Chwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawidziane. I na zagrychę ogóry małosolne - oj, jakie to dobre !Pasty z ryb można robić na różne sposoby. Dwa z nich już kiedyś pokazywałam - pasta makrelowa z jajkiem i kiszonym ogórkiem i pasta z makreli z cebulą i ketchupem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawystarczyć i nawet nie świeci pustkami kiedy przychodzi wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów, konfitury, galaretki i powidła. Kiszę ogórki i kalafiora. Robię domowy ketchup, chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne, pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach
Smaczna Pyzawarstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę, wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu fromage - z obu stron chlebowych krążków. Oczywiście sprawdziłyby się też serki śmietankowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazapowiadana druga odsłona przygotowanego, chlebowego tortu. Do jego przygotowania wykorzystałam różnego rodzaju szynki, sery, pomidory, kiszone ogórki, paprykę konserwową, sałatę, oliwki, jajka, musztardę, majonez i masło. Warstwy powinny być grubo posmarowane "łącznikami" typu serek topiony/serek śmietankowy/masło/majonez by po przekrojeniu warstwy razem się trzymały.Więcej szczegółów znajdziecie we wcześniejszym wpisie o torcie chlebowym z łososiem, suszonymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatylko postne czasy;) Sałatka z tuńczyka Do jej przygotowania potrzebować będziesz: 50 g ryżu 1 puszki tuńczyka w oleju 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 2 - 3 kiszonych ogórków 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie 1/2 cebuli pieprz Ryż ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo a następnie posiekaj je w drobną kostkę, podobnie jak ogórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś kolejna propozycja na śniadanko lub kolację. Pyszna pasta którą można urozmaicić różnymi dodatkami np. pomidorem, ogórkiem kiszonym czy rukolą.składniki:500 g twarogu lub sera białego6 jajek ugotowanych na twardo6 łyżek majonezu2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki piertuszkisól, pieprz do smakuTwaróg rozetrzeć łyżką. Dodać drobno pokrojone jajka oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą
Monia miesza i gotujewodą lub bulionem. Sos zagęścić mąką ryżową. Odrobinę wywaru z żeberek wymieszać z ok 1/2 łyżki mąki ryżowej i dodać do garnka zagotować. Żeberka podałam z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem
Monia miesza i gotujemajonezuFilety śledziowe jeśli solone wcześniej wymoczyć we wodzie, pokroić na małe kawałki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać dokładnie z majonezem
Monia miesza i gotujesobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim zdążą się zakisić, bo chrupiące małosolne to nasze ulubione. Was też zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis tu . Składniki: 1 kg ogórków gruntowych główka czosnku liść i korzeń chrzanu pęczek kopru (z łodygami
Smakowity Blog Kulinarnylubi kuskusu, można zjeść kromkę chleba do sałatki. Przepis podaję na 1 osobę, ale jest uwaga - to duża porcja. Składniki: 100 g papryki czerwonej 100 g ogórka korniszona lub kiszonego 50 g polędwicy lub kiełbasy z indyka 50 g kukurydzy konserwowej 50 g kaszy kuskus - lub bułka grahamka 2 łyżeczki oleju lnianego/oliwy z oliwek Przygotowanie: kaszę
Gotowanie z pasjąkonserwowe, czy kiszone, świeży ogórek na kanapkę, czy mizeria- owszem, ale zupa? Nigdy. Aż trafiłam na przepis pochodzący z "Oliwii" i sprawdziła w internecie, czy takie przepisy znajdę. A owszem, znalazłam i postanowiłam, że też wypróbuję taką wersję zupy. I jest! Świeża, kremowa po prostu pyszna:) Składniki: 1 litr wywaru mięsno-jarzynowego 1/2 kg świeżych ogórków 2 łyżki
Bea(u)ty kitchenOstatnio sporo u nas w domu kiszenia a przy okazji przerabiania części tych kiszonek. Jak na przykład kiszonych w mleku kokosowym ogórków na zupę. Przepis na ogórki już znacie. A na zupę mieliście poznać w tym właśnie wpisie. Ale nieopatrznie … Czytaj dalej
slodkokwasnaploodpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis(...)tabelka mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę
Zdrowie na języku :Ppołączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty(...)była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną
ladykitchen