Pomysł na chaczapuri z suszonymi pomidorami podsunęło nam google. Plany odnośnie białego sera nie zostały zrealizowane, a trzeba było go wkrótce już zjeść lub zamrozić. Twaróg
niecodziennikparyOstatnio rozsmakowaliśmy się w kremowych zupach, więc chętnie poszukujemy na nie nowych pomysłów i inspiracji. W tej główną rolę odgrywają pieczarki, które doskonale współgrają z tymiankiem
niecodziennikparyPrzygotowując się do przyrządzenia piersi z kaczki, zastanawialiśmy się, jakim sposobem to zrobić. Nie chcieliśmy jak zwykle piec jej długo w piekarniku, lecz wypróbować metodę krótkiego
niecodziennikparyTo chyba najprostsza wersja sosu bolognese. Wystarczy jedynie mięso mielone, cebula, czosnek oraz koncentrat pomidorowy, trochę przypraw i mamy wszystkie składniki. Na świeże, słodkie pomidory musimy
niecodziennikparyPrzepis na zupę z czerwonej soczewicy przybył do naszego rodzinnego domu kilkanaście lat temu. Do tamtej pory nigdy wcześniej nie jadłem nasion tej rośliny, ale tym
niecodziennikparyDawno nie robiliśmy naleśników i naszła nas na nie ochota. Chcieliśmy je przygotować nieco inaczej niż zazwyczaj, więc pomyśleliśmy o ich zapieczeniu. W ten sposób powstała
niecodziennikparyRosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on
niecodziennikparyGryczane kotlety także i Wam bardzo się spodobały, dlatego dzisiaj mamy dla Was kotlety z pęczaku. Nam towarzyszyły do pieczonej kaczki, polane naturalnym sosem wytworzonym podczas
niecodziennikparyJeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek . Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o
niecodziennikparyŻurek w wielu domach podawany jest na niedzielne, wielkanocne śniadanie. Choć jest to zupa, którą można zrobić sobie każdego dnia, w ten świąteczny poranek smakuje wyjątkowo
niecodziennikparyW czasie zeszłorocznych wakacji w starej książce kucharskiej znaleźliśmy intrygujący przepis na przygotowanie golonki. Zalecano w nim namaczanie tego mięsa przez dzień lub dwa w roztworze
niecodziennikparyGolonka zawsze kojarzyła mi się z daniem podawanym w góralskich gospodach, gdzie po zejściu ze szlaku chcemy zjeść coś gorącego i sycącego. W domu pojawiała się
niecodziennikparyFlaki wołowe nieodłącznie kojarzą mi się ze świętami oraz rodzinnymi spotkaniami podczas ważnych uroczystości – są one jednym z kilku dań podawanych na ciepło. U nas
niecodziennikparyJakiś czas temu piekliśmy cytrynowo-rozmarynowego kurczaka i bardzo nam on smakował, dlatego też postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu
niecodziennikparyPowoli zbliżają się święta, zapasów przybywa, dlatego miejsce w lodówce i zamrażarce jest na wagę złota. Z tego powodu sięgnęliśmy po szpinak i zrobiliśmy z niego
niecodziennikpary