roku. Jedyny problem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi
Ugotowane pozamiatanejest pewne - to nic trudnego. :) Na stole oprócz jajek, wędliny i warzyw pojawiły się >>>żeberka z piekarnika<<< . Do żeberek idealnie pasowały ogórki konserwowe faszerowane kapustą kiszoną. Z wędlinami lub żeberkami można było zjeść nasz ketonowy >>>chlebek<<< . Na koniec zostało najlepsze - najlepsze keto desery. Sernik wg przepisu babci
Keto Przepisybardzo często podaje go z oliwkami i grzybami leśnymi, oczywiście cebula, ogórki pozostały niezmienne. Składniki na 2 porcje tatra: - 40 dag polędwicy wołowej - 3 lub 4 ogórki, konserwowe zmieszane z kiszonymi pół na pół - cebula - garść oliwek - pół słoiczka grzybów marynowanych, u mnie borowiki - po łyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki oliwy - sól
Apetyczna babeczkawywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardziej bogatą, mięsną, a także grzybową. Wspólną cechą tych wszystkich solanek jest zakwaszanie zupy np. kwasem chlebowym, sokiem z ogórków lub innych warzyw kiszonych czy choćby sokiem cytrynowym. Solanka powinna być wyrazista w smaku, słono kwaśna, i dobrze doprawiona pieprzem. Solanka to zupa z charakterem. Solanka mięsna, czyli taka jak moja
Smaczna Pyzazasmakuje?! :) Prawdę mówiąc można powiedzieć, że wyszła (wiadomowp;) jajecznica lub warzywa z jajkami:) Składniki: 4 jajka 2 parówki z szynki 1 średnia cebulka 2 mniejsze konserwowe ogórki (możecie zastąpić je kiszonymi) 2 - 3 plasterki kolorowej papryki marynowanej sól, pieprz masło Przygotowanie: na patelni rozgrzej masło, podsmaż pokrojone w talarki parówki, gdy będą miękkie i lekko zarumione dodaj pokrojoną
Zasmakuj Kuchnizadbać o ogród. Najważniejsze, że ze zdrowiem lepiej. Ogród też miewa się nie najgorzej.... Niestety moich ulubionych dyni niewiele, kilka cukinii - dobre i to. Za to sporo ogórków w słoiczkach, pomidorków kiszonych i przecieranych w spiżarni. Zioła wysuszone. W zamrażarce woreczki z jarmużem. Zanim się zorientowałam połowę zeżarły włochate gąsienice. A teraz o pysznej rybce którą dziś jedliśmy
Gotuj Sam!Ostatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne na sucho. Jako ze ciekawią mnie wszelkie kulinarne nowości postanowiłam wypróbować to cudo i sprawdzić czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasę bez grudek, następnie dolać resztę (mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą wodą) dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzownych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem
zobacz ich smakmoja potomka bardzo lubi sałatki, choć ma też jedno warzywo, którego na surowo nie ruszy i zawsze, wszędzie je wywęszy, wyciućka i... wypluje. Tym warzywem jest biedny ogórek, na szczęście wersję kiszoną uwielbia, więc po prostu pozostaje nam się z tą jej awersją pogodzić. Każdy ma do tego w końcu prawo. A teraz przejdźmy do dzisiejszej sałatki. W tej chwili
Przepysznik - BLW i nie tylkoPolecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana
Leśny ZakątekWygodne danie do pracy. Co prawda nie powinno łączyć się pomidorów ze świeżym ogórkiem (można za to z kiszonym), ale do tego dania użyłam obu tych składników. Takie połączenie praktykuję baaardzo rzadko. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 pęczek natki pietruszki 2 pomidory 1 mały ogórek 1/2 cebuli 1/4 szklanki oleju z pestek winogron 1/4 szklanki soku z cytryny szczypta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotowywałam pasztet z królika i został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :)Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały pasztet z królika
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki ziarenek białej gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie) malutka piętka chleba. Sposób przygotowania ogórków małosolnych: Ogórki myję i obcinam im końce z obu stron (dzięki temu szybko i równomiernie się kiszą i zawsze są chrupkie) i układam w glinianym naczyniu, początkowo „na sztorc” a resztę zwyczajnie(...)plastikowego pojemnika, zalewam przecedzona zalewą, przykrywam i wstawiam do lodówki dzięki temu pozostają małosolne i nie robią się kiszone, no i takie zimne z lodówki są jeszcze lepsze i bardziej orzeźwiające :) Ogórki małosolne gotowe. Ogórki małosolne SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeOgórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne ! Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 9 szklanek wody ½ kg cebuli 1 szklanka soli 1 opakowanie przyprawy do grilla Gorczyca (po kilka ziaren do słoika) Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika) Listek laurowy (po jednym do słoika) Składniki
Tradycyjna Kuchnia