naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:57/328)

Tort naleśnikowy przekładany serowym oraz rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem 99

przepisu zdecydowałam się jednak dość spontanicznie i jest solo Najważniejsze, że był pyszny i zniknął do ostatniego kawałka Naleśniki: 3 jajka 2 szkl. mąki pszennej 3 – 3 i 1/2 szkl. mleka 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie owocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki(...)ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki (co jakiś czas można na patelnię wlać dosłownie odrobinę oleju). Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zasypujemy 2-3 łyżkami cukru, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu

Smaki Na Talerzu
Krokiety z kaszą gryczaną i ziarnami 193

mąka, woda jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia -pomidor -ogórek -rzodkiewka -sałata lodowa Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Ostudzone składniki wymieszać z ziarnami , wystarczy okolo pół szklanki z dwóch mieszanek, doprawić, dodać zioła. Teraz zabierzemy się za naleśniki naleśniki: składniki zmiksować, usmażyć naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać 2 łyżki farszu, zwinąć w krokiety. Zawijając można dosypać ziaren, albo tak jak ja to zrobiłam podać na pomidorze i ogórku!Do jednego talerza wbić jajko, dodać 2 łyżki mleka, roztrzepać, na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Krokiety opanierować. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Udekorować, podawać z mix sałat lub pomidor,ogórek , rzodkiewka itd. Posypać ziarnami

Z Kuchni Do Kuchni
naleśniki z kurkumą... 140

minut aby odpoczęło, naleśniki będę delikatniejsze patelnia naleśnikarka lub zwykła 22 cm, przetrzeć ręcznikiem z paroma kroplami oleju, oleju więcej nie trzeba dodawać w trakcie smażenia, na dobrze rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i rozlać po całej patelni naleśniki smażyć na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy naleśniki usmażyłam wieczorem, po wystygnięciu przykryłam folią i zostawiłam

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 94

gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm). Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się składały. Nadzienie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy(...)cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i smażymy 7-8 minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 94

gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm). Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się składały. Nadzienie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy(...)cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i smażymy 7-8 minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
Gryczane naleśniki zapiekane z białą kaszą i grzybami pod serową kołderką 157

zastanawia – u mnie nr 1!Do kupienia m.in. w bdsklep.pl  Składniki :Naleśniki:– mąka gryczana – 150 g- jajko duże – 1 szt– mleko – 1 szklanka– proszek do pieczenia – 1 szczypta– sól – 1 szczypta– olej – 50 mlFarsz:- kasza gryczana biała – 1 woreczek– pieczarki(...)osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy , kroimy w drobne kosteczki. Podsmażamy razem z cebulą na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wg. uznania. Przygotowany farsz układamy przez środek naleśników. Dodajemy odrobinę gorgonzoli ( lub innego ulubionego sera pleśniowego). Zwijamy delikatnie ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym. Smarujemy

Ostra na Słodko
Naleśniki z serem 112

z serem polane sosem karmelowym dostarczyły nam energii aż do obiadu. Składniki na naleśniki z serem Naleśniki: 250 g mąki pszennej 1 / 2 l mleka 1 jajko czubek noża proszku do pieczenia 1 łyżka cukru szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 250 g białego sera 200-300 ml śmietany 18% 1 opakowanie cukru wanilinowego cukier do smaku(...)śmietaną i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Posłodzić do smaku. Wykonanie Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz. Na naleśnikach rozprowadzić cienką warstwę sera, złożyć w trójkąty lub zawinąć w rulon. Naleśniki z serem można podawać cukrem

niecodziennikpary
NALEŚNIK Z NADZIENIEM KOKOSOWYM I MUSEM TRUSKAWKOWYM 129

dzieła -  naleśniki : wyszło mi 6 sztuk, patelnia 20 cm pół szklanki mąki (Schar mix it) 1 jajko 2/4 szklanki mleka szczypta soli łyżka oleju  Mąkę przesiewamy, łączymy składniki i smażymy piękne naleśniki :)  nadzienie -  kostka twarogu 200 g jogurt kokosowy (u mnie był to Cheasy skyr, kokos) Mieszamy wszystko razem (ja użyłam blendera

BezglutenowaIzabela
NALEŚNIK Z NADZIENIEM KOKOSOWYM I MUSEM TRUSKAWKOWYM 188

dzieła -  naleśniki : wyszło mi 6 sztuk, patelnia 20 cm pół szklanki mąki (Schar mix it) 1 jajko 2/4 szklanki mleka szczypta soli łyżka oleju  Mąkę przesiewamy, łączymy składniki i smażymy piękne naleśniki :)  nadzienie -  kostka twarogu 200 g jogurt kokosowy (u mnie był to Cheasy skyr, kokos) Mieszamy wszystko razem (ja użyłam blendera

BezglutenowaIzabela
Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami 135

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami Składniki – naleśniki (8 sztuk): Jajko – 1 sztuka Mleko – 150ml Woda gazowana – 150ml Mąka pszenna razowa – 150g Mąka pszenna – 50g Kakao naturalne – 2-3 łyżki Olej rzepakowy – 10g Nadzienie: Ser twarogowy półtłusty – 150g Ser ricotta(...)Miód – 1 łyżka Mięta świeża – 1 garść + kilka do dekoracji Śmietana 30% tłuszczu – 50g Cukier puder – 2 łyżki + truskawki Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać do naczynia razem z kakao. Wymieszać dokładnie z wodą, mlekiem i jajkiem. Następnie dodać olej rzepakowy i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Wykonanie – nadzienie: Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ser twarogowy wymieszać

Kuchnia Bon Appetit
Tamagoyaki 176

sól , pieprz szczy piorek, koperek odrobina oleju do smarowania Jajka roztrzepać z  zimnym mlekiem, dodać posiekany szczypiorek lub koperek.Doprawić. Rozgrzać patelnię do naleśników , a najlepiej patelnię o kwadratowym kształcie.Delikatnie posmarować olejem, wlać porcję masy jajecznej. Rozprowadzić kolistym ruchem po dnie patelni.Smażyć aż masa jajeczna się zetnie.Następnie ściętą masę zrolować najlepiej drewnianą łopatką

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym 152

Naleśniki: 250ml mleka 400ml wody   2 jajka 3 łyżki oleju   300-400g mąki Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT odrobina oleju do smażenia   Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki, w razie konieczności delikatnie natłuszczając patelnię. Naleśniki posmarować powidłami

Smakołyki Asi
Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 146

warunkiem że je najpierw zblanszujemy. Składniki (na 8 krokietów): 8 naleśników o średnicy 25 cm (u mnie naleśniki piwne o charakterystycznym smaku) 200 ml zielonej soczewicy 8 liści jarmużu pół łyżeczki suszonego tymianku jajko pieprz sól olej do smażenia Soczewicę opłukać i gotować w potrójnej ilości wody. Jarmuż opłukać i pokroić na drobne kawałki. Tuż przed końcem gotowania(...)gorącego farszu dodać tymianek. Po ostudzeniu doprawić całość solą i pieprzem. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Farsz wykładać na naleśniki. Składać brzegi do środka i zwijać naleśnik. Przed podaniem krokiety obsmażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Tym razem na przeczytanie zbioru opowiadań "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" zdecydowałam się w weekend, by nie powtarzać błędu popełnionego przy lekturze "Cichej

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera 142

obiady u Babci. Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem uniwersalnym Łowicza z dodatkiem sera Naleśniki szpinakowe 1 jajko pół opakowania mrożonego lub świeżego rozdrobnionego szpinaku 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 3 łyżki oleju mąka pszenna sól Farsz filet z kurczaka 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 6-7 pieczarek sól(...)razem z wodą i mlekiem). Wymieszać mikserem do połączenia się składników i dodawać stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Smażyć cienkie naleśniki. Mięso z kurczaka pokroić w drobna kostkę, przyprawić do smaku, dodać 2łyżki oleju i odstawić na 30 minut. Po upływie wskazanego czasu smażyć na rozgrzanej patelni do czasu, aż mięso zbieleje. Przełożyć do miski

Pieguskowa Kuchnia
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 249

liście laurowe- 5 kulek ziela angielskiego- 1 łyżeczka kminku- 1 łyżka cukru- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- 1/4 kostki smalcu- bułka tarta- 2 jajka- olej do smażeniaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości(...)pieprzem oraz przyprawą "Kucharek" do smaku. Rozpoczynamy przygotowywanie naszych naleśników. Na deskę kładziemy pierwszego naleśnika i nakładamy ok.2-3 duże łyżki farszu. Boki naleśnika składamy do środka i całość zwijamy. Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety należy smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku

Proponowane wyszukiwania