ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:230/267)

Jakie przyprawy i zioła podkreślają smak warzyw i grzybów? 165

laurowy Kapusta czerwona - anyż, chrzan, cynamon, cytryna, cząber, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, pieprz Kapusta kiszona - goździki, jałowiec, kminek, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz Kapusta włoska - cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, liść laurowy Marchew - bazylia, cytryna, estragon, kolendra, mięta, pieprz, natka pietruszki Ogórki - chrzan, cytryna, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kolendra, koperek, koper włoski, mięta, pieprz, natka pietruszki, szczypior

Zasmakuj Kuchni
Tatar wołowy 156

podaję przepis na podstawową wersję. SKŁADNIKI: 300 g polędwicy wołowej 1 średnia cebulka 2 ogórki konserwowe 1 żółtko jajka kapary musztarda Dijon (2-3 łyżki) sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę przemielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych okach Cebulkę i górka kiszonego drobno pokroić Składniki wraz żółtkiem wymieszać, dodając musztardę, sól oraz pieprz Gotowe porcje posypać kaparami. Podawać

smacznieinatemat
Ogórki małosolne 147

niej sól z zachowaniem proporcji - na jeden litr wody jedna łyżka soli. 4. Zalewamy ogórki, przykrywamy talerzykiem, w razie potrzeby dociążamy, np. kamieniem. Czekamy. Po około 2 dniach będą dobre, wszystko zależy jak bardzo ukiszone lubimy. RADA: Zalewanie gorącą wodą przyspiesza proces kiszenia. Jak Wy spędzacie wakacje? Denerwuje Was brak regularności wpisów na Waszych ulubionych blogach

Perfect home life
Zakwas owsiany na żur 124

ząbków czosnku 6 liści laurowych 12 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty Przygotowanie zakwasu: Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu. Artykuł Zakwas owsiany na żur pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Przetwory - ogóreczki konserwowe 194

pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że w tym roku po takiej przerwie skosztujemy ze smakiem więc włożyłam kilka słoiczków.składniki:ok 2,5 kg małych ogórków gruntowych3 marchewkido każdego słoiczka : głązka kopru z nasionami 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy

Monia miesza i gotuje
Ogórki konserwowe 149

Zdecydowanie bardziej od kiszonych smakują mi konserwowe, dlatego jak tylko dostałam zapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :) Przepis na zalewę dostałam od Mamy.  Składniki: Na ok 20 litrowych słoików: 10kg ogórków (nie za dużych) ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi 4 ok 10cm kawałki chrzanu

Kuchnia w czekoladzie
Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach 121

sprawą kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków  mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor  0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg  zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka

Gosia gotuje
Pasta z makreli 128

wędzone makrele (razem ok. 600 g)5 jajek ugotowanych na twardo4 średnie kiszone ogórki1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie:1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości.   2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę.3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze się połączyły

Malowane smakiem
Sałatka z tuńczyka w makaronowych muszlach 375

gości SKŁADNIKI: Makaronowe muszle puszka tuńczyka w oleju(odsączony) puszka kukurydzy ogóreczki kiszone 2-3 jajka 150 g sera żółtego papryka czerwona majonez sól pieprz PRZYGOTOWANIE: muszle przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,ale trzeba uważać  , żeby się nie rozgotowały i łatwo było je później nadziać ogórki ,jajka i paprykę kroimy w kostkę ser ścieramy na tarce o dużych

Swojskie jedzonko
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 371

woreczek  ryżu basmati RISANA1 puszka tuńczyka w kawałkach150 g żółtego sera4 kiszone ogórkisól z pieprzem Kamis1 łyżka posiekanego szczypiorku2 łyżki majonezu1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowejRyż ugotować, osączyć i wystudzić. Tuńczyka dobrze osączyć z zalewy. Ryż wsypać do miski, dodać tuńczyka i posiekany szczypiorek. Ogórki i ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do miski wszystko dokładanie wymieszać, doprawić

Monia miesza i gotuje
Ogórki małosolne 123

Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo długo trzymane stają się niezbyt smaczne. Z kolei lepiej się kiszą gdy jest ich większa ilość. Dlatego gdy już są dobre do konsumpcji, trzeba je wstawić do lodówki, aby dłużej się nimi cieszyć

Wiem co jem
Świąteczne sałatki 530

ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Selerowa sałatka z ananasem i szynką Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty

Moja smaczna kuchnia
przetwory 125

gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką   konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto

królestwo garów
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 199

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 177

Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z PORA Z JAJKIEM W TOWARZYSTWIE KAPUSTY PEKINSKIEJ 2141

biała i jasnozielona część)pol kapusty pekinskiej3 jajka na twardo3 ogórki kiszone2 jabłkapuszka groszkumajonez pół na pół z jogurtem i łyżeczka musztardysól, pieprzPora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Solimy, by zmiękł i odstawiamy na 10 minut. Kapuste pekinska kroimy na paseczki rozmiarem pasujace do pora.Ogórki kiszone i jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do pora

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania