Pierś kaczki z dynią w stylu orientalnym zrobiliśmy, gdy po poszukiwaniach w wielu sklepach udało się zdobyć świeżą kaczkę. Mieliśmy na nią już kilka pomysłów, a
niecodziennikparyZdziwiło nas to, że w jednej z sieci handlowych będzie dostępna dziczyzna, a konkretnie mięso z dzika. Mając tak szlachetne i rzadkie mięso, postanowiliśmy przygotować je
niecodziennikparyKaczka należy do naszego ulubionego drobiu, gdyż jest bardzo wdzięcznym produktem, który można przygotować na wiele sposobów – zarówno w całości, jak i podzielonym na porcje
niecodziennikparyZupa dyniowa z gruszką jest jesienną propozycją dla zapracowanych i głodnych osób, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchence. Jej przygotowanie można jeszcze przyspieszyć
niecodziennikparyPapier ryżowy na sajgonki odnaleziony na półce z zapasami stał się inspiracją do przygotowania tych chińskich naleśników wiosennych. Przygotowaliśmy nadzienie mięsno-warzywne z dużą ilością makaronu
niecodziennikparySmak placka po węgiersku poznałam bardzo późno, bo już po studiach podczas jednej z wycieczek po Polsce. Od tamtej pory na każdym wakacyjnym wyjeździe wśród menu
niecodziennikparyPstrąg pieczony z natką pietruszki to nasz nowy pomysł na przygotowanie tej popularnej i smacznej ryby. Danie to jest proste i szybkie do wykonania, dlatego może
niecodziennikparyOd dawna mieliśmy smak na bigos, a pojawienie się dziczyzny w sklepach zmobilizowało nas do kupienia wszystkich niezbędnych składników i przygotowania bigosu myśliwskiego . Mięso z dzika
niecodziennikparyBardzo nas cieszy koniec października, ponieważ wreszcie pojawiła się w sklepach gęsina. Pierwsze kupione piersi z gęsi upiekliśmy z jabłkami, śliwkami i żurawiną , gdyż te dodatki
niecodziennikparyIndyjska kuchnia należy do jednej z najbardziej aromatycznych i w każdym zakątku świata ma swoich amatorów. Jest to kuchnia prosta, szybka i bazująca na przenikaniu się
niecodziennikparyNa możliwość upieczenia gęsi w całości czekaliśmy cały rok, od poprzedniego dnia św. Marcina. Ze sklepowej lodówki wybraliśmy całkiem spory okaz gęsi owsianej, żeby smakiem tego
niecodziennikparyKotlety mielone to tradycyjne danie mięsne polskiej kuchni, pojawiające się często na stołach. Są smaczne, sycące i proste w wykonaniu, smakują chyba każdemu, kto ich spróbował
niecodziennikparyW tym roku dynia na dość długo zagościła w naszej kuchni i została wykorzystana m.in. do zrobienia zupy dyniowej z pomarańczą . Jak każda zupa dyniowa, tak
niecodziennikparyKremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które
niecodziennikparyKaczka nadziewana podrobami to pomysł zaczerpnięty od Szwagra Ryśka, którego zapytaliśmy się, jaki jest jego sposób na pieczenie kaczki. Pierwsza odpowiedź brzmiała “z jabłkami”
niecodziennikpary