Wiecie, że nie tylko ogórki mogą być małosolne? Przyszykowana w ten sposób młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki. Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu(...)misce wodą i obciążcie, żeby nie wypływała na wierzch. Tak jak przy ogórkach – co wypłynie ponad poziom solanki, popsuje się i nadgnije, a w wypadku kapusty – może zgnić cała i to dość szybko. Obciążcie ją spodeczkiem, małym słoikiem, szklanką z wodą. Pamiętajcie, że w trakcie kiszenia wydziela się poza kwasem mlekowym również dwutlenek węgla, który musi mieć się
Karo in the Kitchenugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby). Moja botwinka już dawno zniknęła
Quinoa Raz!jedne z najpopularniejszych przetworów dominujących w polskiej kuchni. Jak wiemy cieszą się powodzeniem w każdej postaci: kiszone, konserwowe, małosolne. To już zależy od nas, które lubimy bardz iej. Moje ulubione to kiszone, ale mam już ich sporo w spiżarce. Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już po kilku dniach
noteskulinarnyfigagrupy B), zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne. Minusem jest spora zawartość soli dlatego należy je spożywać z umiarem. Co roku obowiązkowo robię kiszonki z ogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :) Składniki: obrana marchewka ząbek czosnku gałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy
Kuchnia domowa Aniząbków czosnku Wykonanie Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia) W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć dwie gałązki kopru . Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć koprem. Zalać wrzątkiem z solą. Ogórki muszą być zakryte
O kuchni z uczuciemKorniszony (nie mylić z ogórkami konserwowymi) to małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej
Wiem co jemPrócz konserwowych i kiszonych w moich zimowych zapasach nie może zabraknąć ogórków na ostro. Nazywam je "diabeliki", ze względu na dodatek papryczki i czosnku. Składniki: 2 ½ kg świeżych ogórków 6 łyżek soli 55 dag cukru 1 ½ szklanki octu 7 łyżek oleju 2 płaskie łyżki papryki ostrej 5 ząbków czosnku Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić w słupki( nie obierać
Tradycyjna KuchniaKimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak
Moje Małe CzarowanieKimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw
mojewypiekiinietylkoDostałam wczoraj trochę ogórków, bez nawozu, pyszne, aż słodkie! Mniejsze włożyłam do słoików, będą kiszone! Z większych zrobiłam właśnie te pikle! Ten przepis jest całkowicie eksperymentalny i o smaku dowiem się dopiero za jakieś 4 tygodnie, więc polecam dla odważnych. Pikle przygotowałam z miodem i goździkami- dlaczego nie! SKŁADNIKI: 1,5 kg. ogórków świeżych 1 duża cebula sól
Kuchnia Beatycudownie - kwaskowato-słodkawo z nutką naturalnej soli (oliwkowej) i błogim aromatem ziół. Dla nas strzał w 10-tkę. OGÓRKI PO ŻYDOWSKU . Za ogórkami szalejemy. Nie ważne dla nas czy są one świeże, małosolne, kiszone, marynowane czy jakie. Zawsze możemy je jeść w ilościach, które od śladowych znacznie odbiegają. Nie ważne w czym one występują - będą nam pasowały. Zdarzyło
Wypisz Wymalujsię przepisem. I nabrałam ochoty na więcej. W planach mam jeszcze poeksperymentowanie nieco z kiszonkami. Na moim blacie w kuchni stoi już słoik z kiszącymi się pomidorami. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3,5 łyżki soli Zalewa: 1 kg cukru 700 ml octu 6 łyżeczek chili w proszku 3 główki czosnku 150 ml oleju
Smakowity Blog KulinarnyJako, że ogórki opanowały większość ogrodu trzeba się brać za przetwory. Mniejsze poszły do kiszenia, maleńkie jako korniszony, a te większe postanowiłam pokroić. Przejrzałam miliony przepisów na składkę szwedzką i nie zobaczyłam nic, co by je różniło za bardzo. Każdy przepis to ulubiona zalewa octowa, przyprawy i pokrojone ogórki. Więc zrobiłam je całkowicie po swojemu. Ilość zalewy
Malinowe Pocałunkidecoupage na szkle. Na początku miałyśmy okazję spróbować przetworów rodem z kuchni marokańskiej. Bardzo smaczne były ogórki z curry, zachwyciłam się smakiem ogórków w przyprawie garam masala i pierwszy raz spróbowałam kiszonych cytryn. Ten smak był dla mnie nowością, w sumie to ciężko go do czegokolwiek porównać, ale nie były złe. Miały lekko słony posmak więc dodane
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaznowu moje ukochane ,rzec by można , zielone pomidory. Nic nie mogę poradzić nie dojrzały a wyrzucić mi szkoda . Pozostają dwa wyjścia - zakisić jak ogórki lub zrobić jakąś sałatke . Wybieram to drugie ,poniewaz kiszone pomidory nie bardzo mi smakują . Skladniki 1 kl zielonych pomidorów 2 marchewki 2 cebule 3 duże jablka sol,pieprz odrobina cukru(w poradach) oliwa
Eli GotowanieSezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!