nalewka - 4783 przepisów (strona:174/319)

12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą 66

picia. Tym bardziej przy cukrzycy należy szczególnie uważać na spożycie alkoholu. O ile lampka czerwonego wina do obiadu nie powinna sprawić problemów, tak nie polecam nadużywania wyskokowych trunków. Słodkie nalewki, kolorowe drinki i słodkie wina szybko podniosą poziom glikemii, a zbyt duża dawka alkoholu może spowodować ciężką hipoglikemię. Taka hipoglikemia może być o tyle niebezpieczna, że wątroba zajęta metabolizowaniem alkoholu

Dietolog
Ciasto Zośka 97

szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody 1opakowanie śnieżki 200ml mleka Warstwa z wiśniami: 1 słoik wiśni z kompotu / syropu / nalewki lub świeże wydrylowane owoce 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki wody dżem wiśniowy do posmarowania  Sposób wykonania:  Zaczęłam od rozpuszczenia galaretek. Wiśniową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody, a cytrynową

Kuchnia domowa Ani
Baba a`la Rotszyld 93

obranych migdałów, wanilia lub skórka otarta z cytryny, masło i bułka tarta do formy, krem : 500 ml śmietanki kremówki 36%, 3 – 4 łyżki cukru pudru, 2 garście wiśni z nalewki – zamiast wiśni mogą być bakalie, owoce z konfitur...., do nasączenia : 120 ml mocnego naparu z herbaty, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki brandy (opcjonalnie) polewa

królestwo garów
Ciasto kakaowe z żurawiną i orzechami 63

niej ciasto. Pieczemy przez ok. godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekładamy na paterkę i posypujemy cukrem pudrem. Zamiast suszonej żurawiny można użyć żurawiny lub wiśni z nalewki Do ciacha wieczorkiem wypiliśmy świetnego tokaja Aszu, Grand Tokaj , 2013. Tokaj Aszu, Grand Tokaj, 2013. Fot. Kasia Solańska, K8K.pl The post Ciasto kakaowe z żurawiną i orzechami first appeared on Kate

Kate's Kitchen
Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste 93

wkładamy ogonek. Bułeczki smakrujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min. Artykuł Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Babka cytrynowa – prosta i szybka babka 111

stopniach do suchego patyczka. Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem Artykuł Babka cytrynowa – prosta i szybka babka pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tort czekoladowo-śliwkowy 77

wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień wcześniej. Jaki jest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko słodki, nawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 72

wody + sok z cytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów

moj przepis na
Tort gruszkowy dla alergika 85

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych). W rondelku umieścić margarynę, roztopić, dodać kakao, cukier, mleko, dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek, polewa ma być aksamitnie gładka. Jeżeli są grudki można użyć

moj przepis na
Pyszne i proste ciasto ze śmietaną, bez pieczenia 91

Wkładamy do lodówki. Jesli damy radę, najlepiej jeść dopiero kolejnego dnia. Artykuł Pyszne i proste ciasto ze śmietaną, bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tort czekoladowo-śliwkowy 65

wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień wcześniej. Jaki jest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko słodki, nawet trochę wytrawny! Blaty nasączone są delikatną nalewką śliwkową. Krem jest pyszny i aksamitny. Dodatek gorzkiej czekolady świetnie się komponuje z kremem, kakaowymi blatami i pieczonymi śliwkami. Składniki na czekoladowe blaty o średnicy 21 cm: 5 jajek

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 71

wody + sok z cytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów

moj przepis na
Tort gruszkowy dla alergika 77

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych). W rondelku umieścić margarynę, roztopić, dodać kakao, cukier, mleko, dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek, polewa ma być aksamitnie gładka. Jeżeli są grudki można użyć

moj przepis na
Czym jest CBD i czy jest bezpieczne? 71

jest kannabinoidem psychoaktywnym i nie powoduje odurzenia. CBD ma działanie przeciwpsychotyczne, co oznacza, że CBD działa w sposób odwrotny niż THC. Do najpopularniejszych postaci CBD należą nalewki na bazie oleju, czyli tzw. olejki CBD. Oleje CBD są zwykle połączeniem oleju nośnego, takiego jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej MCT lub z nasion konopi. Jak działa olejek konopny? Olejek

Słodkie okruszki
Ciasto z pianką kajmakową i wiśniami 84

które łączy w sobie smak słodkiego kajmaku i kwaśnych wiśni. Wiśnie to mój dodatek, bo w oryginale ich nie było. Myślę, że świetnie nadawały by się również wiśnie z nalewki. Polecam! Składniki (blaszka 24x28cm): Biszkopt: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania