mojego dziadka . Spróbowałam również przetrzymać dłużej skórki z pomarańczy w wódce, żeby sprawdzić czy pozostanie gorzki posmak. Nie został. Z cytrynami jednak miałam problem, bo już po 2 dniach nalewka była gorzka. Nie jestem pewna czy to kwestia rodzaju cytrusa czy może po prostu szczęścia do owoców. Wiem natomiast, że za szybko się poddałam jeżeli chodzi o filtrację, dlatego podarunek
KardamonovyZalewania alkoholem różności, ciąg dalszy. Tym razem wypadło na kukułki. Jak dla mnie, nie umywa się to totalnie do owocowych nalewek, ale próbować trzeba wszystkiego. Ten alkohol nie wyszedł ani za gęsty (jak zwykle nie było dostępu do mleka skondensowanego niesłodzonego w puszce) ani za słodki. Nie jest pracochłonny, nie jest czasochłonny – cukierki rozpuściły się właściwie
Kardamonovymniejsze części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli ciasto bardzo się klei, możecie stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do nalewki), nakładamy niewielką ilość farszu, zaklejamy tak jak pierogi, następnie dwa końce ze sobą dokładnie sklejamy (najwygodniej jest to zrobić na palcu). Do gotującej wody wrzucamy uszka i gotujemy do momentu
KardamonovyJest to nalewka, którą robię już trzeci rok z przepisu Oli Em z moimi małymi modyfikacjami. Moim zdaniem, jest wyśmienita, pachnie i smakuje świętami. Składniki: 6-8 pomarańczy 1 kg cukru 0,7 l wódki 0,5 litra spirytusu laska wanilii 2-3 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4-6 ziaren kardamonu 6-8 łyżek miodu szklanka ziaren dobrej
Cytryna&Co.(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kochani, zapraszam Was na pyszny, domowy likier mleczny. Jest słodki, gęsty i bardzo smaczny. Dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu. Do jego przygotowania
Przepiski.pllodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka Pieczemy w 180 stopniach. Artykuł Miodowe ciasteczka, łatwe pierniki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie 2 łyżki masła Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupicia. Tym bardziej przy cukrzycy należy szczególnie uważać na spożycie alkoholu. O ile lampka czerwonego wina do obiadu nie powinna sprawić problemów, tak nie polecam nadużywania wyskokowych trunków. Słodkie nalewki, kolorowe drinki i słodkie wina szybko podniosą poziom glikemii, a zbyt duża dawka alkoholu może spowodować ciężką hipoglikemię. Taka hipoglikemia może być o tyle niebezpieczna, że wątroba zajęta metabolizowaniem alkoholu
Dietologmelodie ulubionych zimowych piosenek. Takie muffinki mogą być pyszną przekąską podczas przygotowań i swiątecznego zawirowania, słodkością na świątecznym stole ale i słodkim upominkiem (np. razem z buteleczką domowej Świątecznej nalewki mandarynkowej i dojrzewającym piernikiem ) :) Spróbujcie koniecznie tych prostych i pysznych czeko-pięknotek, które zatańczą na Waszych podniebieniach w rytm Last Christmas! :D Wegańskie muffiny czekoladowe z pomarańczą i żurawiną
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach Artykuł Delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwywaru, gdy ma temperaturę około 30 - 35 C, wtedy miód się szybciej rozpuści. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw na kilka tygodni. Nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: ok. 500 g schabu ok. 600 g kapusty kiszonej ok. 600 g kapusty białej 40 g suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki domowej nalewki, u … Czytaj dalej Bigos
czarrna od kuchnialbo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów 450 g cukru pudru 1 łyżka cynamonu 5 białek 1 łyżka nalewki pomarańczowej Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę
Niezły Młynekdość spore, a cena jest rozsądna. Polot jest restauracją, z kuchnią Polską, która pokazuje, że w Polsce dajemy dobre jedzenie. A na lepsze trawienie serwują domowe nalewki, które oczywiście przygotowywane są na miejscu. Ciekawe smaki: kawa z chili, śliwka, pigwa i chyba żurawina ale ta ostatnia mi spokoju nie dała. Bitwę nalewkową wygrała ostatnia - chyba żurawinowa
Niezły Młynek