ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:218/267)

Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem 173

SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki 2 łyżki(...)delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką 859

konserwowej złocistej (ze srebrną nie smakuje tak dobrze!) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) Sposób przygotowania: Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania(...)skórkę, aby lepiej się prezentowała w sałatce). Sałatkę układamy w naczyniu warstwami. Kolejność w zasadzie można zmieniać, natomiast ja podaję swoją: cebulka złocista, gotowana marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez. Wierzch stanowi u mnie odrobina pozostawionej marchewki i posiekana czerwona cebulka. Ponieważ w oryginalnym przepisie był starty żółty ser można go dodać - oprószamy nim warstwę majonezu. Wtedy

Kolorowy Przepisownik
Wigilijne śledzie w śmietanie 142

maju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko  250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie(...)moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak. Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 190

litewski: 1 pęczek botwinki (4-6 młodych buraczków z liśćmi) 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji) 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku(...)ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru

Poezja smaku
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 150

mocno rozgrzanej patelni bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera. Dodatki do burgera sałata lub dowolne zielsko pomidor grillowana cebula kiszone lub marynowane ogórki pieczarki podsmażone ma maśle. Sosy do burgerów Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier oraz niespełniona obietnica smaku. Do dobrego mięsa, bułki i dodatków wystarczy w zupełności

ladykitchen
Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami 165

mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól

Simply Food
Studencka zapiekanka makaronowa z pieczarkami 179

startym serem, połączyć z pieczarkami i wymieszać. Żaroodpornie naczynie wysmarować tłuszczem, przełożyć makaron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 20 minut. Podawać z kiszoną kapustą lub ogórkiem

Tradycyjna Kuchnia
Twarożek z suszonymi pomidorami na kanapki 225

znów nadszedł czas na różne konfiguracje kulinarne z twarogiem. Twarogiem, który w domu uwielbiamy. Znam i przygotowuję w domu wersje ze szczypiorem, cebulką, suszonymi pomidorami, ziołami, ogórkiem (świeżym, konserwowym, kiszonym), papryką (pieczoną, świeżą lub marynowaną), czy pieczoną cukinią. To wersje wytrawne gdzie nie żałuję świeżo zmielonego pieprzu i ziół - z solą już nieco ostrożnie. Wersje

Zasmakuj Kuchni
pieczony dorsz atlantycki na obiad... 200

urządzenie piecze na termoobiegu w minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PROPOZYCJE KOLOROWYCH KANAPECZEK IMPREZOWYCH 750

Bagietki z serkiem śmietankowym, koperkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Bagietki z serkiem śmietankowym, koperkiem, ogórkiem i papryką. Kanapeczki z wędliną, sosem pomidorowym, pomidorem, ogórkiem zielonym i kiszonym, rzodkiewką oraz koperkiem

JejKuchnia
Zakwas na barszcz 258

Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte wodą. Jeśli nie chcą się zanurzyć, wykorzystajmy czysty talerzyk, którym je przyciśniemy. Codziennie zamieszaj zaczyn, sprawdzając

MarcinChef
Pasta z tuńczyka do chleba 130

Pyszna pasta rybna na kanapki w kilku odsłoanach. W wersji wiosennej z nowalijkami, letniej z pomidorem, a zimowej z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Wykonanie tej pasty zajmuje tylko kilka minut, dłużej trwa delektowanie się jej smakiem. Jest to dość popularna pasta, najczęściej robiona z dodatkiem śmietany. Ja dodaję majonez

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 127

pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną

To co kocham
Domowe Burgery Wołowe 163

cebuli 1 łyżeczka soli (do smaku) 1 łyżeczka pieprzu (do smaku) Dodatki 4 szt. bułek 4 liście sałaty 1 szt. pomidora 1 szt. cebuli 1 szt. ogórka (świeży, konserwowy, kiszony, małosolny) 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania Mięso mielone przełożyć do miski, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. „Zagnieść

Wypieki i Rumieńce