deser bananowo waniliowy: banany 3 szt napój waniliowy Alpro 500 ml morele 3 szt Wykonanie deseru: Do kielich blender-owego wkładamy banany , zalewamy je napojem waniliowym . Miksujemy składniki. Dodajemy umyte i osuszone morele pokrojone w mniejsze kawałki . Nadal miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy do 4 szklaneczek i schładzamy. Najlepszy deser jest schłodzony
Różowa kuchniazrobić z tak wielka obfitością owocu? Proponuję, żebyśmy to, czego nie damy rady zjeść – wypili. Sok jabłkowy to nie tylko bomba witaminowa i kopalnia mikroelementów. To przede wszystkim pyszny napój na każdą okazję. Moja wersja wymaga nieco pracy – ale produkt finalny zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki: Jabłka w dowolnej ilości – raczej twarde i soczyste Wykonanie: 20 kilogramów jabłek wystarcza(...)Gęstym sitem zbieram wytwarzającą się na powierzchni piankę. Im dokładniej to wykonamy, tym mniej osadu wytrąci się w butelkach. Podgrzany sok wlewam do zakręcanych butelek po napojach owocowych, zamykam je i pasteryzuję przez ok. 30 minut. Dobrze wykonany sok jest klarowny, czasami lekko mętny ( zależy od owoców jakich użyliśmy ) i bardzo słodki. Dlatego stanowczo go nie dosładzajcie! Wytworzenie tej ilości
Smaki Ewymasła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj szczypta soli Przygotowanie: Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Jajka, napój sojowy waniliowy i letnie rozpuszczone masło roztrzepać w osobnym naczyniu i wlać do suchych składników. Całość zmiksować na niewielkich obrotach na gładką i jednolitą masę. Smażyć
Ala piecze i gotujePrzygotowanie: 1/ Miksujemy wiśnie z herbatą, szałwią oraz cukrem. Przelewamy do szklanek. W zależności od preferencji możemy pić z drobinkami wiśni lub przecedzić je przez sito i otrzymać klarowny napój o pięknym kolorze. Herbatę możecie również przelać do pojemniczków na lód i zamrozić. 2/ SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaTeraz jest właśnie czas na mrożone napoje - soki, herbaty i właśnie kawy. Mrożona kawa nie dość, że orzeźwia to jeszcze pobudza a to w sam raz na taką pogodę. Napój jest łatwy do przygotowania i smakuje doskonale
Milion SmakówWegańska wersja indyjskiego napoju przyrządzanego z jogurtu, wody, przypraw i mango. Spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Napój powinien być schłodzony, ale ja piję go też od razu po przygotowaniu, w tej wersji jest też fantastyczny. Najważniejsze w tym koktajlu to kardamon i dojrzałe mango. No to robimy :) Porcja: 2 osoby Składniki: 400g mleczka kokosowego dojrzałe mango
Apetyt na Zieloneodstępował jej nawet na krok. Śledził jej każdy ruch i co chwila wskakiwał na krzesło próbując skubnąć sobie coś pysznego do jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach połączyła obie miski ze sobą na koniec dodając masło i orzechy. Podzieliła ciasto w przygotowane wcześniej papilotki, których strzegł Gucio i blaszkę
Malinowe Pocałunkiarbuza przełożyć do kielicha blendera. Dodać sok wyciśnięty z połówki limonki. Zmiksować. Następnie dolać wodę i ponownie zmiksować. Wody można dać nieco więcej jeśli chcemy uzyskać jeszcze rzadszą konsystencję. Napój przelać do szklaneczek lub buteleczek i od razu podawać
Monia miesza i gotujesłodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Dziś zapraszam na syrop bazyliowy. Póki co przetestowałam go jako napój rozcieńczony zimną wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie ? Syrop bazyliowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin Składniki
Kulinarne przygody Gatitywpływ na nasze procesy trawienne oraz ma właściwości przeciw bakteryjne i nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo(...)ładnie wybarwiona, dojrzała lekko pachnie na końcach. natomiast cytryny pofałdowane zawierają mniej soku i maja gruba skórę np. cytryny zakończone "pępkiem". Cytrynę można spożywać jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, ryb. Ciekawostka - skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu. Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce np. przyśpiesza leczenie opryszki wargowej
Ciastka - domowe słodkościLiście zielonej herbaty znajdują coraz większe zastosowanie w naszej kuchni, nie tylko w formie napojów, ale można je wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów. Według dietetyków pijąc regularnie zieloną herbatę wzbogacimy swoją dietę o witaminy A i E, wapń, potas, cynk, miedź i mangan. Zawarta w herbacie tenina przyśpiesza przemianę materii. Osobom starszym pozwala łagodzić objawy reumatyzmu, zaś osobom(...)mnie bardziej herbaciany smak, ale to rzecz gustu. Mam nadzieję, iż Państwu troszkę przybliżyłam zastosowanie zielonej herbaty w cukiernictwie. Bliżej jesieni, gdzie powrócimy w większym stopniu do picia gorących napojów opowiem szerzej o właściwościach picia zielonej herbaty jak i prawidłowym jej parzeniu, a także podzielę się kilkoma sprawdzonymi przepisami na napoje z zastosowaniem m.in. zielonej herbaty
Ciastka - domowe słodkościdodać sok z cytryny - wymieszać można ewentualnie posłodzić cukrem lub miodem do doprawienie napoju (według uznania). Następnie zalać owoce wyłożone do szklanek. Dodać listki mięty oraz kilka kostek lodu. Napój od razu podawać. Rada: Zamiast cytryny można dodać plastry pomarańczy wtedy uzyskamy łagodniejszy smak lub nie dodawać soku z cytryny
Ciastka - domowe słodkościzimnego masła, Goździki zemleć. Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę. W garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich stron. Wlać napój piwny, dusić do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną perliczkę wyjąć, trzymać w ciepłym miejscu, Do wytworzonego sosu dodać porzeczki, dusić aż zmiękną. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem. Zagotować
królestwo garówfanką domowej lemoniady, cudownie orzeźwiającej, z ogórkiem, cytryną i miętą, a czasem nawet z truskawką lub pomarańczą i grejpfrutem :) Dziś jednak mam dla was coś bardziej egzotycznego ;) Arbuzada, czyli napój za arbuza ;) Tak - arbuz sam W sobie ma dużo fruktozy - ale nie dajmy się zwariować z liczeniem makroelementów ;) w końcu mamy LATO! Ja dziś pozwoliłam sobie na odrobinę szaleństwa
Spektrum Smaku