Przyznaję, że jestem straszną makaroniarą. Od tego włoskiego przysmaku bardziej lubię jedynie słodycze:) Dzisiaj przygotowałam makaron z brokułami i sezamem – szybki, sycący i zdrowy posiłek
Powiedz dietom nieWitajcie ! Dziś zaprezentujemy wam przepis inspirowany kuchnia azjatycka , będzie to schab smażony metodą Stir fry. Pokrótce opisze wam o tej metodzie gdyż jest ona zbawieniem dla
Wspólne smakiWszyscy chyba cierpimy na brak czasu w dzisiejszym świecie. A przed Świętami to już w ogóle ;) W takich sytuacjach z pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy
Czerwona PorzeczkaJeżeli nie macie pomysłu na obiad, to ja Wam podpowiem :) Zamiast tradycyjnych mielonych może spróbujcie mojej wersji? Fasoli nie powinno brakować w naszym jadłospisie, nie będę pisać dlaczego, ponieważ plusów z jej jedzenia jest dużo, po prostu musicie mi zaufać :) Danie szybkie, proste, smaczne i meeega zdrowe :) A, i nie zapomijcie dodać chociaż majeranku, bo inaczej kołdra będzie fruwać- wiecie
Kraina Miodem PłynącaPrzepis z kuchni polskiej, moim dodatkiem jest tutaj natka pietruszki.Chora bym była jakbym czegoś nie dodała lub odjęła. Kopytka są szybką alternatywą na świetne danie
Pasje JolkiBardzo lubię smak i zapach pora (podobnie jak selera) i dość często wykorzystuję go podczas mojego pichcenia. Surówka z pora jest prosta i szybka
Walijskie PichcenieDziś mam dla Was konkurs. Ale o tym za chwilę, najpierw rybka. Świeży dorsz w sosie pomidorowym w śródziemnomorskim stylu to danie proste, szybkie i lekkie
Poezja smakuKolejny smak dzieciństwa. Bliskość Poznania spowodowała, że tradycje kulinarne przeniknęły do kuchni Gorzowian. Moja mama robiła gzika dość często. Tanie, szybkie i syte jedzenie. Bezmięsne, więc
Przepisy AleksandryKotlety mielone nie należą do dań wyszukanych, jednak są proste, smaczne i niespecjalnie skomplikowane. Żeby się szybko nie znudziły, robię je w kilku wersjach oraz
Ratunku obiadswoimi przyprawami należy do jednych z najlepszych na świecie :). Mimo dużej ilości przypraw- potrawa jest bardzo prosta. I w miare szybko się ją robi. Zawsze można zamarynować kurczaka dzień wcześniej- I na drugi dzień w 15 min jest obiad :) Zaczynamy 4 piersi z kurczaka Składniki do marynaty : 200 ml jogurtu greckiego 50 ml śmietany 1 łyżka suszonego czosnku
Smaki EdytyKopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla
Blondynka GotujeNiemoc twórca mnie ogarnia czasami i taki straszliwy leń, że nawet obiadu nie chce mi się gotować. Ale przecież muszę, nie ? Staram się wtedy wymyślić coś co robi się szybko i nie wymaga dużo pracy. A że zostało mi mięso, już zmielone, z wczorajszego dnia więc poszło gładko :) Przydała się zrobiona latem lutenica - pełna smaku i słońca. ROZWIŃ
Smaczna PyzaDzisiaj na obiad proponuję kluski casarecce z pesto ze zmiksowanych surowych szparagów , z dodatkiem sera peccorino i koperku. Pysznie i szybko bo w upały gotować się nie chce. Moje pesto, chociaż pewnie zaraz ktoś krzyknie, że nadużywam tej nazwy, powstało z resztek szparagów. Tak, właśnie z resztek bo wykorzystałam odłamane końcówki szparagowych pędów, które odrzuciłam wcześniej. Nadawały się
Smaczna PyzaTruskawki kojarzą się z latem. Zazwyczaj. Jednak u nas zimą jest ich całkiem sporo w jadłospisie. Moje dzieci (w zasadzie nie tylko one) uwielbiają truskawki. Dlatego
IzaGotujeMenu na ten tydzień to, można pomyśleć, klasyczne „jem bułkę przez bibułkę”:) No ale z kuchnią francuską inaczej nie można. Nazwy może brzmią dziwnie, ale dotyczą super prostych potraw, szybkich do zrobienia, a przy tym niesamowicie pysznych. Taka właśnie jest kuchnia francuska, wbrew pozorom niesłychanie prosta, co do zasady oparta o znane nam dobrze składniki i przyprawy. I jest przy(...)tydzień można robić w ciągu pół godziny. Wyjątek stanowi ratatouille, które wymaga zapiekania prze 45 minut. Dlaczego to menu jest wyjątkowe? Każda potrawa sprawdzi się podczas uroczystego, niedzielnego obiadu – wierzcie nam, zrobicie wrażenie na gościach, a z drugiej strony, każde danie jest dobre na lunch do pracy – możecie zrobić je wieczorem, żeby następnego dnia spakować do pojemnika. Możecie
Niedzielny kucharz