Azerbejdżan - Azerski plow zapiekany w lawaszu (Shakh Plov) 176Przepyszny, aromatyczny plow zapiekany w chrupiącym laqaszu w stylu azerskim! Shakh Plov Składniki (4-5 porcji): - kilka płatów lawasza (najlepszy naprawdę będzie lawasz, ale jeśli nie
Roślinożerni urlopowicze
Bahrajn - Kebab 149Z Bahamów przenosimy się w całkiem inne klimaty. Kebab z Bahrajnu nie ma jednak nic wspólnego z kebabem znanym nam pod tą nazwą. Nie mam pojęcia
Roślinożerni urlopowicze
Bangladesz - Biryani 149Biryani mogłoby również znaleźć się tutaj jako potrawa z Indii. Na Indie natomiast jest inny pomysł, więc biryani uznajemy za potrawę kuchni bengalskiej. Przepis ten jest
Roślinożerni urlopowicze
Barbados - Kasza kukurydziana z okrą w sosie pieczeniowym (Cou Cou) 133Dosyć długa przerwa od Bangladeszu. Niektóre kraje po prostu jakoś bardziej podchodzą. Barbados chyba znalazł się w tej drugiej kategorii - tych, z których ugotowaniem zwlekam. Nie
Roślinożerni urlopowicze
Belgia - Krem z cykorii 140Oprócz przepysznych słodyczy to właśnie cykoria jest głównym kulinarnym skojarzeniem z Belgi ą . Można ja zrobić na miliony sposobów, ale jednym z ciekawszych jest zupa krem
Roślinożerni urlopowicze
Belize - Tortilla z purée z fasoli i serem (Garnaches) 181Przepyszny fast food prosto z Belize, odrobinę zmodyfikowany! Składniki (3 porcje): - 6 tortilli kukurydzianych (kupnych lub z przepisu np. tu ) - 200 g czarnej fasoli z puszki
Roślinożerni urlopowicze
Benin - Naleśniki z mąki jaglanej, ryżu i bananów (Massa) 165Wariacja na temat benińskich naleśników Massa inspirowanych przepisem 196flavors , ale ze znacznie zwiększoną ilością bananów. Składniki (3-4 porcje): - 250 g mąki jaglanej - 50 g ryżu
Roślinożerni urlopowicze
Bhutan - Boczniaki z papryczkami chilli w maśle (Shamu datshi) 147To przepis na zdecydowanie najostrzejszą z ugotowanych przez nas potraw, ale wiemy, że są tu miłośnicy bardziej agresywnych smaków . Dla tych, co wolą odrobinę mniej agresywne
Roślinożerni urlopowicze
Grecja - Fasolakia 153Poza kolejnością wkracza Grecja. Okropnie prosta w zrobieniu i smaczna Fasolakia, jaką jedliśmy na Korfu! Składniki (2-3 porcje): - 250-350 g fasolki, na przykład szparagowej
Roślinożerni urlopowicze
Pilaw sezonowy 122Ciężko powiedzieć skąd pochodzi ten pilaw. Pilaw to danie popularne w bardzo wielu krajach, od Ukrainy przez Azerbejdżan po Afganistan i jeszcze dalej. Najważniejsze składniki pilawu
Roślinożerni urlopowicze
Węgry - Pieczarkowy paprykarz (Gombapaprikas) 123Na gombapaprikas natrafiliśmy w Frici Papa w Budapeszcie, o czym więcej w naszym kulinarnym przewodniku po Budapeszcie . A oto przepis na w miarę wierną kopię
Roślinożerni urlopowicze
Czechy - Kalafior w cieście piwnym (Smažený květák v pivním těstíčku) 191Ciasto piwne jest dość popularne w kuchni czeskiej i często używane jako panierka. Jedną z wegetariańskich opcji w czasie podróży do Czech (a szczególnie w okolice
Roślinożerni urlopowicze
Polska - Łazanki z młodą kapustą i kurkami 144Łazanki to jedna z naszych ulubionych tradycyjnych polskich potraw. Wersja podstawowa łazanek to makaron, kapusta kiszona i pieczarki. Ciężko jednak robić łazanki z kapustą kiszoną w
Roślinożerni urlopowicze
Rumunia - Duszona kapusta (Varză călită cu smântână) 134Jak się kupi taki wielki głąb młodej kapusty, to ciężko później znaleźć dla niego zastosowanie... Z odsieczą przychodzi rumuńska duszona kapusta. Składniki (4 porcje): - ćwiartka młodej
Roślinożerni urlopowicze
Czarnogóra - Risotto z groszkiem (Rizi-bizi) 173Rizi-bizi, a po włosku Risi e bisi to najzwyczajniejsze w świecie risotto, wywodzące się z kuchni włoskiej. Należy jednak pamiętać o tym, że Kotor czy
Roślinożerni urlopowicze