Ciasto powinno być lejące,nie gęste.Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodajemy mleko,jeżeli zbyt luźne mąkę.Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki. ⧪ Farsz Ryż ugotować,wystudzić. Mięso przesmażamy na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do Gyrosa i odrobinie soli,następnie dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ,razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Do miękkiego
Andzia Pichcipseudonimu artystycznego jednej z aktorek, która według autora potrawy wyróżniała się wyjątkową wręcz urodą. Naleśniki ulubione (8 sztuk) 1,5 szkl. mleka 1,5 szkl. mąki 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mleka zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać(...)nieco soku z pomarańczy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i ewentualnie likier, wymieszać przez chwilę, po czym dodać masło bądź olej kokosowy. Kiedy sos nieco zgęstnieje przelewamy 3/4 do miseczki, na pozostały na patelni sos należy położyć cztery naleśniki złożone w trójkąciki i smażyć chwilkę po obu stronach, na sam koniec dolać jeszcze trochę sosu. Tuż przed podaniem, prosto
Przepysznik - BLW i nie tylkoziemnych -suszone pomidory -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -100 ml bulionu warzywnego -sól, pieprz Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju -ok. 200 ml wody -sól, pieprz Umytą i osuszoną karkówkę kroimy w dużą kostkę. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i mieszamy(...)dusimy do miękkości mięsa ( ok. 40 minut ). Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPolecam. Składniki na naleśniki: 2 jajka 1 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli trochę oleju do smażenia Wszystkie składniki wymieszać w misce trzepaczką. Usmażyć cienkie naleśniki. Dodatkowo: parówki ser żółty w plastrach (może też być starty na tarce) ketchup Wykonanie: Usmażony naleśnik polać ketchupem, na to ułożyć plaster
Agusiowe smakołykijeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi 6 małych naleśników. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy umyty szpinak i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem
I LOVE LIFEnadzienia i pod każdą postacią będzie smakować :) SKŁADNIKI: na "farsz" - 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki mleka - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju - pół szklanki wody
dlaSmaQłyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 4/3 szklanki wody gazowanej (ciasto będzie bardziejpulchne), łyżeczka miodu, pół łyżeczki oliwy lub innego oleju (opcjonalnie do ciasta lub na patelnie po kilka kropel), pół łyżeczki soli, soda oczyszczona (końcówka łyżeczki). Przygotowanie: Mąkę na naleśniki wsyp do miski przez sitko. Dzięki temu ciasto wyjdzie pulchniejsze i smaczniejsze. dodaj(...)jajka, miód, sól, sodę oraz wodę. Na początek nie wlewaj wszystkiego. Mikserem połącz składniki. Oczekujemy bardzo płynnej, lejącej konsystencji (inaczej naleśniki będą twarde), więc w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ciasto wylewamy na patelnie z kilkoma kroplami oleju bardzo cienką warstwą (powinno bardzo szybko rozlewać się po patelni, wtedy masz dobrą konsystencję). PS. Przed wylaniem ciasta zawartość miski należy
Gar ZdrowiaJajko roztrzepujemy, dodajemy sól, mleko i mąkę (i ewentualnie proszek). Ciasto powinno być nieco bardziej gęste, niż przy typowych naleśnikach (jeżeli więc wyjdzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka, a jak zbyt rzadkie - więcej mąki). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z masłem (dzięki temu całość zyska smak masła, ale temperaturę spalania będzie miało oleju, a więc - nie przypali się
Życie zamknięte w smakuCała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej ni 5 minut, dodajemy sól i czosnek suszony. Naleśniki kroimy w paski. Mój sposób to podzielić(...)części, ułożyć w stos i pokroić. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią. Danie posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego
greenscarfCała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej ni 5 minut, dodajemy sól i czosnek suszony. Naleśniki kroimy w paski. Mój sposób to podzielić(...)części, ułożyć w stos i pokroić. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią. Danie posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego
greenscarfsola, dodawać partiami mleko i wodę, ubijać trzepaczką lub mikserem. Dodać make i wymieszać, na koniec wlać olej. Patelnie , rozgrzać, nie wlewać już oleju i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać(...)przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu lub wody. Dodać serki ( można dać mniej w zależności od potrzeby i smaku) i ketchup wymieszać doprawić do smaku. Na końcu zetrzeć po całej patelce sera żółtego. Wymieszać, wystudzić. Nakładać farsz na naleśnik, nie za dużo około jedna łyżka
Kubki smakuMożna przygotować samemu naleśniki lub użyć gotowych placków tortilli. Ja przygotowałam to z naleśnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę pieczarek -1 cebulka -170 g mięsa gotowanego -50 g sera żółtego startego -przyprawy -1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie
zdrowo i aktywnieSkładniki na naleśniki : • 250g mąki pszennej • 2 jajka • 250 ml mleka • 250 ml wody • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki cukru • olej do smażenia Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i usmażyć cieńkie naleśniki. Składniki na farsz : • 4 jabłka • 4 łyżki cukru • sok wyciśnięty z 1 cytryny • szczypta cynamonu • cukier puder do posypania Przygotowanie : Jabłka umyć osuszyć i obrać. Pokroic
KUCHNIA POLSKApatelnia! W końcu nie ma nic bardziej irytującego niż przywierający naleśnik, gdy spieszysz się ze zrobieniem śniadania. U mnie, na szczęście, wszystkie naleśniki wyszły piękne i niepopękane Składniki: Kasza jaglana – 120g Woda – 300ml Olej kokosowy – 16g (u mnie nierafinowany) Mleko roślinne – około 250ml (ja użyłem sojowego o smaku waniliowym) Sól – 1/2 łyżeczki Wykonanie: Kaszę(...)zimną. Wsadź do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody. Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj olej, kaszę oraz wsyp sól. Zblenduj na gładko. Powstała masa powinna być dość gęsta – bardziej niż do tradycyjnych naleśników. Za pomocą chochli umieść ciasto na patelni (1 chochelka na jednego naleśnika) i rozprowadź je po patelni za pomocą silikonowej
BlendmanSKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki oleju 300 ml mleka 2% 80 g mąki kukurydzianej 40 g mąki pszennej szczypta soli konfitura różana cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijamy jajko. Dodajemy olej, mleko, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą konsystencję. Naleśniki smażymy na patelni przetartej chusteczką skropioną odrobiną oliwy
kulinarnyJa