przyszłym tygodniu być w formie. Od razu włączyłam telewizor, aby posłuchać wiadomości dotyczących wyborów. Takiej karuzeli powyborczej nie spodziewał się chyba nikt. Przyglądam się temu wszystkiemu i otwieram oczy ze zdumienia, widząc nagłe i zaskakujące sojusze polityczne, słuchając absurdalnych wypowiedzi prawników, którzy interpretują obowiązujące prawo tak, jak im się podoba. No cóż. Jak zwykle Polak mądry po szkodzie. Zamiast przygotować
W mojej kuchniprzejrzeniu listy blogów z pierwszej piątki, weszłam do kuchni z konkretnym zamiarem. Zaczęłam przygotowywać składniki do nowego dania. Dario zajrzał do mnie i zapytał: - Co robisz? - Zakąskę do wódki. Oczy mojego męża zrobiły się okrągłe jak spodki: - Co takiego? - Zakąskę do wódki – powtórzyłam. Dario zaczął się śmiać: - To akurat w sam raz dla Ciebie. Z godnością odpowiedziałam: - Nawet jeśli
W mojej kuchnicukry są zdrowe i dlaczego, po co nam właściwie wyrostek robaczkowy (mnie to pytanie kiedyś strasznie nurtowało), dlaczego często ślinimy zranioną miejsca np. na skórze rąk, dlaczego rankiem nasze oczy są tak opuchnięte lub jak przechowywać oliwę z oliwek, aby dzięki swoim właściwością wpłynęła dobroczynnie na nasz organizm i zminimalizowała ryzyko zachorowania na rak. A może zainteresuje Cię opowieść
Słodkie okruszkistole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity
Wędrówki po kuchniserek wiejski pada...” Oczywiście był to śnieg... ;) Nie raz, gdy danego dnia „przesadzę” z realizacją swojej pasji piekąc mnóstwo ciast, innych słodkości czy też pisząc dla Was przepisy, zamykając oczy, chcąc iść spać, widzę ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta :D W takich chwilach mówię sobie, że jutro nic już nie piekę. Jednak po nocy plany się nieco zmieniają
Nastoletnie Wypiekanieproblem, na pewno zapamiętam! Jednak, gdy weszłam do sklepu okazało się, że zaczęły się schody, bo w przecież w sklepie była także maślanka, miód, makaron, migdały! O, nie! Oczy w iście wróciłam do domu z niepotrzebnym makaronem i musiałam iść jeszcze raz dokupić brakujące produkty. Czyli może jednak warto zapisywać nawet krótkie listy? :) A oto mój alfabet produktów
Mania Wypiekaniazupę krem z groszku można także przygotować z groszku mrożonego – dobrej jakości groszek zapewni prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie. Składniki: 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego) sól, pieprz – do smaku tarty parmezan – kilka łyżek 4 łyżki smietany
Pociąg Do Kuchnisłoiczku będziecie mogli ją zabrać ze sobą i zjeść z przyjemnością w ramach drugiego śniadanie. Spróbujcie. Uwielbiam takie zdrowe "słoiczkowe warstwy". Nie tylko są smaczne, ale też cieszą oczy :) Wspomniane pełnoziarniste płatki owsiane, a także wiele innych pysznych produktów możecie znaleźć w ofercie firmy Cenos . Dzięki uprzejmości firmy dostałam jakiś czas temu wspaniałą paczkę wypełnioną produktami i uroczym, poręcznym pudełkiem
Słodkie okruszkiwyjściu za pomocą wiernego pomocnika w otwieraniu, tzw. klucza, rozdarłem taśmę, która była jedyną barierą pomiędzy mną a moim suwenirkiem. Jak już dostałem się do środka, zrobiłem wielkie oczy. a na mojej twarzy zawitał uśmiech. Tyle pyszności. Warto było wybrać się na nogach po odbiór. Tak więc wpis nie jest sponsorowany ani nie ma służyć wychwalaniu firmy
Blendmansklepów internetowych, a tu patrz, co rusz się o nie potykam :) Druga sprawa: Trend slow food się rozwija, ale rozwija się również druga gałąź - gotowe jedzenie. Czasami aż oczy przecieram jakie rzeczy widuję w sklepowych zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody do pizzy, desery, ciasta gotowe do zapieczenia i tak dalej i tak dalej. Kiedyś
Blondynka Gotujepistacjowe chociażby dla zdrowszego serca. Chronią one nasze serce poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu, który jest bezpośrednią przyczyna zawału serca i udaru mózgu. Mają także dobroczynny wpływ na nasze oczy. Zawierają luteinę, której zawdzięczają swój zielony kolor. Luteina istotnie wpływa na kondycję oczu i widzenia. Pistacje w kuchni Orzeszki pistacjowe doskonale pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można
Ciasna Kuchniasię z Ciebie, drogi Maćku, zrobił podróżnik! I jeszcze te sugestywne opisy :) Nic tylko zamknąć oczy i dać się ponieść wyobraźni. To może tym razem udamy się do Włoch i skosztujemy pysznego risotto, siedząc sobie gdzieś nad brzegiem morza, skąpani w promieniach słońca, najlepiej w miłym towarzystwie ;) Można też w domowym zaciszu, tak jak my dzisiaj. Przygotowałam risotto z ciecierzycą
zadanie-gotowaniezawartość każdej zabarwić barwnikiem. Lukier przełożyć wo worka cukierniczego i najpierw obrysować nim kontury ciastek. Następnie pędzelkiem wypełnić resztę. Odstawić ciastka żeby lukier zastygł a dopiero wtedy rysować oczy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzygotowanie potraw, ciast czy pieczywa w domu przygotowujemy zazwyczaj dla naszych najbliższych, dlatego też w ich powstanie wkładamy wiele miłości i pasji. Chcemy by rezultaty naszej pracy zachwycały też oczy i podniebienia naszych gości. Dlatego wzięłam też udział w kampanii #BakeForSomeone, której celem jest zainspirowanie kulinarnych pasjonatów do przygotowania świątecznych wypieków dla swoich najbliższych:) Poniżej przedstawiam film inaugurujący kampanię Electrolux
karmelowybrzuch, natomiast drugą część znów dzielimy na pół. 2. Jedna z połówek to głowa uszy i nos, druga to ręce i nogi. Króliczki "składamy" według zamieszczonego poniżej zdjęcia, za oczy służył nam pieprz, zaś za wąsy makaron spaghetti. Gotowe zostawiamy na blasze na około 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175° C. Wyrośnięte króliczki smarujemy
Rozpustne gotowanie