ilością cukru. Takim deserem naleśnikowym możecie zaskoczyć nie tylko domowników, ale również gości... bo któż nie lubi naleśników?! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie jabłkowe: ok. 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka(...)łyżki masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron
Kuchnia MagdaLenykażdą kieszeń. Posiłki wcale nie muszą być nudne, a za niewielkie pieniądze można przygotować coś wykwintnego. Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 3 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni
Niezły Młynekpuder do dekoracji Drożdże utrzeć z cukrem i solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami.Masa powinna mieć gęstszą konsystencję niż ciasto na naleśniki. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do masy. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane konfiturą.<a href="http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/placuszki-i-racuszki
Czerwień i błękitkapustą dla urozmaicenia przyrządzam krokiety z serem i ziemniakami ( z farszem od pierogów ruskich ). Są bardzo smaczne, najlepsze z barszczem czerwonym. NALEŚNIKI mleko 0.5 l. mąka 1 szkl. jaja 2 szt. szczypta soli olej 4 łyżki Mleko, jaja olej miksujemy. Dodajemy mąkę i sól. Ponownie miksujemy i wylewamy na rozgrzaną i wysmarowaną olejem małą patelnię. Smażymy(...)twaróg przeciskamy przez praskę. Obraną cebulę smażymy na niedużej ilości oleju na złocisty kolor. Dodajemy do ziemniaków i sera. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. DODATKOWO bułka tarta do obtoczenia krokietów jaja 2 szt. mleko 4-5 łyżek ole do smażenia Na samym początku naleśnika układamy czubatą łyżeczkę farszu, formujemy, zginamy boki ( lewy, prawy) do środka i zwijamy
Kuchnia PaulettesPyszny deser który zasmakuje kazdemu :) Naleśniki 400 ml. mleka 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka śmietany kwaśnej lub jogurt 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao 100 g czekolady gorzkiej 50 ml oleju Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy 2 łyżki cukru 40 g zimnego masła 3 łyżki śmietanki słodkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)jajkami ,dodajemy mąkę cukier śmietanę dokładnie łączymy, aby powstało aksamitne ciasto bez grudek. Do ciasta naleśnikowego dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao,olej wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15/20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.Z tej porcji wychodzi ok. 10 naleśników. Sos pomarańczowy Sok z pomarańczy wlewamy do garnka,dodajemy cukier ,doprowadzić do wrzenia ,dodajemy zimne
Andzia Pichcisłodko świetnie się łączy ze słodkimi owocami. Na podstawowy przepis jak wykonać naleśniki z mąką gryczaną zapraszam pod ten LINK . Z dzisiejszymi dodatkami zaszalałam i wykonałam każdego naleśniki w innym zestawieniu smakowym. Miałam do wykorzystania mnóstwo owoców i ciężko było zdecydować się na jeden rodzaj do deseru. Wiśnia, borówka i malina należą do tych kwaśniejszych i w połączeniu(...)porcje: ▪ 120 g mąki (u mnie gryczana) ▪ 1 jajo ▪ łyżka oleju ▪ woda ▪ 200 g owoców (u mnie malina, borówka i wiśnia) ▪ 150 g twarogu chudego ▪ 20 g wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo i olej mieszamy, dolewając stopniowo wody. Konsystencja ma być lejąca. Smażymy naleśniki beztłuszczowo. 2. Owoce rozdrabniamy z twarogiem, dosładzamy w razie potrzeby
zdrowo i aktywniePrzepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem. Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy
Emcia PichciNaleśniki biszkoptowe najlepsze na śniadanie lub na deser. 2 jabłka obrane i pokrojone w plasterki 3 jajka 2 łyżki miękkiego masła ( nie roztapiać ) 1 samo.mleka 0.5 szklanki.wody 1.5 szkl.maki 1.5 łyżki cukru szczypta soli **************************** 1 .Żółtka utrzeć mikserem w misce wraz z cukrem na puszystą masę. 2 . Dodać masło i znów utrzeć. 3 .Dolać wodę , potem mleko(...)Osobno ubić na sztywno pianę z białek że szczyptą soli i dodać je do zmiksowanej masy.Trezpaczka wszystko dobrze wymieszać. 4 . Na patelni rozgrzać olej ,wlać ciasto ,ułożyć na nim plasterki jablek ,smażyć ,przewrocic naleśnik na drugą stronę i chwilę jeszcze podsmażyć .Zdjąć z patelni ,obrócić ,położyć na talerz i posypać cukrem pudrem lub polać sosem waniliowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimleka kokosowego lub sojowego 357 ml wody ( zwykłej lub gazowanej jeśli lubicie bardziej puszyste naleśniki) 270 g mąki ryżowej 2 jajka ok. 80 g mąki kokosowej ( można pominąć) szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 100 g drobnego cukru olej do smażenia Smarowidło bananowo - kokosowe: 2 dojrzałe banany ok.100 g śmietanki kokosowej* Sok z jednej limonki (ewentualnie(...)połączenia dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Jak wcześniej wspominałam ciasto powinno być gęstsze niż te na klasyczne naleśniki. Opcjonalnie na koniec dodajemy cukier, mieszamy lub miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia. 2. Smażymy na małej ilości oleju do wysmażenia się ciasta. 3. Przygotowujemy smarowidło. Banany blendujemy dodajemy śmietankę kokosową oraz sok z limonki. Wszystko mieszamy
vaniliowoczekoladowapietruszki - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce(...)dodaje starte jajka, sól, pieprz, czosnek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wbijam surowe jajko. Mieszam aż do połączenia składników. Nakładam po łyżce farszu na naleśnika i składam w prostokąt. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródgazowanej wody szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiewam, dodaję jajka, mleko, wodę gazowaną, szczyptę soli, miksuję na gładkie ciasto. Naleśniki smażę na bardzo rozgrzanej patelni, którą wcześniej skrapiam olejem rzepakowym
Kukuleczkisoda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem i dusimy razem z pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec dodajemy kminek i kurkumę
Kryzysowa Książka Kucharskaowsianą i sodę oczyszczoną. Ciasto należy rozrzedzić niewielką ilością wody. KROK 4 : Mocno rozgrzewamy teflonową patelnię i smarujemy niewielką ilością tłuszczu - u mnie jest to olej kokosowy. KROK 5 : Nakładamy porcjami placuszki. Na jeden naleśnik przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. KROK 6 : Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, układamy plasterki jabłka. KROK 7 : Przewracamy na drugą
Kuchnia Ellieskórkę z cytryny. Mąki ma być tyle, żeby powstało bardzo gęste ciasto w którym „łyżka stoi”. Placki z cukinii smażyłam na patelni do naleśników. Patelnie posmarowałam tylko raz papierem lekko zanurzonym w oleju. Jeśli nie ufacie swoim patelniom, możecie smażyć tak jak placki ziemniaczane. Placki dobrze formować za pomocą dwóch łyżek – jedną nabieramy ciasto, drugą ściągamy je na patelnie
ladykitchenWykonanie:Jajka wymieszać z miodem, a następnie dodać płatki. Wymieszać, (trzeba uzyskać konsystencję ciasta, jeżeli będzie za mało płatków, po prostu dosypać).Na patelni wysmarowanej olejem rozlać naszą masę i utworzyć z niej okrągły naleśnik. Zarumienić go delikatnie od spodu, następnie rozgnieść łyżką, aby uzyskać crunchy. Crunchy podzielić na trzy część.Następnie do szklanki nasypać trochę naszych gotowych crunchy
Moje pyszne gotowanie