Moje dzisiejsze śniadanie to naleśniki z serkiem waniliowym i owocami.Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli pól opakowania cukru waniliowego olej serek(...)waniliowy owoce Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i dolewamy szklankę mleka. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, sol i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i wlewamy nabierką ciasto. Obsmażamy z obu stron na złotawy kolor. Gotowy naleśnik smarujemy serkiem waniliowym, składamy w trójkąt i ozdabiamy owocami. Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy
cookplZnakomite i rozpływające się w ustach naleśniki po węgiersku z dżemem morelowym i orzechami włoskimi, polane sosem czekoladowym, to przysłowiowe niebo w gębie. U mnie w domu zniknęły ze stołu w kilka minut, polecam do wypróbowania . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka(...)szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru przepis Przesianą mąkę, jajka, mleko,wodę, sól,1 łyżkę cukru i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut . Na rozgrzanym maśle smażymy naleśniki, rozprowadzając je równomiernie na patelni . Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem ze zmielonych orzechów włoskich wymieszanych z otartą skórką z cytryny
Smakowite DaniaEierkuchen :) Takie typowe Ajerkuchy, różnią się od typowych naleśników, tym że są słodkie i puszyste. Konsystencją trochę przypominają biszkopt. Jak większość naleśników można je piec na tłuszczu lub bez. Najlepsze są na niewielkiej ilości oleju, powstaje wtedy taka pyszna i chrupiąca obwódka. Składniki: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Olej do smażenia * Używając mleka w temperaturze pokojowej lub letniego, mąka lepiej się zmiesza z resztą ciasta i nie powstaną z niej trudne do rozmieszania grudki, które lubią powstawać, gdy użyjemy zimnego mleka. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy
Smakowy Rajskarmelizowane połączenie masła/mleka/śmietany i cukru, z ewentualnymi dodatkami. Nie zdziwię Was chyba jak napiszę, że ja postanowiłam zrobić wegańską wersję W mojej masie nie ma cukru, oleju ani nie trzeba jej gotować! Brzmi świetnie, prawda? A smakuje bajecznie! Polecam Składniki: 250 g daktyli bez pestek (około 40 sztuk) 2/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki masła migdałowego Wykonanie: Daktyle(...)Miksujemy aż daktyle będą dobrze rozdrobnione. Dodajemy masło migdałowe i miksujemy na gładką masę. I gotowe! Masę można wykorzystać dosłownie do wszystkiego: naleśników czy tortilli na słodko, gofrów . Smacznego! Artykuł Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania) pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plowoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około 1/3 szklanki mąki pszennej , 30 g masła , szczypta soli , 1 łyżeczka cukru , odrobina oleju do natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę(...)dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka
Codzienna kuchnia niecodziennapewno zasmakują nawet tym, którzy naleśniki lubią tylko na słono. Naleśniki (z tej porcji wychodzi 15-20 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 3 jajka , 1 szklanka mleka , około 2/3 szklanki mąki pszennej , 50 g masła , szczypta soli , 1 łyżka cukru , odrobina oleju do natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól(...)dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem i zwijać w rulonik. Twarożek (wystarcza na około 4-6 sztuk
Codzienna kuchnia niecodziennasłono wybieracie częściej? U mnie zdecydowanie z wytrawnym farszem. A dzisiejsza propozycja będzie ze szpinakiem i pyszną mozzarellą. Spróbujecie! Składniki : Naleśniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego Farsz : * 500g świeżego szpinaku * łyżka oliwy z oliwek * 300g mozzarelli * sól, pieprz, czosnek Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy
Magiczne Życie Martypomocą rózgi kuchennej mieszamy: jajka, cukier, mleko i mąki, aż otrzymamy jednolitą masę. Ciasto ma podobną konsystencję do ciasta na naleśniki, tylko gęściejszą. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Olej rozgrzewamy jak na faworki, ok 190ºC. Metalową foremkę do rozetek wkładamy na kilka sekund do rozgrzanego oleju, aby się ogrzała
Słodki Pomysłprzepisu wziąć kremówkę lejącą, najlepiej UHT, aby nam się nie zważyła podczas smażenia. Polecam! 'miodowe naleśniki' Składniki (na ok.10 naleśników): - 300 ml śmietany kremówki (użyłam UHT Łaciata) - 100 ml mleka - 150g mąki pszenej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1,5 łyżki miodu Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze
CookYourselfświeżo mielony do smaku, 1 łyżka koperku, szczypta kurkumy, olej do smażenia. Pasta z wędlin: 1 cebula. 100 g wędliny, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka musztardy, 50 g majonezu. Koreczki (składniki w zależności wykonanych koreczków): oliwki zielone, pomidorki koktajlowe, cebulki srebrzyste, koperek, kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Naleśniki: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, w zależności od gęstości ciasta
Moniki Smakołykiproduktami Folwark Naleśniki drwala - zgłoszenie nadesłane przez Panią Katarzynę P . Składniki : naleśniki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 szklanki mąki tortowej sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko płatki pomidorowe ze szczypiorkiem olej do smażenia farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek(...)Madziarów Folwark, mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie : Z ciasta francuskiego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimenu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać! Zapraszam! przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z DYNIĄ: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne W/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca się(...)Hokkaido - 100 ml wody - kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego
SMYKWKUCHNIsobie takie słodkie śniadanko. Delikatnie cienkie naleśniki muśnięte serkiem waniliowym,porcja owoców i odrobina płynnej czekolady. naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody lekko gazowanej 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje
Kolorowa kuchnia Elkiteż nie za gęste (jak biszkopt do pieczenia). Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy olej kokosowy. Patelnia musi być wystarczająco nagrzana, nie może być zimna. Wlewamy około jednej chochli na dużą patelnie i czekamy, aż naleśnik się zetnie. Wtedy przewracamy na drugą stronę. Pieczemy w ten sposób wszystkie naleśniki. Naleśniki na zdjęciu są w dwóch wersjach. Pierwsza jest na słodko
Klasyka GotowaniaMoja propozycja na słodkie śniadanko lub podwieczorek naleśniki: 1 szkl. mleka 1 szkl.wody lekko gazowanej 2 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki. twarożek z bakaliami
Kolorowa kuchnia Elki