ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:231/267)

Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 177

Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z PORA Z JAJKIEM W TOWARZYSTWIE KAPUSTY PEKINSKIEJ 2141

biała i jasnozielona część)pol kapusty pekinskiej3 jajka na twardo3 ogórki kiszone2 jabłkapuszka groszkumajonez pół na pół z jogurtem i łyżeczka musztardysól, pieprzPora myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Solimy, by zmiękł i odstawiamy na 10 minut. Kapuste pekinska kroimy na paseczki rozmiarem pasujace do pora.Ogórki kiszone i jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do pora

Z Kuchni Do Kuchni
Na Ostatki - najlepsze sałatki! 410

pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty

Moja smaczna kuchnia
Ogórki kwaszone po kozacku. 168

jako winegret do sałatek. Dodana do sosu podawanego do sztuki mięsa z wołowiny czy wieprzowiny, nada mu zaskakujący smak. Trzeba zwrócić uwagę na to,czym różni się kiszenie od kwaszenia. Kiszenie odbywa się naturalnie z dodatkiem soli, bez dodatkowego zakwaszacza np. w postaci octu. Następuje naturalny proces fermentacji i trwa dość długo. Kwaszenie, to zalewanie produktu zakwaszoną zalewą z dodatkiem(...)znanym i gorącym filmowym Kozakiem jest Jurko Bohun z powieści "Ogniem i mieczem" To ci ciacho :) No ale my tu gadu gadu, a nie o ciastkach tylko o kwaszonych ogórkach zaczelismy. Tak więc po kozacku, do dzieła. SKŁADNIKI na zalewę: 4 szklanki wody 1 szklanka octu niepełna szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej, niejodowanej 5 łyżek musztardy Składniki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Najlepsze kiszone ogórki 113

przepisy na pyszne przetwory. Zaczynam od tradycji, czyli kiszonych, a później zapraszam na chutnej z mirabelek, jagody w syropie, dżem z czarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki po węgiersku, kartacze,  schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki  koper (1 baldach+ gałązka) czosnek ( 2 ząbki

Gosia gotuje
Korniszony czosnkowe do słoików na zimę 138

kupuje warzywa czy owoce i przetwarza, marynuje, kisi. My nie chcąc być gorszymi też się w to włączyliśmy. W końcu zjeść zimą takiego korniszona to nie byle jaki rarytas. Dodatkowo wzbogacony czosnkiem więc jeszcze nieco zdrowotnie zadziała, bo wiadomo, że czosnek to naturalny antybiotyk.       Potrzebujemy: 1 kg małych ogórków gruntowych 8 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka

Marder&Marder Manufacture
Kolorowa sałatka z łososiem z puszki 347

puszki łososia w oleju, użyłam Graal250 g pomidorków daktylowych1 kiszony ogórek2 małe czerwone cebulkigarść posiekanej natkiSałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać kawałki łososia z puszki, nie trzeba dokładnie osączać z oleju. Pomidorki daktylowe przekroić na pół. Dodać do sałatki. Cebulki obrać i razem z ogórkiem pokroić na cienkie plasteki. Ja pokroiłam je tak cieniutko

Monia miesza i gotuje
KISZONE WARZYWA 463

SKŁADNIKI: kalafior marchewka seler papryka por pietruszka brokuła koper czosnek chrzan (korzeń) Do ukiszenia waszych ulubionych warzyw należy przygotować zalewę. Ja robię taką samą jak do

harrisa
Chłodnik z botwinki 357

naturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście w tej zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu  (klik).  Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 25 min 2 pęczki botwinki 1 ogórek gruntowy 1 duży pęczek koperku 1 duży

Słodki Kompromis
75 przepisów fit 2878

Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty

Moja smaczna kuchnia
Wódka i ziemniak – szlachetna para 160

plastry. Zupa: krem ziemniaczany Bellarosa z kiszoną kapustą, skwarki, pianka kminkowa i wódka Palace. Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy

królestwo garów
Papirusowe burgery 193

sera topionego2 liście sałaty rzymskiej4 plasterki kiszonego ogórka2 bułki do burgerówPrzepis:Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni (po 5 minut). Po usmażeniu przekrawamy ją na dwie części. Bułkę do burgera smarujemy połączonym majonezem z ketchupem nakładamy liść sałaty, kurczaka, ser, cebulkę, pomidora, ogórka i ponownie nakładamy nasz sos majonezowo-ketchupowy

Emcia Pichci
20 przepisów na Wielkanoc 682

Pieczeń z piersi kurczaka – aromatyczna, bardzo smaczna i idealna do krojenia 2.        Terrina z serków wiejskich   – nafaszerowana startą rzodkiewką i  świeżym ogórkiem 3.         Pasztet z pieczonych wątróbek  – szybki do przygotowania i bardzo kremowy 4.        Jajka w szynkowych kubeczkach(...)nadziana pastą jajeczną  – prosto i smacznie :) 6.        Różowe jajka – gotowane jajka marynowane w zakwasie buraczanym OBIAD 7. Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną i podsmażoną cebulą 8.         Biała kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska

Ugotować
Chłodnik błyskawiczny i aromatyczny 192

przypraw, które dodacie do kiszenia. Jednak zapewniam Was, że w lodówce nie postoi nawet przez tydzień bo zawsze ma wielu amatorów. Gotowy kwas wystarczy dodać do schłodzonego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka i w ciągu kilku sekund mamy znakomity napój chłodzący z dużą zawartością witamin i soli mineralnych. Dodając pokrojony koperek, rzodkiewki, ogórki itp. mamy zupę na zimno. Składniki

SzczyptaSmaQ
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1464

kukurydzą i kalafioremSałatka z ogórków małosolonychSałatka z pomidorków ze szczypiorkiemSałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkamiSałatka z soczewicy i cukiniiSemifreddo jagodowo-truskawkoweSer pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSorbet truskawkowySpaghetti ze szpinakiem i grana padanoSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej

Moja smaczna kuchnia
42 przepisy z nowalijkami 117

Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką(...)bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem

Moja smaczna kuchnia
Ogórki małosolne 2016 127

Krok 2 Ogórki umyłam i  włożyłam do garnka na koper z chrzanem.Zagotowałam 4 litry wody i zalałam. Rozpuściłam sól i wlałam do garnka.Przykryłam jednym koprem i jednym liściem chrzanu. Położyłam stary talerz i docisnęłam. Tak postały cztery dni i zrobiły się małosolne,po sześciu dniach były lekko kwaszone, a po ośmiu już kiszone

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania