Zarówno ogórki jak i pomidory chętnie kiszę , ale oddzielnie. Tym razem połączyłam je w salsie, czyli czymś pomiędzy sosem z kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej więc mogę nazwać to salsa cruda. Taka kiszona salsa jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb , grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw korzeniowych. Prawdziwa mała bomba witaminowa. Kiszona salsa
Smaczna PyzaKiszonki któż ich nie robi? no bo jak ma wyglądać lato bez ogórków małosolnych czy zima bez kiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny
Moje Małe Czarowanieogórki, to jest sezon ogórkowy i można zrobić zapasy na zimę :) Ogórki zrywamy, myjemy i zaprawiamy :) Najlepiej w tym samym dniu :) Dobre ogórki na zimę, a jakie to są ? Kiszone, domowe :) z czosnkiem, koprem i chrzanem :) Jak wszystko mamy przygotowane, to nakładamy do słoików koper, czosnek, chrzan i ogórki :) Ogórki układamy w słoikach tak żeby
chleba naszegoWszyscy lubią i każdy może sobie przygotować :) Dlaczego nazywamy małosolne? Po prostu do zalewy na litr wody dajemy 1 łyżkę soli, a do kiszenia na zimę 2 łyżki :) Potrzebujemy ogórki gruntowe... Koperek... Chrzan... Czosnek... Sól kamienną i wodę... Ogórki zrywamy i myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końcówki żeby szybciej się zakisiły... Na dno naczynia układamy liść
chleba naszegoNajlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg)1 kg ogórków - lubię drobne pęk kopru1/2 główki czosnku - obranekawałek laski chrzanu - obrany i pokrojonysól niejodowana - 2 łyżki na litr wodyopcjonalnie liście chrzanu i wiśniprzygotowanieW odpowiedniej wielkości
Stare GaryPierwsze świeże ogórki już są więc czas na danie z nimi w roli głównej. Zimna przekąska z ogórka i szynki parmeńskiej Świeże ogórki u mnie w domu już zagościły na dobre. Nie kisiłam jeszcze żadnych ale za pewno niedługo będę. Robiłam ostatnio świeże ogórki nadziewane serkiem kremowym, dodałam pomidory z zalewy, jajko i trochę pietruszki. Podawałam
mecooksbotwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty
królestwo garówBardzo prosta sałatka o delikatnym smaku. Do jej zrobienia użyłam ogórków, które były już za duże na kiszenie czy konserwowanie. Najdłużej mi zeszło obieranie i drążenie ziarenek, ale samo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak. ogórki sól Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOgórki lubię pod każdą postacią. Obowiązkowo w spiżarni muszą się znaleźć konserwowe, kiszone, sałatki z cebulą, marchewką a w tym roku dołącza jeszcze ogórki kanapkowe z kurkumą. Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała
Ala piecze i gotujewieku zwierzęcia, zazwyczaj jest purpurowoczerwony (młodsze kawałki są nieco bledsze, np. jak u nas). DODATKI Tatar można jeść z różnymi dodatkami, najczęściej są to drobno pokrojone kiszone lub marynowane w octowej zalewie ogórki, cebula, grzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj
Nerds Kitchenmoże się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków. Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też
Smaczna Pyzarobiłam, może dlatego, że coraz częściej, robiona z ogórków kupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazjiSkładniki:8-9 małych kiszonych ogórków250 g ziemniaków1/2 cebuli1 mała marchewkaduży ząbek czosnkukoperek1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu1,5 l bulionusól(...)smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim
Stare Garyprzepis. Lubi go nawet M. mimo, że generalnie nie przepada za ogórkami (tak, nie lubi wielu rzeczy). Szczególnie przydaje się, gdy zebrane w ogródku ogórki (tudzież gdzieś kupione) są zbyt duże na kiszone czy konserwowe i nie jest ich na tyle mało, by móc zjadać je na bieżąco. W smaku słodkie i kwaśne jednocześnie - komplikacja najlepszych elementów smaków
Życie zamknięte w smakutego, jak go doprawimy i jakich użyjemy dodatków. Uważam, że świetnie komponuje się z tuńczykiem, dodałam też trochę czarnej quinoy, rzodkiewki, ogórek i zblanszowane dzikie szparagi. Kropką nad i jest koperek i "kawior" z agaru i soku z kiszonych buraczków. Pyszności :) polecam. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki (awokado(...)jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków 1 płaska łyżeczka agaru pół szklanki zimnego oleju do przygotowania "kawioru" pieprz sól Wykonanie: Do soku z kiszonych buraczków dodajemy agar, mieszamy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, cały czas
Quinoa Raz!