nalewka - 4783 przepisów (strona:175/319)

Bigos 192

Składniki: ok. 500 g schabu ok. 600 g kapusty kiszonej ok. 600 g kapusty białej 40 g suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki domowej nalewki, u … Czytaj dalej Bigos

czarrna od kuchni
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 120

albo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania.  Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów 450 g cukru pudru 1 łyżka cynamonu 5 białek 1 łyżka nalewki pomarańczowej  Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę

Niezły Młynek
Polska kuchnia w Warszawie - Polot 114

dość spore, a cena jest rozsądna.  Polot jest restauracją, z kuchnią Polską, która pokazuje, że w Polsce dajemy dobre jedzenie.  A na lepsze trawienie serwują domowe nalewki, które oczywiście przygotowywane są na miejscu. Ciekawe smaki: kawa z chili, śliwka, pigwa i chyba żurawina ale ta ostatnia mi spokoju nie dała. Bitwę nalewkową wygrała ostatnia - chyba żurawinowa

Niezły Młynek
Deser piernikowy 108

czekolady.Jeśli zostały nam poświąteczne pierniki to ten deser jest idealnym pomysłem! Składniki na 4 desery: pierniki domowej roboty lub ciastka korzenne szklanka suszonych śliwek ok.50 ml wódki lub nalewki śliwkowej 1 biała czekolada 250 ml kremówki Śliwki zalewamy alkoholem-najlepiej w słoiku,zakręcamyi odstawiamy na ok.12 godzin. Po tym czasie miksujemy wszystko na gładką masę. Pierniki kruszymy i wsypujemy

Przepisy mojej mamy
Kruche orzechowe pierścionki 83

czym Was informuję, zachęcając również do rolowania. Składniki: proporcje na dwie blaszki ciasteczek 30 gram miękkiego masła 80 gram cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml nalewki ( ja dałam pigwówkę tym razem, sprawdził się również miód pitny ) 200 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów ( włoskich lub laskowych ) spora

Kronika Piekarnika
Kremowy sernik na zimno z czekoladą, polany karmelowymi procentami 105

Wykorzystamy do niej pozostały w wiaderku twaróg i resztę śmietanki. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy odrobiną wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce. Ser - około 200 gram, mieszamy ze śmietanką, nalewką karmelową, cukrem. Łyżkę powstałej masy dodajemy do szklanki z rozpuszczoną żelatyną, mieszamy i wlewamy z powrotem do reszty polewy. Masa powinna być gęsta ale płynna. Polewamy wierzch sernika i wygładzamy

Kronika Piekarnika
Polędwiczka z grzybowym pęczakiem 203

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, słodka papryka 1 marchewka 1 pietruszka ok. 1/2 szklanki nalewki, u mnie z pigwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu basamicznego, u … Czytaj dalej Polędwiczka z grzybowym pęczakiem

czarrna od kuchni
Pyszny piernik sułtański z powidłami i kremem bakaliowym 142

Polewa Składniki polewy rozpuścić w garnuszku, chwilkę pogotować cały czas mieszając Artykuł Pyszny piernik sułtański z powidłami i kremem bakaliowym pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sklep Schronisko Smaków - Magda Gessler - moja opinia. 125

wychodzą z jej sklepu. Asortyment jest ogromnie bogaty. Możemy kupić świeże wędliny, sery górskie a także importowane, przetwory, dżemy, konfitury, soki czy syropy a nawet świeże pieczywo. Przyprawy, wino, nalewki, suszone owoce, oliwy, marynaty oraz wiele produktów włoskich. Więc mówiąc krótko, bez wychodzenia z domu możemy zorganizować każdą uroczystość. To czym chcemy poczęstować bliskich wkładamy do koszyka a kurier przyniesie

Radość kipiąca uśmiechem.
Hiszpańska galaretka z pigwy 123

pigwę kupisz w wielu sklepach. Widziałam ją nawet na Allegro, natomiast konfitura pigwowa dostępna jest w tureckisklep.pl  Przepisy na przetwory z pigwy konfitury z pigwy .   domowa nalewka z pigwy Galaretka z pigwy wysuszona w suszarce do warzyw.  Hiszpańska galaretka z pigwy W przepisie Tracy Ariza na 1 kg puree dodaje 1 kg cukru

Cztery Fajery
Chleb żytni razowy na zakwasie 128

następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i dopiekamy ok 40 min. Studzimy na kratce Artykuł Chleb żytni razowy na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Powidła śliwkowe pieczone 149

borówek i brusznicy, dręczyłam kuzynkę, która ma sad. Przerabiałam, mieszałam, konserwowałam, smażyłam i kisiłam. W międzyczasie karmiłam innych, spaliłam jeden garnek, przekonałam się, że pasteryzacja w zmywarce ssie, postawiłam nalewki, nażarłam się owoców i poczułam się zmęczona ale spokojna. Możecie uznać to za mojego niegroźnego pierdolca. Pisząc do was te słowa zastanawiam się, jak dużo robić słoików z brusznicą

ladykitchen
Chleb pszenno-orkiszowy z gara 133

stopni i dopiekamy bez przykrycia do ulubionego koloru zrumienienia. Studzimy na kratce. Artykuł Chleb pszenno-orkiszowy z gara pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej 122

paprykę. Polać sosem surówkę, posypać posiekaną natką Sos Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku. Artykuł Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku