ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:227/267)

Ogórki z chili i czosnkiem 166

się przepisem. I nabrałam ochoty na więcej. W planach mam jeszcze poeksperymentowanie nieco z kiszonkami. Na moim blacie w kuchni stoi już słoik z kiszącymi się pomidorami. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3,5 łyżki soli Zalewa: 1 kg cukru 700 ml octu 6 łyżeczek chili w proszku 3 główki czosnku 150 ml oleju

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka szwedzka dla leniwych. 517

Jako, że ogórki opanowały większość ogrodu trzeba się brać za przetwory. Mniejsze poszły do kiszenia, maleńkie jako korniszony, a te większe postanowiłam pokroić. Przejrzałam miliony przepisów na składkę szwedzką i nie zobaczyłam nic, co by je różniło za bardzo. Każdy przepis to ulubiona zalewa octowa, przyprawy i pokrojone ogórki. Więc zrobiłam je całkowicie po swojemu.  Ilość zalewy

Malinowe Pocałunki
warsztaty słoikowe 148

decoupage na szkle.  Na początku miałyśmy okazję spróbować przetworów rodem z kuchni marokańskiej. Bardzo smaczne były ogórki z curry, zachwyciłam się smakiem ogórków w przyprawie garam masala i pierwszy raz spróbowałam kiszonych cytryn. Ten smak był dla mnie nowością, w sumie to ciężko go do czegokolwiek porównać, ale nie były złe. Miały lekko słony posmak więc dodane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z zielonych pomidorów + dodatki 117

znowu moje ukochane ,rzec by można , zielone pomidory. Nic nie mogę poradzić nie dojrzały a wyrzucić mi szkoda . Pozostają dwa wyjścia - zakisić jak ogórki lub zrobić jakąś sałatke . Wybieram to drugie ,poniewaz kiszone pomidory nie bardzo mi smakują . Skladniki 1 kl zielonych pomidorów 2 marchewki 2 cebule 3 duże jablka sol,pieprz  odrobina cukru(w poradach) oliwa

Eli Gotowanie
Ogórki malosolne 127

Sezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Homemade Sauerkraut 129

Polaków. Jednak dane mi było się przekonać, że nie tak do końca, bo w Norge spokojnie można kupić w sklepach surkål, czyli odpowiednik naszej kiszonej kapusty. Niestety dużo gorzej sprawa przedstawia się z ogórkami :( Ale wracając do kapusty... nie byłabym sobą, gdyby nie spróbowała zmierzyć się z tym tematem. Aby być pewną 100% wykonania, uprzednio zebrałam wywiad u babci

bastalena
Ogórki i kuchnia koreańska 249

Ogórki lubimy pod każdą postacią. Świeże, w mizerii, małosolne, kiszone i jakie tylko sobie wymyślicie. Przepyszne były te sprzedawane na ulicy w Stambule, po prostu przekrojone na 4, posypane solą i podane w papierku. Prawdziwy street food. W związku z … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Ogórki małosolne 84

przepadam za kiszonymi, ale za małosolne to bym dał rękę sobie uciąć. Nooo, może nie całą, tak do łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz w tym przepisie to umycie ogórków, bo cała reszta(...)grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już po 24 godzinach wyjmują ogórki, bo uważają, że są już gotowe. U mnie to muszą 3-4 dni poleżeć. Po tym czasie wyjmuję żeby już dalej nie kisiły się i trzymam w lodówce. I nastawiam kolejne :) A jest też jeszcze pewien myk, a nawet dwa myki

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne i kiszone 124

najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą.  Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia. Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej

Z notatnika
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 114

wędlin.Przepis dostałam od mojej nieżyjącej już cioci i odtąd korniszony wychodzą najlepsze na świecie.Pracy jest przy nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu

Niespełnione zdolności kulinarne
Domowy ajvar 226

rodzajów dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek ) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów

Cooking for Emily
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 124

już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem

Tradycyjna Kuchnia
Pikle w ostrym ketchupie. 1246

dzisiaj dla Was propozycję na przerośnięte ogórki. Ostatnio na swoim ogrodzie nie zrywałam ich przez dwa dni, chciałam aby podrosły troszkę większe na kiszone, wchodzę dzisiaj do ogródka a tu takie wielkie, no i co tu z nimi robić, postanowiłam zrobić pikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały.  jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi

Sama słodycz i szczypta chili
Kalafior kiszony 317

pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry  obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy  przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść samego lub dodać

kruche babeczki
Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) 111

dania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną po koreańsku . Smacznego! *Przepis zainspirowany tym . Artykuł Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Ogórki kiszone w mleku kokosowym 300

Dawno nas nie było ale i pracy trochę i leń mega duży. A w tak zwanym międzyczasie wyjazdy różne i sporo skubania: to tu, to tam

slodkokwasnapl
Ogórki małosolne na sucho (z woreczka) 299

wszyscy lubią tak słone 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki liść chrzanu 3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 5 świeżych liści laurowych (pominęłam) Ogórki umyć i osuszyć. Zaleca się ścięcie końcówek. Do dużego woreczka z zapięciem strunowym (ja miałam zwykły dość gruby worek) włożyć

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania