tego owocowy... Tak podany domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą doskonale sprawdzi się również na przyjęciu. Cieszy nie tylko podniebienie, ale też i oczy :) A wykonacie go zaledwie w kilka chwil. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 500 ml mleka 2 1/2 łyżeczki dobrego płynnego miodu 1 łyżka masła pół laski wanilii 1/2 łyżeczki przyprawy rumowo
Słodkie okruszkiszybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformować po 10 małych,średnich i większych kulek.W najmniejsze powkładać goździki tak,by powstały oczy bałwanków.Resztę kulek ozdobić goździkowymi guzikami.Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki
Niespełnione zdolności kulinarnewędrówka. Pełna zakrętów, trudna i niepowtarzalna. Każdego dnia towarzyszy nam nadzieja i wiara w to, że czeka na nas "coś", co zaprze nam dech w piersiach. Przed snem, zamykasz oczy i tworzysz marzenia, niejednokrotnie cele, które może w danym momencie są nie do osiągnięcia, albo potrzebują trochę więcej czasu, by się zrealizować. Czujesz, że być może za chwilę będą
Kuchnia Pani WiosnyProsty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale obiecuję, że kolejny przepis na blogu będzie już pozbawiony jagłów. :) Zmodyfikowałam trochę składniki, uprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana
Smakuje zdrowoWigilię jada się pierogi na słodko w twarogiem polane słodką śmietaną. Nie wiem czy dla Was to równie dziwne danie jak dla mojego narzeczonego, który wytrzeszczył oczy i rozdziawił buzię kiedy opowiedziałam mu o tym daniu. Dla mnie to normalne, przepyszne i bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał ten, moim zdaniem bardzo smaczny, z dodatkiem
Mango PapajaPieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Lukrem smarujemy uszy, ogon i nogi renifera.. Na lukier przyklejamy kolorowe posypki. Jako oczy przyklejamy perełki, a na nos kuleczki z czerwonej masy plastycznej. Pierniczki przed dekoracją
Aga w kuchnipołączą się składniki Posmarować ostygnięte babeczki polewą na każdą z jednej strony dać biszkopcik przykleić z płatków uszka renifera z paluszków zrobić rogi a lukrem oczy i przykleić nosek z m&m's z polewy zrobić buśki i kropki na oczkach
W królestwie smaków Beatydrugiej mieliśmy skorzystać na warsztatach. Okazało się jednak, że przygotujemy coś zupełnie innego. Coś, co przerosło nasze wyobrażenia. Przynajmniej moje. Ale po kolei ;) Pierwsze, co rzucało się w oczy po wejściu do Akademii Kulinarnej Whirpoola (bo tam odbywały się warsztaty) były niezliczone ilości czekolady, pralinek, ptasiego mleczka etc. Po prostu raj dla łasucha. Żeby jednak
Codzienna kuchnia niecodziennakupować śledzie i rozpoznać, że są świeże. Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Ryba musi być elastyczna i jędrna. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju. Jeżeli
O kuchni z uczuciemSkładniki mokre : duże jajko 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy lub oleju szklanka startej marchewki ** * Ja starłam na grubych oczkach, ale żeby marchewka nie rzucała się maluchom w oczy warto zetrzeć na drobnych Dodatkowo : 2 miski – mniejsza i większa Blacha na muffinki opcjonalnie papilotki Aby przygotować muffiny należy kolejno : Nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni. Do mniejszej miski
Niebieski kubek z kawaplasterkach na wzgórku ryżu. STOP już nie mogę! Od tych międzynarodowych potraw aż w głowie się kręci. - "Dajcie może coś polskiego!" - zdecydował James Bond, a kelner aż wytrzeszczył oczy z niedowierzania. - "Polskiego?..." - "Tak!" - "Ale my…" - zająknął się z wrażenia kelner. - "Przecież nie będę wiecznie czekał! I dwa razy Martini wstrząśnięte, nie zmieszane do popicia" - pieklił się Bond. Miało być
Grunt to przepis!zupie .. paskudna ;) Aż ostatnio zobaczyłam brukselkę i postanowiłam ją zrobić, przemycić może w jakimś daniu i wracając do domu przejrzałam przepisy w internecie i wszędzie wpadało mi w oczy zdanie, że smażona lub pieczona najlepsza. Zrobiłam i .. genialna w smaku, bardzo mi smakuje ! Zrobiłam już ją kilka razy, ale na zdjęcie załapała się tylko ta pierwsza wersja, więc
Kuchnia na wzgórzuczas temu na spis różnych warzyw liściastych z ich właściwościami i postanowiłam, że zielone liście będą częstym gościem na naszych talerzach. Dziś na bazarze rzuciły mi się zaś w oczy małe, krągłe brukselki. I postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę. Efekt był tak zaskakujący, że zjadłam prawie całą surówkę na raz... Jest przepyszna i, kierując się jedynie smakiem, prawie nikt
Smakuje zdrowobyło słychać tego, co do nas mówi. Wielkie podziękowania dla Irminy Dzyr-Rainki , która nas wszystkich zaprosiła. To niezwykle ciepła osoba, bardzo bezpośrednia i (co rzucało się w oczy) lubiąca ludzi. Nikt z nas nie stał z boku, każdy angażował się do pracy i rozmowy. To był magiczny wieczór i wielkim zaskoczeniem była późna godzina, o której rozchodziliśmy się
Codzienna kuchnia niecodzienna