ulubione dodatki, panierować, usmażyć i obiad lub kolacja na ciepło gotowa. Krokiety z parówkami i warzywami SKŁADNIKI: 6 gotowych naleśników 3 parówki dobrej jakości papryka konserwowa 3 ogórki konserwowe 1 jajko bułka tarta szczypta soli szczypta papryki słodkiej olej do smażenia Parówki obieramy z osłonek i kroimy na połówki. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części. Paprykę kroimy na kawałki(...)rozłożonego naleśnika kładziemy połówkę parówki, na nią kawałek papryki i 2-3 kawałeczki ogórka. Całość zwijamy, podwijając boki do środka. Na talerzu rozmącamy jajko z solą i papryką. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju , z każdej ze stron na złoty kolor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszkl mixu mąki bezglutenowej 1,5 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szkl soku z pomarańczy 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Przygotowanie: Mąkę, mleko, jajko i olej miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu składamy naleśniki na trójkąty. Na patelnię po naleśnikach
słodkie i nie tylko historie kulinarnemój). Jeśli śledzicie moje przepisy to już wiecie co nieco o mące kokosowej. Powtórzę się: mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i posiada niski indeks glikemiczny (35). Wracając do naleśników... Jeśli napiszę, że są pyszne - to będzie za mało! Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko osiągnąć taki efekt używając mąki kokosowej(...)łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków) Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka.) Na patelni rozgrzać olej. (Powinno być go więcej niż zazwyczaj.) Placki smażyć z obu stron (aż ładnie się zarumienią) - po kilka minut z każdej
Di gotujeWitamy serdecznie, Tym razem przedstawimy Państwu pomysł na słodki przysmak jakim są czekoladowe naleśniki. Są one wyśmienitym pomysłem zarówno na podwieczorek czy też na przekąskę, gdy złapie nas cukrowy głód :) Przepis ten jest dość prosty więc sądzimy, że największy lamus kuchenny da sobie z tym radę :) Oto lista składników, których użyliśmy(...)Pancakes: * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao * mleko (ok 2 szklanek) * szczypta soli * 2 łyżki oleju * opcjonalnie cukier wanilinowy (jeśli lubicie bardzo słodkie :) ) Dodatki : * 1 banan * 2-3 łyżki miodu * tabliczka białej czekolady Przyrządzając naleśniki zaczęliśmy od połączenia w misce sypkich składników tj. mąka, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu tych składników
Wspólne smakioleju szczypta soli ponadto: 4 banany 150 g serka waniliowego homogenizowanego Szpinak zmiksować z mlekiem i wodą ,dodać jajka,mąkę,olej i sól. Zmiksować wszystko by powstało gładkie ciasto o konsystencji śmietanki. Patelnię (najlepsza teflonowa lub ceramiczna) porządnie rozgrzać,przed smażeniem posmarować odrobiną oleju. Nalewać małe porcje ciasta,rozprowadzić po całej patelni i smażyć kolejno cienkie naleśniki
Kolorowa kuchnia Elkimleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka oleju rzepakowego * szczypta soli plus jajko, bułka tarta i olej rzepakowy do smażenia krokietów Przygotowanie :Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu. Farsz do krokietów : * pół kilograma pieczarek * pół cebuli * 4 łyżki oleju rzepakowego * 20 dag tartego sera żółtego(...)Przygotowanie :Pieczarki ścieram na tarce w cienkie plasterki. Podduszam, aż puszczą cały sok i gotuję aż woda odparuje. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Podać pieczarki i przesmażyć. Połączyć z serem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i zwijać jak krokiety. Obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Magiczne Życie Martyznalazłam przepis na krokiety i barszcz. Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz(...)octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas 15 s/ obr 5 - odstawić na ok 30 min Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. nadzienie * pieczarki pokroić na pół i włożyć do naczynia miksującego - rozdrobnić czas
Gotowanie z pasjąznalazłam przepis na krokiety i barszcz. Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz(...)octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas 15 s/ obr 5 - odstawić na ok 30 min Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. nadzienie * pieczarki pokroić na pół i włożyć do naczynia miksującego - rozdrobnić czas
Gotowanie z pasjąleśnymi grzybami. Zwinęłam je w naleśniki usmażone na piwie, więc uzyskałam dodatkowy ciekawy smak, świetnie współgrający z dobrze doprawionymi grzybami. Składniki : naleśniki (u mnie orkiszowe piwne ) 600 g świeżych grzybów 3 łyżki oleju cebula łyżeczka mielonej kozieradki pół łyżeczki młotkowanego pieprzu pół łyżeczki mielonego kminku 8 igiełek rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego sosu chili sól(...)Grzyby rozdrobnić. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim grzyby. Obrać cebulę, pokroić w kostkę i dodać do grzybów. Zeszklić. Rozmaryn posiekać drobno. Do grzybów dodać zioła, pół łyżeczki soli, sos sojowy i słodki sos chili. Wymieszać i podgrzewać do odparowania płynu. Na naleśniki wykładać po dwie łyżki grzybowego farszu. Boki naleśników składać do środka i zwijać
Weekendy w domu i ogrodzietrzcinowego szczypta soli 70 g mąki gryczanej 230 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 520 ml maślanki 3-4 łyżki oleju rzepakowego WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać cukier, szczyptę soli i zmiksować. Następnie dodać maślankę, olej rzepakowy i wsypać obie mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Nalewać jedną chochlę ciasta, rozlewać na całą powierzchnię patelni(...)smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Uwagi: Jeżeli nie posiadacie mąki gryczanej, to możecie zamiast niej dodać np. pełnoziarnistą. Naleśniki z powyższego przepisu smażę raz w tygodniu dla syna i przechowuję na dużym talerzu, przykryte folią spożywczą. Odgrzewam je na patelni. Naleśniki można przechowywać w lodówce
Passions hobbies lifesałaty lodowej - po posiekaniu mają być 2 garście 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty mielonego imbiru lub 1 cm startego imbiru świeżego trochę mielonego chilli lub ostrej mielonej papryki łyżka sosu śliwkowego lub płaska łyżeczka miodu (można zastąpić ewentualnie cukrem) Usmażyć naleśniki, ciepłe przykrywając pokrywką, żeby nie wyschły. Przygotować farsz. Na mocno rozgrzaną patelnię(...)śliwkowy/ miód/ cukier. Przemieszać i podsmażyć do odparowania płynu. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i cukrem, jeśli smak jest nazbyt płaski. Usmażone naleśniki faszerować nadzieniem tak, jak krokiety lub sajgonki. Zwijać i podsmażyć na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Podawać ze ostrym sosem chilli. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuenergię na cały dzień Aromatyczne, lekko kokosowe naleśniki w towarzystwie soczystych truskawek plus obłędnie delikatne lody z solonym karmelem – uwierzcie mi, można oszaleć z rozkoszy ;p *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie CIASTO Jajka ubij lub roztrzep trzepaczką z odrobiną soli. Wprowadź olej kokosowy w stan ciekły, dodaj do jajek(...)odrobina soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego Wykonanie DODATKI Przepis na studzące zmysły lody z solonym karmelem i orzeszkami znajdziesz tu . Truskawki umyj i pokrój na kawałki. Połóż na naleśnik łyżkę lodów, a następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół. Ułóż po dwa naleśniki na talerzu, udekoruj truskawkami i dodaj jeszcze po jednej łyżce
Eat me! Fit me!przez około 1 godzinę, mieszając co jakiś czas, czasami należy dolewać wody. Kapusta ma być miękka. Pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie należy zrobić naleśniki. Ubijamy jajko z mlekiem i mąką, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się, sprawdzamy to za pomocą łyżki, lejąc ciasto z wysokości. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to dodajemy
Delusional Trinepszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki. Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką
Wanilia i Kardamon