przepisów rodem z Azji, odbijamy dziś w drugą stronę. Kuchnia meksykańska, wpisana w 2010 roku na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO jest znana chyba wszystkim. Wszelkiego rodzaju tortille, burritos, nachos, enchiladas, rozmaite salsy. Wszystko pikantne, z dużą ilością chilli, które Wasz drogi Rumcajsew uwielbia, choć nie twierdzę, że jestem odporny na jego wypalające zdolności. Kuchnią meksykańską określana jest kuchnia Meksyku
Gotuj z Rumcajsemilości tłuszczu. Moim zdaniem, genialnymi przepisami trzeba się dzielić, więc pokazuję go Wam, byście i Wy mogli się pochwalić przed znajomymi tym cudem! Świetnie smakuje na kanapce, do nachos'ów pasuje idealnie (w smaku jest prawie identyczny do tego sprzedawanego w Multikinie), a co więcej - zamroziłam go i można trzeć go na tarce jak prawdziwy ser! (oczywiście chwilkę trzeba odczekać
Be Fit Be Strongpiątunio <3. Dzisiaj humor dopisuje mi ogromnie! W dodatku zrobiłam swój pierwszy ser z ziemniaka i z tego powodu jestem najszczęśliwsza na świecie! Smakuje bosko, a zajadany z nachos'ami jest rewelacyjny. Moje kubeczki smakowe są w raju. A dziś, kolejny z przepisów, do których mam ogromny sentyment. Oczywiście nieco go "odchudziłam", a wciąż smakuje rewelacyjnie! Chodzi o placki
Be Fit Be StrongJeśli chcecie niewielkim kosztem oczarować swoich gości i skomponować nowy, oryginalny smak, który idealnie komponuje się z domowymi nachos to polecam dip z suszonych kiszonych ogórków i koziego sera. Tym dipem zaskoczycie swoich gości. Gwarantuję, że będą Was często odwiedzać Składniki 1/2 kg ogórków kiszonych 2 łyżki świeżej lub 1 łyżka suszonej mięty 400 g koziego sera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJakiś czas temu proponowałam Wam hummus z pieczonymi burakami , teraz przyszedł czas na - hummus z pieczoną dynią! Można spożywać go nie tylko na kanapce, ale jako d ip do nachos'ów czy innych smakołyków . Palce lizać! Składniki: - 180-200g suchej ciecierzycy (lub z puszki) + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do gotowania - 150g puree z dyni - 1 łyżka tahini
Be Fit Be Strongłyżek oliwy z oliwek Składniki zmiksowałam. W wersji ostrzejszej można dodać do środka ostre czerwone papryczki. Ja dodałam je oddzielnie. Sos guacamole podałam jako przystawkę z chipsami tortilla (nachos) Proponuję poniżej wersję tylko z zielonymi oliwkami,czosnkiem i pomidorem. Pomidora sparzyłam,obrałam ze skórki i wydrążyłam go z pestek. Drobno pokroiłam i dodałam do zmielonego awokado. Smacznego
potrawyregionalneZapraszam do przygotowań! Składniki na 8 porcji: 6 samych udek z kurczaka 10 średnich pomidorów 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g nachos solonych 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu sojowego 1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 200 ml śmietanki 30% sok z 1 cytryny świeża kolendra sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artsłuży. Ustawić delikatny ogień i dusić w ten sposób przez ~1 godzinę. W zasadzie im dłużej, tym lepiej przyprawy wgryzą się w sos. Podawać z ryżem, tortillą, nachos, a nawet samo z chlebem, tak też jest bardzo smaczne, sycące i dobrze przeczyszcza zatoki ;) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopotrawy, przede wszystkim do sałatek, namiast w stosunku do dipu, który raczej podawany jest w osobnym naczyniu do krakersów, krojonych warzyw czy nachosów, jest zdecydowanoe lżejszy. Ogormnym plusem dressingów jest to, że można je przygotować w kilka minut, są proste
Pause Gotowanie!jeść? Najprościej – jako dip do warzyw. Maczamy swoje ulubione kąski w sosie i zjadamy na bieżąco. Do posmarowania pieczywa, zamiast masła. Do posmarowania tortilli, jako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem naan. Obowiązkowy do falafeli (smażonych klopsików z ciecierzycy). A ja uwielbiam go grubo rozsmarowanego, na świeżej, gorącej jeszcze kromce chleba wyjętej z opiekacza, z plastrami pomidora
Karo in the Kitchenlimonki 1 ząbek czosnku 1 l wody Oliwa z oliwek do smażenia Ulubione przyprawy: kminek, czerwona słodka papryka, oregano, bazylia itd. Sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: Tortilla nachos Przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, pokrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy do momentu aż mięso będzie
Emcia PichciBlueberry Corner by "jagodzianka" Lekki, smaczny dodatek. Pasuje do placków ziemniaczanych i z cukinii lub kabaczka , do kanapek, do nachos i placków tortilli … Przeczytaj cały artykuł Post Dip z awokado pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerłyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki jalapeno – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej – sól, pieprz – olej opcjonalnie: – kwaśna śmietana – tortilla/ nachos/ ryż – ser żółty starty – 0,5 l bulionu wołowego lub warzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano
Pociąg Do KuchniDzisiaj bardzo króciutki pościk z przepisem na przepyszną ciecierzycę/cieciorkę pieczoną w piekarniku. Jest świetnym zamiennikiem dla chipsów, paluszków czy nachos'ów na wieczorny seans filmowy. Poza tym zawiera ogromne ilości białka i sprzyja odchudzaniu! W dodatku obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Mówiąc krótko - są źródłem zdrowia. Przedstawiam banalny przepis na prażoną cieciorkę, wkrótce wstawię przepis na hummus, obiecuje
Be Fit Be StrongKuchnia meksykańska to przede wszystkim różnorodność i wyrazistość smaków. Jednym ze sztandarowych meksykańskich dodatków jest guacamole, czyli pasta z awokado, soli i limonki, podawana najczęściej z nachos. Świetna nie tylko do kukurydzianych chipsów, ale również ze zwykłym chlebem lub pumperniklem, jest również skarbnicą prozdrowotnych składników. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom "złego" cholesterolu, dostarcza nam potasu, magnezu, wapnia
W poszukiwaniu inspiracji