Shakshuka

Shakshuka

Przepis na : obiad

  Dzisiaj postanowiliśmy spróbować Shakshuki, co w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. Danie jest niezwykle popularne w Izraelu oraz państwach Bliskiego Wschodu, a także niektórych krajach Północnej Afryki. Shakshuka to nic innego, jak sadzone jajka na delitanie pikantnym sosie z pomidorów, papryki oraz innych aromatycznych warzyw. Można ją również przyrządzać z dodatkiem fety lub mięsa. Nam się ten „wielki bałagan” bardzo spodobał, dlatego potanowiliśmy podzieli się przepise...

Czytaj dalej na blogu Szybko Tanio Smacznie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.