nachos - 202 przepisów (strona:4/14)

Salsa mexicana, sos z pomidorów 103

gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp. Smaczny, ładnie się prezentuje na imprezowym stole wśród przekąsek, szczególnie do tortilli, nachos, quesadilli, tacos, przekąsek z ciasta francuskiego, bagietek, tostów, grzanek i wszystkiego co związane z serem. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Nachosy z pikantną salsą 125

Nachosy z pikantną salsą Dzisiaj polecam nachosy z pikantną salsą. Nachosy z pikantną salsą Składniki na nachos: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanki gorącej wody 6 łyżek oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki odrobina chili 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz Składniki na salsę: 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżeczka słodkiej papryki sól, chili Wykonanie: Nachos Mąki mieszamy z przyprawami. Dodajemy do nich olej i wrzątek, intensywnie mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy. Odstawiamy na pół godziny. Następnie cienko rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na niewielkie trójkąty. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min. Sos pomidorowy Cebulę pokrojoną

Pomysłowa kuchnia
Sałatka Meksykański Król Imprezy. 200

jogurtu greckiego - sól - pieprz IV. Całość: - 1 duża puszka kukurydzy z chili - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 główki sałaty lodowej - 5 dużych pomidorów - żółty ser - 1 opakowanie nachos o smaku chili + przezroczysta miska o wymiarach:   - średnica dołu - 12 cm - średnica góry - 25 cm - wysokość - 13 cm Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, usuwamy błony i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy(...)misce, według następującej kolejności: 1. Sałata lodowa. 2. Pokrojone w kostkę pomidory. 3. Ostudzona wołowina. 4. Ostudzone pieczarki. 5. Kukurydza. 6. Fasola. 7. Sos. 8. Starty ser. 9. Pokruszone nachos + korona z całych kawałków. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego

DominikaDolci
Sałatka meksykańska z nachos 365

ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona cebula 1/2 sałaty lodowej opakowanie chipsów nachos  2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 1 szkl majonezu 1 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl keczupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i mięso mielone(...)pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia. Sałatę pokroić. Składniki na sos wymieszać. W szklanej misce układać warstwami: sałata, mięso,  kukurydza, posiekana cebula, sos, pokruszone nachos. Sałatkę posypać szczypiorkiem. Mięso do sałatki można usmażyć dzień wcześniej ale samą sałatkę najlepiej przygotować w dniu podania

Smakołyki Asi
Ale Meksyk-kuchnia meksykańska 137

podróżować? Ja bardzo! Podróż dla mnie to również poznanie lokalnej kuchni i stylu życia lokalnych mieszkańców . Pojechać do Meksyku i obok zwiedzania za smakować prawdziwej tortill i i chrupiących nachos to niesamowite przeżycie. Kuchnia meksykańska jest wspaniała. To , co nam wydawałoby się daniem obiadowym , Meksykanie jedzą przeważnie na śniadanie. Tacos z kurczakiem czy chiles rellenos – nadziewane ostre papryczki znaleźć(...)dnia i smakują zupełnie inaczej niż te , których możemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie

codojedzenia
Ale Meksyk-kuchnia meksykańska 155

podróżować? Ja bardzo! Podróż dla mnie to również poznanie lokalnej kuchni i stylu życia lokalnych mieszkańców . Pojechać do Meksyku i obok zwiedzania za smakować prawdziwej tortill i i chrupiących nachos to niesamowite przeżycie. Kuchnia meksykańska jest wspaniała. To , co nam wydawałoby się daniem obiadowym , Meksykanie jedzą przeważnie na śniadanie. Tacos z kurczakiem czy chiles rellenos – nadziewane ostre papryczki znaleźć(...)dnia i smakują zupełnie inaczej niż te , których możemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie

codojedzenia
Nachos zapiekane z serem i salsą 150

wpis w tym roku chciałabym złożyć Wam życzenia wszelkiej pomyślności, zdrowia, sukcesów zawodowych i nie tylko, dużo miłości i radości  w Nowym 2018 Roku :) Do Siego Roku! opakowanie nachos słoiczek pikantnej salsy z kawałkami warzyw ok 200 g startego żółtego sera Na dnie naczynia żaroodpornego rozsypać warstwę nachos, polać kilkoma łyżkami salsy i posypać startym serem. W ten sposób

Smakołyki Asi
SZYBKIE PRZEKĄSKI IMPREZOWE + FILMIK 174

żółtego sera  1/2 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku  1 sałata rzymska       PASTA Z CIECIERZYCY  Z CHIPSAMI NACHOS :  1 puszka ciecierzycy 4 pomidory suszone w oleju + 3 łyżki oleju z pomidorów 4-5 łyżek oleju 2 łyżki pasty sezamowej tachinii 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka do smaku(...)układamy liście sałaty rzymskiej, nakładamy po łyżce sałatki i podajemy.  Ciecierzycę mielimy blenderem ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku. Dolewamy oleju gdyby pasta była za. Podajemy z chipsami nachos.  Ser na koreczki kroimy w kostkę a kabanosy na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie - ser, kiełbaska, winogron, oliwka lub pomidorek. Na połówki pomarańczy nabijamy koreczki, podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
,,Sałatka nachos’’ 478

Znakomita i efektowna, warstwowa sałatka z kurczakiem udekorowana koroną z chipsów nachos która na pewno zrobi wrażenie na nie jednej osobie podczas zabawy karnawałowej. Do przygotowania sałatki wykorzystałam produkty Jamar oraz ePrezenty Składniki: opakowanie chipsów Nachos 1 filet z kurczaka 2 pomidory 5 ogórków kiszonych 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 sałaty pekińskiej 1 puszka kukurydzy Jamar 1 puszka

Podróż w kulinaria
Sałatka "Król imprezy" 325

chili. Składniki: pół główki sałaty lodowej, 3 średniej wielkości pomidory, duża cebula, kukurydza konserowowa - puszka, czerwona fasola konserwowa - puszka, 500 g pieczarek, 600 g mięsa mielonego, 100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka bazyli, łyżeczka oregano, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki(...)oczkach na tartce. Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy szczeptę soli i pieprzu. Na dno miski układamy kolejno: sałata, mięso, fasola, kukurydza, pomidor z cebulą, pieczarki, sos, ser. Wokół układamy nachos. Możemy dać też kilka na wierzch

Lena Gotuje
Przekąski na ciepło i zimno – 16 najciekawszych pomysłów na imprezę. 10198

sałatka ananas Chili con carne – moja ulubiona przekąska na ciepło. Zawsze podaję z naczosami, którymi można to nabierać ze wspólnego naczynia. Przekąski na ciepło- chili con carne Nachos z guacamole – przekąska z meksykańskim posmakiem. Jak dla mnie pyyycha. Przekąski na zimno – nachos z guacamole Babka gołąbkowa – świetna przekąska na ciepło – robi się prawie sama szczególnie

Mama z miasta
Mielone w nachosach 146

natchosach  Składniki : 500 g mięsa mielonego (mielona łopatka) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku do  panierowania: nachos bułka tarta do smażenia: olej rzepakowy  Przygotowanie : Czerstwą kajzerką moczymy w wodzie bądź mleku - odciskamy Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą(...)pieprzem. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą - mieszamy. Nachos'y mielimy, łączymy pól na pół z bułką tartą.  Z masy mięsnej formujemy kotleciki, obtaczamy w panierce.  Smażymy po kilka minut z dwóch stron na rozgrzanym oleju.    Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DOMOWE NACHOS 187

Ostatnio hitem stały się u nas domowe nachos. Idealnie sprawdziły się do chrupania na meczu. Strefa domowego kibica była wniebowzięta. Do tego domowy sos serowy i satysfakcja gwarantowana. Z podanych ilości wyszły mi 4 blachy (z piekarnika), niby dużo, ale tak naprawdę niewiele. Dopóki nikt nie spróbował, wydawało mi się, że nie przejemy tego, ale już po chwili zmieniłam zdanie(...)wciąga i to jeszcze jak... Na szczęście domowa wersja jest bardziej dietetyczna, no i wiemy co zjadamy, bez zbędnych dodatków chemicznych w składzie. Moja pierwsza partia nachos do meczu niestety nie dotrwała, ale od razu przygotowałam następne, tym razem z podwójnej porcji. I choć tego wieczoru już nikt nie miał na nie ochoty, to sprawdziły się następnego. .. Na drugi

Smaczne Zdrowe
Soczewicowa meksykańska sałatka nachos z pomidorową salsą 260

jest nudny :) Sałatka zniknęła w bardzo szybkim tempie :) Składniki: garść liści sałaty karbowanej pomidor mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle pół puszki soczewicy gotowanej na parze Bonduelle gałązka szczypiorku garść nachos'ów salsa pomidorowa: puszka pomidorów 1/4 zielonej papryki szczypta chilli łyżeczka kurkumy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw przygotuj salsę - w rondelku umieść pomidory z puszki razem z zalewą(...)Pomidora pokrój w kostkę, sałatę porwij rękami Soczewicę opłucz, mieszankę meksykańską odcedź z zalewy Do pomidorowej salsy dodaj mieszankę meksykańską, pomidora i wymieszaj Na talerzu rozłóż sałatę, na niej nachos'y, następnie soczewicę, na wierzchu ułóż salsę z warzywami, posyp pokrojonym szczypiorkiem Więcej ciekawych pomysłów możesz znaleźć na   http://warzywneinspiracje.pl/ Smacznego

pyszne zdrowości
Chili con carne 163

ilość pozostałych składników bardzo umiarkowana, więc miłośnicy pikantnych smaków zapewne dodadzą ich od razu więcej. Chili con carne podaje się często z tartym żółtym serem oraz tortilla chips (pot. nachos). Jako takie może z powodzeniem stanowić samodzielne, i to całkiem sycące danie. Może też jednak stanowić dodatek/składnik do przyrządzenia innych potraw (np. do wypełnienia buritos). Chili con carne(...)czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka startego kminu rzymskiego (patrz uwagi) sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) 2-3 łyżki oliwy Do podania i dekoracji tortilla chips (pot. nachos) tarty żółty ser kolorowe papryczki chili Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo siekamy nożem na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, podobnie jak papryczkę chili. Na patelni na dość

Kulinarna Pokusa
Rześkie guacamole 186

podbija smak. Idealnym dodatkiem na śniadanie będzie jajko w koszulce, mozarella i plaster pomidora. Albo to wszystko na raz. Na wieczór, do piwa, możecie porcję guacamole zjeść razem z nachos zrobionymi z tortilli- kroimy gotową tortillę na pół, na ćwierć i drobniej w miarę równe trójkąty, rozkładamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut, na środkowej półce(...)awokado, 1 średnie sok wyciśnięty z połowy limonki szczypior gruby z cebulką, pokrojony, łyżka stołowa zielona pietruszka lub kolendra, posiekana, łyżka stołowa papryka ostra wędzona sól do podania- tosty, nachos

Karo in the Kitchen
Fasola z serem feta, awokado i domowymi nachos 123

wykonanie tego dania było szybkie i naprawdę proste, postanowiłam wypróbować ten przepis. Rezultat wyszedł naprawdę świetnie. Polecam ten przepis nie tylko dla miłośników fasoli. Fasolę ta polecam z domowymi nachos . Składniki: 1 szklanka czarnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 - 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka cynamonu 1 awokado(...)dusić do miękkości . Awokado i ser feta pokroić w kostkę, kolendrę posiekać. Fasolę podawać posypaną awokado, serem feta oraz posiekanymi liśćmi kolendry. Fasola ta świetnie się komponuje z domowymi nachos

Mama Gotuje
Pasta guacamole 146

Guacamole to pasta wywodząca się z Meksyku, najczęściej podawana z nachos'ami lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno(...)Dodać cebulę, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść widelcem na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Podawać z nachos'ami ( domowe można znaleźć tutaj ) lub świeżym pieczywem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem 221

robionych ostatnio pikantnych kebabach zostało mi do zagospodarowania kilka placków tortilli. Zaczęłam się zastanawiać, czy nie można by ich przerobić na nachos, a że dr google potwierdził moją hipotezę, już po kwadransie mogliśmy zajadać się cieplutkimi i chrupiącymi chipsami:) Koniecznie wypróbujcie! Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem Potrzebne będą: kilka placków tortilli  (z jednego wychodzi 8 dużych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym 216

Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym... Miska pełna złocistych, chrupiących nachosów. I do tego meksykański sos: Kremowe awokado z dodatkiem czosnku. Gruba warstwa sosu meksykańskiego. Na to

Gospodyni Miejska
Salsa na chlebie w jajku 162

Salsa pomidorowa z chlebem smażonym w jajku to pomysł na mega szybkie śniadanie. Ten uproszczony dip sprawdza się idealnie również jako dodatek do chipsów czy nachos. Składniki: 3 kromki chleba 3 średnie jajka Składniki na dip a la salsa pomidorowa: 2 nieduże pomidory 1 średnia cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku kilka listków kolendry szczypior sok z połowy

CityTaste - Przepisy
Podstawowa, meksykańska salsa 163

włoskich. Ostrość salsy można regulować dodając mniejszą ilość świeżej i marynowanych papryczek jalapeno. Można także świeżą obrać z błon i nasion, które nadają jej ostrości. Salsa jest idealna do nachos, grubo krojonych chipsów czy krakersów. Pasuje także do tortilli, tacos, quesadillas, enchiladas, czy jako dodatek  do mięs. Kumin to nie to samo, co stosowany w polskiej kuchni kminek. Salsę

Gospodyni Miejska
Biodrówka po meksykańsku 132

meksykańskiej możecie podać na różne sposoby. Jednym z nich to serwowaną w towarzystwie z ugotowanym ryżem, `farsz zawijany w tortillę lub farsz podany w miseczkach z ułożonymi po bokach nachos. Danie będzie gotowe w ciągu 30 minut. Cebulę obrać i drobno pokroić lub w thermomiksie posiekać, 2 sek, obroty 5 Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę, smażyć

Kuchnia Pokoleń
Pieczona fajita z kurczakiem z sosem jogurtowo - paprykowym 168

Składniki: 700 g piersi kurczaka 2 czerwone papryki 400 g sera żółtego (gouda) 1 małe opakowanie pikantnych nachos (około 4 dużych garści) 3 cebule 1 limonka 2 łyżeczki posiekanej marynowanej papryczki jalapeño 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz 4 łyżki oleju roślinnego 10 placków TORTILLI Sos jogurtowy: 180 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1/2 czerwonej papryczki

Qchnia po prostu
Meksykański Król Imprez – sałatka warstwowa 520

główki sałaty lodowej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 opakowania nachos przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli olej do smażenia 1 łyżka masła   sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy     *** Mięso mielone podsmażamy wraz

Blog z Apetytem
sałatka meksykańska król imprezy 417

składniki: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 opakowanie chipsów nachos 1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej 3 cebule 4 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek majonezu 500 ml gęstego jogurtu naturalnego tłuszcz do smażenia sproszkowana ostra papryka sól, pieprz wykonanie: Cebule obieramy, jedną kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Burgery z queso, jalapeno i nachosami 205

wędzonego boczku; 1/4 główki drobno pokrojonej sałaty lodowej;  4 plastry pomidora; 4 plastry czerwonej cebuli; 4 łyżki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; 1/4 pęczka świeżej kolendry; 100 g nachos; Masło do posmarowania bułek. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Wszystkie plastry wędzonego boczku (tj. 12) położyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) i usmażyć

Gospodyni Miejska
Guacamole 105

sałatki, czy kanapki. Jeśli tak jak ja nie przepadacie za tym owocem , koniecznie spróbujcie. Jeśli go lubicie, to cóż wam zachwalać nie trzeba, wiecie że dobre:) Polecam do nachos. Guacamole 1 awokado 1 pomidor pół cytryny pół papryczki chilli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki pietruszki pieprz sól Awokado kroimy na pół, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Następnie wyciągamy miąższ łyżeczką

PatiGotuje
Sałatka taco i "Dom w Toskanii" 181

kolendra pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 5 ziaren pieprzu sól awokado czerwona fasola z puszki czerwona cebula czerwona papryka ser cheddar papryczka chilli pomidorki koktajlowe nachos serowe ewentualnie łyżka gęstej śmietany olej do smażenia Dressing łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy szczypta soli świeżo mielony pieprz W dużej salaterce umieścić porwane liście sałaty. Nasiona gorczycy

Weekendy w domu i ogrodzie
Guacamole 156

Guacamole Guacamole to tradycyjny sos meksykański podawany do tortilli , burrito , nachos w zasadzie do wszystkiego , tak jak u nas ketchup " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy nie jedzą burrito bez tego sosu , nawet czosnkowy nie przejdzie . Sos jest zdrowy , na pewno o wiele bardziej niż kupne ketchupy itp . W końcu jest to po prostu mango

Ogrodnik w podróży
Salsa pomidorowa – jak przygotować 158

pomidorowa to znakomity dodatek do wielu potraw. Salsa pomidorowa wywodzi się z Meksyku, jednak idealnie pasuje nie tylko do kuchni meksykańskiej. Będzie doskonałym dodatkiem np. do bagietki, tortilli czy nachos. Dobrze przygotowana salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs np. karkówki. Nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na przygotowanie salsy, każdy przygotuje ją trochę inaczej – na swój

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!