cale nie takie trudne jak mi się wydawało. Tak to jest w życiu – trzeba wyznaczać sobie cele i do nich dążyć. Na początku – jest strach, wielkie oczy, ale im dalej w las tym więcej drzew. Jest łatwiej. Tylko trzeba się dobrze zorganizować i mieć plan. Wtedy wszystkie marzenia uda nam się zrealizować – może nie od razu
Szybko Tanio SmacznieIstnieje prawdopodobieństwo, że moja miłość do tego kształtu leży w zamiłowaniu do pierścionków. Nie jest to potwierdzone, ale na widok oponek czuję się jak Golum, któremu zaświeciły się oczy, a usta wydobyły okrzyk "mój skarbie"... Istnieje również możliwość, że zbyt częste sięganie po tego typu słodkości oddali wizję "ringa" na palec (bo oponka zostanie w okolicach brzucha, co spoliczkuje estetykę
Wypisz WymalujDzięki zawartości przeciwutleniaczy ma działanie antynowotworowe. Jarmuż pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i może zapobiegać powstawaniu wrzodów. W jarmużu znajduje się także luteina i zeaksantyna, czyli antyoksydanty, chroniące oczy przed wolnymi rodnikami. Ma działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. 100 g jarmużu to 49 kcal, ponieważ w 80 proc. składa się z wody. Osoby zmagające się z chorobami tarczycy i kamicą szczawianową
My Chcemy Jeśćsię Walentynki. Dziś podrzucam Wam przepis na takie właśnie danie, które swój rodowód ma w Meksyku. Jest bardzo proste do przygotowania, zachwyci nie tylko podniebienie, ale także nasze oczy. Oto huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku, i oczywiście, jak na Meksyk przystało, z pikantną nutką. Do ich przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym
Kulinarne przygody Gatitymalinami 3. z suszonymi śliwkami 4. z brzoskwiniami Dla mnie to zdecydowana nowość, nigdy nie jadłam podobnych jogurtów z owocami. Kilka razy na sklepowych półkach rzuciły mi się w oczy podobne produkty konkurencji, spojrzałam tylko na ich skład i rezygnowałam - dużo cukru, chemii i mało miało to wspólnego ze zdrowym jedzeniem a więcej z deserem. A desery to ja wolę
Szefowa kuchniinaczej, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć. Bardzo to pyszne, lekko słodkie, lekko cierpkie - no musisz spróbować.... Poważnie nie znasz tego???" - "Chyba nigdy nie rzuciło mi się to w oczy..." - odpowiedziałam. Choć jestem sklerotykiem, to nie mogłam zapomnieć o naszej rozmowie... Okazało się, że owoc ten ma dużo więcej nazw niż jedna. Spotkałam się z nazwą miechunka, z jagodą
Poezja Smaków - blog kulinarnywięc musia łam go sama wypr ó bować . Zachwycający jest w tym chlebie urzekający aromat ziół i przypraw, połączony z ostrym smakiem sera wędzonego i pomidorowym ketchupem. Zamykając oczy, można się zapomnieć i mieć wrażenie degustacji włoskiej pizzy, a nie zwykłego pieczywa. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa
Grunt to przepis!dobry na zimowe dni i trzaskające mrozy. Rozgrzeje cię i pomoże przedrzeć się przez zaspy do pracy, czy szkoły. W obliczu braku śniegu, pomoże Ci po prostu otworzyć zaspane oczy SMACZNEGO Marcin
Ania i Marcin gotującoś, co będzie pełniło rolę gałek ocznych. Proponuję zrobić je z tego samego ciasta z dodatkiem kakao. Ja wykorzystałam rodzynki, ale źle zniosły temperaturę, więc nie polecam ;) Oczy dokleić do ciasteczek dociskając je do wierzchu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół), ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut
Trzeci talerzwracałam do domu ostre, zimowe słońce świeciło mi prosto w oczy, a ośnieżone pola skrzyły się, niczym obsypane tysiącami najdrobniejszych diamentów. Dachy przykryte równą warstwą białego puchu, drzewa i krzewy zawinięte w zimowy całun. Zmrożony świat emanuje chłodnym pięknem, któremu nie potrafię się oprzeć. Zabrałam więc Ptysię na spacer, żeby nacieszyć się nim z bliska. Nasze oddechy zamieniały się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie zna to wie, że jestem sałatkożercą ;-). Większość posiłków jakie zabieram ze sobą do pracy do zazwyczaj bardzo kolorowe sałatki. Zawsze dbam o to aby cieszyły nie tylko oczy kolorami, ale aby zawsze znalazło się w nich pełnowartościowe białko, warzywa i coś chrupiącego. Idealna sałatka to również taka, która będzie lekkostrawna, nie będzie obciążała żołądka, ale jednocześnie będziemy syci
SMYKWKUCHNIPrzepis na tę sałatkę rzucił mi się w oczy w jednym ze starych numerów gazetki Przyślij Przepis. W pierwszej chwili pomyślałam, że jest beznadziejna, że potrzeba do niej strasznie dużo, bardzo różnych produktów. Później zerknęłam do szafek i lodówki - okazało się, że akurat wszystkie mam. Jeśli już więc mam wszystko, to czemu nie spróbować? Sałatka dość nietypowo łączy różne smaki
6niebonowy szalik, który udziergała mi na drutach Siostra ( dziękuję! ). I choć marznę permanentnie, uśmiecham się, gdy biały puch skrzypi pod stopami, a niesamowicie jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może w końcu upiekę drożdżówkę...? Gdy mam chwilę wolnego, a najlepiej cały dzień, lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieco rozszerzona i zawiera jeszcze grejpfruta, pomarańczę i imbir. Na obecne zimne i szare dni taki słoneczny napój rozgrzeje wewnętrznie, uzupełni witaminę C i rozweseli swoimi ciepłymi kolorami nasze oczy. Przygotowanie jest banalnie proste, a satysfakcja szybka do osiągnięcia. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. U mnie po zaparzeniu taka herbatka znika prawie natychmiast. Składniki: 2 -3 łyżeczki czarnej herbaty
Kuchcik gotujeboczne uliczki. Łatwo przegapić liczne perełki, które się tam kryją. SerVantka okazała się jedną z nich, wciśnięta w kąt Łódzkiego podwórka, raczej niepozorna i nie rzucająca się w oczy. Wewnątrz kryje się wnętrze ciepłe i urokliwe – z buzującym ogniem kominkiem, ściennymi malowidłami i wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast
Smaki Ewy