przeglądam sklepowe półki w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „co jest teraz trendy?”. Czego używamy więcej, a czego mniej niż kiedyś. Przeglądam cukry, tłuszcze, mąki, warzywa, kasze, mięsa, napoje – okazuje się, że w niemal każdym dziale jest coś wartego uwagi, coś czego kiedyś nie było, coś co zamieszało w kuchniach pasjonatów gotowania, coś co jest dla nas cenne(...)pijemy. Jeszcze nie tak dawno za najlepszy wybór do picia uważano soki. Dziś, jeśli soki królują na stołach – to wyłącznie te tłoczone i niedosładzane. Coraz rzadziej pijemy słodzone napoje gazowane, a chętniej sięgamy po wysoko zmineralizowane wody – to właśnie woda w ostatnich latach jest podstawą naszego nawadniania. Powoli zaczyna się cenić także naturalne napoje wspomagające nasz organizm
Poezja smakupragnienie to pierwszy sygnał alarmowy, że naszemu organizmowi brakuje wody. Latem powinniśmy mieć zawsze pod ręką coś do picia. Najlepiej niech to będzie czysta woda, a nie kolorowe napoje, które zawierają sporo sztucznych barwników i przede wszystkim masę cukru. Kaloryczność takich napojów jest spora, a korzyści zdrowotne mizerne. Najzdrowsze napoje to dobra, czysta woda z dodatkami kawałków świeżych owoców
Codzienna kuchnia niecodziennakilku chłodniejszych dniach, przyszedł wreszcie taki, który przyniósł żar z nieba. Zamiast picia słodkich napoi butelkowanych możemy zrobić własną mrożona herbatkę na bazie świeżych owoców. Orzeźwiający smak i intensywny owocowy aromat sprawią, że będziemy do niej wracać tego lata :) Spróbujcie :) Składniki: 2 saszetki czarnej herbaty 1l wrzącej wody 2 soczyste brzoskwinie 3 listki świeżej mięty
ChilliJemychyba nic lepszego niż zimny, orzeźwiający napój w upalne letnie dni. Nie każdy jednak lubi smak " czystej " wody czy to " z kranu " czy też mineralnej, a te smakowe, które zazwyczaj znajdujemy na sklepowych półkach najczęściej są dosładzane i zawierają całkiem pokaźną(...)ilość chemicznych dodatków. Zdrową, domową wodę smakową zawierającą mnóstwo cennych witamin i mikroelementów możemy w kilka minut przyrządzić sami. Wystarczy trochę owoców lub warzyw, słoik i nóż. Przygotowanie takiego napoju zajmuje dosłownie kilka minut, może warto więc spróbować ? Poniższy przepis pochodzi z książki "Z drowa woda. Eliksir młodości i piękna " autorstwa Soni Lucano . Mam nadzieję, że będzie Wam smakował :) Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChłodzimy się, bądź zaczynamy się chłodzić, orzeźwiać, odświeżać. Wiosna w końcu. W pełnym rozkwicie. Limo - limo - limonada! Dobra ona. I to jak! A zatem robimy :) Oczywiście robiąc ten cudny napój możecie uwzględnić dwie jego wersje: - na ciepło - na zimno (z kostkami lodu) 2 łyżeczki cukru zalewamy gorącą wodą (1/4 szklanki) i rozpuszczamy. Dolewamy 3/4 szklanki zimnej bądź gorącej(...)mandarynki i kilka gałązek świeżej mięty. Opcja 2: Zamiast pomarańczy i mandarynek można dać tylko cytrynę i maliny. www.kuchniasmakow.blogspot.com Sama radość przygotowywania i spożywania tegoż filolożkowego napoju ;) Inspiracja/ zdjęcie/ przepis: Agnieszka
Kuchnia smakówoleju rzepakowego Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywna pianę.Miksuj i stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku, olej i na sam koniec wlej bardzo powoli napój gazowany. Miksuj aż uzyskasz fajna i gładką masę. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.Możesz dodać aromatu pomarańczowego.Zmiksuj na gładko.Podziel ciasto na dwie równe
Z Kuchni Do Kuchnimożna używać do herbaty, lemoniady, drinków, oraz jako dodatek do potraw i sałatek. Syrop malina z miodem - jeśli chodzi o zastosowanie to oczywiście tak jak wcześniejszy syrop do herbaty, napojów, deserów jak najbardziej. Syrop to 38 % sok z malin, cukier, sok z cytryny i 20 % miodu. Syrop z czarnego bzu - skład to sok z czarnego bzu 38%, cukier(...)cytryny. Zastosowanie: do herbaty, napojów, deserów. Kolejne słoiczki to: Żurawina kresowa z gruszką - skład: cukier, 28% żurawina, 18% gruszka, pigwa, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, placków, mięs. Sałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan 45%, pigwa 35%, kwasek cytrynowy, przyprawy. Zastosowanie
kruche babeczkinasz układ trawienny. Dlatego czasem tradycyjna zupa fasolowa to lepsze rozwiązanie niż niskokaloryczna sałatka. Zielona herbata Tak samo, jak w przypadku czystej wody, tak samo zielona herbata to napój, który pobudza i nawadnia nas od środka. Działa w pewnych przypadkach lepiej niż kawa, która wypłukuje wodę z organizmu. Największym plusem, jest fakt, że herbata zielona ma w sobie przeciwutleniacze
CodogaraSzukacie przepisu na lekki,dietetyczny i orzeźwiający napój? Idealny będzie koktajl z ananasa, bo przecież ananas słynie z mocy wyciągania z nas nadprogramowych kilogramów i dodawania witalności. Ananas zawiera bowiem unikalny zestaw enzymów i kwasów owocowych, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Najważniejsza jest bromelina - enzym, który reguluje przemianę materii, pomaga strawić białko oraz oczyszcza przewód pokarmowy. Jej działanie wspomagają inne
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżka mielonych otrębów owsianych 1 łyżka nasion chia KLIK 500 ml napoju sojowego bez cukru ( u mnie waniliowy) Truskawki myję, obieram z szypułek, przekładam do dzbanka. Wlewam napój sojowy. Banana obieram, kroję na małe kawałki, dodaję do dzbanka. Awokado wydrążam ze skórki, dzielę na mniejsze kawałki i także dodaję do dzbanka. Na koniec wsypuję chia
Takie tam pichceniepijam go zamiast tradycyjnej porannej kawy i tak naprawdę jest wystarczająco syty, że starcza mi do drugiego śniadania :) Połączenie smaku kawy i banana jest uzależniające, a kiedy dodatkowo podamy napój z porcją bitej śmietany (w niezdrowej wersji, miłym popołudniem :D) to istna rozpusta gotowa :) Jeśli nie macie czasu nie musicie schładzać banana w zamrażalce, wystarczy do kawy
Słodko-Słony Świat Ilonyotwartym naczyniu, żeby uciekły wszystkie bąbelki. W przeciwnym razie po dodaniu żelatyny napój będzie się baaardzo pienił, wręcz kipiał :-( Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z odgazowanym napojem. Wstawiamy do lodówki, żeby powstała galaretka. Następnie kroimy ją w duże kostki. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich sączymy 1/3 przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem
Czary - gary w kuchnipowstanie gładka masa. Następnie dodajemy umyte i pozbawione szypułek truskawki, jogurt i nektar z agawy – miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy schłodzony. Jogurt granatowo truskawkowy, to wspaniały i zdrowy napój. Granat jest jednym z najstarszych leczniczych owoców. Warto korzystać z jego dobrodziejstw, dodając do codziennej diety, czy to w postaci soku, koktajlu, w sałatce… i nie tylko. Te małe
mojewypiekiinietylkołyżeczka proszku do pieczenia 1l i napoju typu "kola" ok 250 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 20 ml whiskey/whisky ok200 g czekolady mlecznej np maliny Wykonanie: Napój typu "kola" wlewamy do garnka i na dużym ogniu, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę przekładamy do miski
Malinowe Pocałunkiowsianych zwykłych Halina 1 łyżka nasion chia 4 łyżki czerwonej porzeczki 6 łyżek malin 6 łyżek wiśni 3-4 łyżki wody golden syrop wg uznania migdały w płatkach Przygotowanie: Napój migdałowy doprowadzić do wrzenia wsypać płatki owsiane i mod czasu do czasu mieszając gotować do miękkości płatków. Zdjąć z ognia, wsypać nasiona chia, wymieszać i odłożyć do lekkiego przestudzenia
Ala piecze i gotuje