają liście selera oraz ostrą papryczkę. Ogólnie na Kaukazie kiszone owoce i warzywa są bardzo popularne i nie ograniczają się jedynie do ogórków czy kapusty. Proces kiszenia polega na rozkładaniu się cukrów zawartych w owocach i warzywach i zamianie ich w kwas mlekowy. O tym że bakterie kwasu mlekowego są niezwykle ważne dla prawidłowego

Obiad gotowy
Ogórki tarte, kiszone na zupę. 224

przygotowaną kiszonkę używam na zupę ogórkową. Składniki : 10 dużych ogórków kilka ząbków czosnku sól, kiście kopru chrzan, liście laurowe, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Ogórki umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić Do każdego umytego słoja włożyć po kilka ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, koper, chrzan Teraz przełożyć w słoje, lekko dociskając starte ogórki

Proste Potrawy
Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem 247

nakładanie i ubijanie kapusty. Przyznam się Wam, że ostatnio mam straszną fazę na jedzenie kiszonek. Zajadam się nimi przy każdym posiłku. Ogóreczek do śniadania, kapusta lub kiszona marchewka do obiadu i znowu ogórek przy kolacji. Zawsze lubiłam kwaśne i kiszone, ale ostatnio sama siebie zadziwiam. I od razu dementuję wszystkie plotki o odmiennym stanie, chyba że komuś chodzi o odmienny

Smaczna Pyza
Ogórki konserwowe 228

Bardzo lubię ogórki szczególnie małosolne i kiszona, ale takim w occie też nie  pogardzę. Dziś mam dla Was mój przepis na przepyszne, chrupiące ogórki  konserwowe, które zimą będą pyszny dodatkiem do obiadu,  kanapki albo po prostu do schrupania. Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 3 marchewki 2 cebule na każdy słoik

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z ogórków do obiadu 3883

kolejną propozycję na sałatkę do obiadu lub do kanapek. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i kurczakiem. Ogórki małosolne mozna zamienić na kiszone. Polecam Wam taki pyszny obiadek . Składniki 1 długi świeży ogórek 5 ogórków małych małosolnych 1 mały por 3 łyżki posiekanego szczypiorku 5 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sól pieprz oregano Ogórki, rzodkiewki pokroić

O kuchni z uczuciem
Sałatka z ogórków małosolnych , cebuli i pomidorów 233

Składniki : 3 ogórki małosolne (mogą być kiszone) 2 pomidory 1 cebula Sól i pieprz Olej 3-4 łyżki Ocet jabłkowy - do smaku  ( może być spirytusowy lub winny ) Wykonanie : Ogórki , pomidory , cebulę pokroić w kostkę , posolić , popieprzyć ,  połączyć olej z octem  Wszystkie składniki dokładnie pomieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Podawać np do ziemniaków

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
OGÓRKI MAŁOSOLNE 196

Jakie ogórki lubicie najbardziej, małosolne, kiszone, konserwowe?. Jak dla mnie najlepsze są właśnie małosolne. Najlepsze na 3 dzień są twarde i czuć w nich wszystkie przyprawy. potrzebujemy  Ogórki gruntowe (najlepiej małe) Koper ogrodowy, ale może być również zwykł 1 chrzan 4 ząbki czosnku czosnek sól listki laurowe woda Ogórki myjemy, obcinamy końcówki. Na spodzie naczynia ułożyć

RAROSSA
Chrupiące ogórki małosolne 364

szybszego przekiszenia można im lekko poucinać czubki. Ja akurat tego nie stosuję, bo lubię jak ogórki powoli dochodzą do siebie, takie lekko przekiszone najlepiej mi smakują.   Pomiędzy ogórki powkładać korzeń chrzanu - przekrojony na pół - oraz ząbki czosnku - obrane, zmiażdżone nożem i przekrojone na pół. Jeżeli czosnek jest młody, nie obierać, w świeżej skórce mnóstwo smaku(...)kiszenie. Naczynie kamionkowe przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem lub innym ciężkim narzędziem - u mnie słoik litrowy wypełniony wodą. Odstawić na 2-5 dni w niezbyt nasłonecznione miejsce. Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, a naczynie do kiszenia przezroczyste, można całość przykryć ściereczką - ponoć bakterie są nieśmiałe i wolą klimatyczny półmrok :) Czas kiszenia zależy od wielkości ogórków

Grunt to przepis!