ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:211/267)

Zupa ze świeżych ogórków 149

konserwowe, czy kiszone, świeży ogórek na kanapkę, czy mizeria- owszem, ale zupa? Nigdy. Aż trafiłam na przepis pochodzący z "Oliwii" i sprawdziła w internecie, czy takie przepisy znajdę. A owszem, znalazłam i postanowiłam, że też wypróbuję taką wersję zupy. I jest! Świeża, kremowa po prostu pyszna:) Składniki: 1 litr wywaru mięsno-jarzynowego 1/2 kg świeżych ogórków 2 łyżki

Bea(u)ty kitchen
Gulasz z dzika 169

Ostatnio sporo u nas w domu kiszenia a przy okazji przerabiania części tych kiszonek. Jak na przykład kiszonych w mleku kokosowym ogórków na zupę. Przepis na ogórki już znacie. A na zupę mieliście poznać w tym właśnie wpisie. Ale nieopatrznie … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 136

oodpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis(...)tabelka mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę

Zdrowie na języku :P
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 185

połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty(...)była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną

ladykitchen
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 117

połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty(...)była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną

ladykitchen
Ogórki małosolne 172

Sezon ogórkowy prawie zakończony...Jednak dla fanów ogórków, szczególnie tych w wersji kiszonej polecam ogórki małosolne;)Nie trzeba czekać do zimy, by zjeść takie pyszności;) Wystarczy poczekać 3-4 dni i gotowe!I  nie słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;)Ogórki małosolne Składniki:ogórkicebulaczosnekkoperPrzygotowanie:Do czystego słoika wkładamy ogórki

Lawendowe Niebo
Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem 352

Jeśli nie dysponujecie ogórkami małosolnymi wówczas użyjcie kiszonych, choć przyznam, że to już nie to samo ;) Składniki: 500 g serka wiejskiego (zwykłego lub odtłuszczonego) 2-3 ogórki małosolne (ewentualnie kiszone) 3-4 łyżki posiekanego koperku 1 puszka zielonego groszku 4 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski przekładamy do miseczki. Ogórki kroimy w kostkę

MyCookBook.pl
Ogórki małosolne na sucho babci Basi 183

Przepis ten otrzymałam od koleżanki, która mnie poczęstowała ogórkiem małosolnym, kiszonym na sucho. Smakował mi ten ogórek i pragnę podzielić się z Wami tym przepisem . Może i Wam zasmakuje Są trochę inne , aniżeli te w wodzie, bardziej delikatne . Składniki : 1 kg ogórków gruntowych świeżych. ok. 10 cm korzeń chrzanu pokrojony na małe kawałki ( dobrze jest też dodać kawałek liścia

Pysznosci Babci Basi
Papryka kiszona - zimowe zapasy 318

fermentacji mlekowej. Rozkładają one cukry zawarte w komórkach roślinnych na kwas mlekowy, który między innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki kiszone 162

Składniki: 1 kg ogórków 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu 3 liście porzeczki duży koper  sól (1 łyżka na litr wody) Wykonanie: Ogórki dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka szwedzka w słoiczkach 213

Sezon ogórkowy w pełni :) Oprócz tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu.  Sałatka szwedzka  to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki.  Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli

Taste Therapy
Ogórki małosolne 155

słoiku lub garnku, dodajemy czosnek i kilka ziaren ziela angielskiego. Czasem dodaję też cząber jak do kwaszonych by ogórki były bardziej jędrne. Wolne miejsce upychamy koprem do kiszenia.  Zalewamy ogórki słoną wodą tak by ogórki były całe zakryte. Odstawiamy

prawdziwe jedzenie
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 263

najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy, co z nim zrobić. A można go po prostu kisić jak ogórki i mieć na później. Składniki na 2 średnie słoiki kiszonego topinamburu: solanka: litr wody i łyżka soli kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw 4 ząbki czosnku

Ugotowane pozamiatane
Ogórki małosolne bez wody 593

masłem, tworzą prawdziwy przysmak. Mnie ogórki małosolne kojarzą się też z wyprawami nad wodę. Pamiętam, jak mama nad jeziorem wręczała nam po ogórku i pajdzie chleba z masłem. Jakież to pyszne było!  Kiszenie takich ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące

Codzienna kuchnia niecodzienna
OGORKI WARSZAWSKIE 138

OGÓRKI WARSZAWSKIE Nie można zbyt długo przechowywać świeżych ogórków, ale kiszone lub konserwowe przetrwają nawet cały rok. Do zasalania nadają się ogórki o ścisłym miąższu, niezbyt grubej skórce i małej komorze nasiennej. Powinny mieć regularny kształt i niewielki rozmiar. Ogórki należy przetwarzać natychmiast po zebraniu, należy je dokładnie wymyć w zimnej wodzie, a następnie zanurzyć

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania