Tartaletki na francuskim cieście z zielonymi szparagami, jarmużem i szczypiorkiem 125Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto ten moment dobrze wykorzystać. Obecnie w importowane szparagi możemy się zaopatrzyć przez cały rok. Najsmaczniejsze jednak są wtedy
Tajemnice Smaku
Empanadas z cielęciną i warzywami 121Empanadas, czyli kruche pierożki pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się
Tajemnice Smaku
Sałatka czarna quinoa – zielone szparagi – zielony groszek – feta – chipsy z batatów 149Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym
Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 196Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców, którzy już mają przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów
Tajemnice Smaku
Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z ciecierzycą i smażonym serem halloumi 107Dynia makaronowa to odmiana dyni zwyczajnej ale o pewnych magicznych właściwościach. Po upieczeniu miąższ niby nie różni się z wyglądu od zwyczajnej dyni, ale to tylko
Tajemnice Smaku
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 137Szpecle (spätzle ) to mączne kluseczki, a przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich
Tajemnice Smaku
Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem 137Co zrobić z wyrośniętą cukinią? Czy taka duża jeszcze dobrze smakuje i czy nie będzie łykowata? Nic w naszej kuchni nie powinno się zmarnować. Przerośniętą cukinię
Tajemnice Smaku
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 153Focaccia to rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec
Tajemnice Smaku
Pieczona dynia hokkaido faszerowana kuskusem z warzywami 121Dynia hokkaido ma tą przewagę nad innymi odmianami dyń, że możemy ją jeść wraz ze skórką. Wystarczy dynię dokładnie umyć, przekroić, usunąć pestki wraz z włóknistym
Tajemnice Smaku
Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle… czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i ce 140Szpecle (spätzle ) to małe kluseczki z mąki i jajek. Bardzo lubię jeździć latem w Alpy, najczęściej do Austrii, tam też wędrując po górach poznałam to danie
Tajemnice Smaku
Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami 137Nocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około
Tajemnice Smaku
Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią – sałatka lub danie obiadowe 155Kuskus z wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i
Tajemnice Smaku
Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo – cieciorkowo 152Tadżin (tagine, tażin, tajine), co to jest? Czy jest to garnek, czy danie? Okazuje się, że i to, i to… Tadżin to garnek z
Tajemnice Smaku
Wytrawna orkiszowa tarta – galette – z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą 178Rustykalna tarta gallete to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać
Tajemnice Smaku
Smażony camembert. 182Dziś zapraszam, na smażony camembert. Zawsze smażyłam ser żółty, a camembert robiłam na grillu, ale jakiś czas temu, wypatrzyłam w internecie, że smażony camembert wygląda bardzo
Agusiowe smakołyki