weekend. Jutro wybieramy się na imprezę i w przyszły tydzień na Jarmark. Będzie na pewno relacja z tych dwóch imprez. A teraz zapraszam jeszcze raz do Gdyni. Ogórki się kiszą Przetwory - buraki z papryką Karkówka w przyprawach do sosu Schnie makaron domowy do rosołu A co znajdziemy pod ta pokrywką ? Zgadnijcie
Magiczne Życie MartyCześć :)Jak wczoraj obiecałam - dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych sałatek :)Sałatka prosta i smaczna, proporcje składników dowolne :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)Czytaj
Pora coś zjeśćCześć :)Po 1 zapraszam Was do zapoznania się z KONKURSEM :)Po 2 w sieci, na stronie Sarigato znalazła się pierwsza wzmianka o Porze - tutaj :)Po 3
Pora coś zjeśćWitajcie!Dzisiaj mam dla Was wyborną zupę ogórkową, lubicie? Ja bardzo! Zmodyfikowałam przepis z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćCześć :) Dzisiaj kolejny świąteczny przepis - sałatka śledziowa, która zawsze gości na naszym świątecznym stole :) Mam nadzieję, że osoby, które nie przepadają za śledziem, dzięki niej, się
Pora coś zjeśćsię uda, tyle, że potrwa to kilka dni dłużej. Innym sposobem (ale osobiście go nie próbowaliśmy) jest dodanie do zakwasu, celem przyspieszenia procesu, kilku łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków – ale tu znów uwaga – muszą być KISZONE, a nie kwaszone. Składniki: ok. 1 kg buraków (im więcej, tym lepiej) ok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
Pociąg Do Kuchnisłodkie, a dopiero po chwili przychodzi ostry smak. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, wędlin, czy mięs. Wykorzystałam ogórki, które były zbyt duże, aby je kisić :) 2 kg ogórków 1/4 szklanki soli 2 łyżeczki chilli 1 główka czosnku ZALEWA: 1 1/2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy Ogórki pokroić w paseczki i zasypać solą
https:KKuchniaMniamzwolenników ogórków małosolnych, zwolenników kiszonych i zwolenników konserwowych. My osobiście kiszone stawiamy na samym końcu. Jesteśmy fanami małosolnych i konserwowych. Małosolne wybieramy wtedy, gdy jest na nie sezon. Przez resztę roku zajadamy się konserwowymi. A od czasu do czasu, gdy nas zachcianka najdzie, sięgamy po kiszone. Dzisiaj mamy dla Was prawdziwy rarytas. Ogórki konserwowe według receptury sprzed dobrych
Marder&Marder ManufactureSezon ogórkowy jeszcze się nie skończył. Czy już m acie już zrobione ogórki w słoikach? Ja mam. Zrobiłam różne. Konserwowe , kiszone , koreczki z ogórków ... a ostatnio zrobiłam ogórki na zupę . Kiedy kupowałam duże ogórki, właśnie takie na zupę do słoików, kupiłam również ogórki na mizerię. Bo były smaczne. Zawsze kupuję z jednego sprawdzonego źródła
Kuchnia u Krysipracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięładniki ( 4 porcje)400 g jogurtu greckiego400 g kefiruparę łyżek śmietany (opcjonalnie)szklanka soku z kiszonych buraków (np z tego przepisu)10 rzodkiewek3 nieduże ogórki pęczek koperkupęczek szczypiorkuparę kiszonych buraczków, jeżeli nie mamy - 2 - 3 małosolne ogórkiprzygotowanieOgórki obrać , pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki i buraczki (lub ogórki małosolne) pokroić w kostkę lub paski, posiekać(...)koperek i szczypiorek.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać sok z kiszonych buraczków, wymieszać. Dodać do zupy pozostałe składniki. Wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soku i przyprawić solą. Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia. Podawać przybrane koperkiem
Stare Garydość proste połączenia zawsze się sprawdzają. I najczęściej tego typu produkty mamy w lodówce. Aczkolwiek... ogórek małosolny - sezonowo. Ale można zastąpić go w tej przekąsce świeżym, kiszonym bądź konserwowym ogórkiem, nawet pomidorem czy papryką. Każdy z tych warzyw pasuje do jajek, więc będzie dobrym dopełnieniem takich domowych przekąsek. Roladki to taki rodzaj przekąski, do której możecie użyć
Zasmakuj Kuchniwody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki małosolne, a po 5 już kiszone. Proces kiszenia można opóźnić, trzymając ogórki w lodówce
Aga w kuchnisamymi kiszonymi i konserwowymi ogórkami człowiek żyje ! U mnie w domu wszelkie inne formy przetworów ogórkowych są spożywane z wielką chęcią. Pikle to wyrób o wielu zastosowaniach. Dobre do kanapki, dobre jako samodzielna przekąska, np na imprezkę ;)Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki
kolorowotorcikowo