miesiąc Wielkanoc! Powoli zaczynam myśleć o pysznościach, jakie chcę przygotować na wielkanocny stół. Pewnie tak samo jak ja, zastanawiacie sie, co tu ugotować. Może z pomocą przyjdzie Wam mój cykl wielkanocny, który dziś rozpoczynam. Chciałabym podzielić si ę z Wami kilkoma moimi sprawdzonymi przepisami na wielkanocne potrawy, dania obiadowe, przystawki, słodkości, jakie królują na moim wielkanocnym
La grande e la piccola cuocaWielkanoc już niedługo, czas pomyśleć w jakiej formie w tym roku podamy nasze poświęcone jaja. Proponujemy wersję z awokado i posiekanego szczypiorku. Lubicie? Jajka z awokado (Podpatrzone u Kwestia Smaku) Składniki: 1 dojrzałe awokado 4 ugotowane jajka 1 mały ząbek czosnku 1 mała cebulka 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżki majonezu 2 łyżki
Moja Mama Gotujejadłam to danie jako ciepła przystawk ę, ale odkryłam, że jest dobre na chlebie. Taka kanapka drwala da nam siłę na cały dzień, nawet zimą. Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Składniki: surowa biała kiełbasa na każdą osobę opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała
Ugotowane pozamiatanePani, która je u mnie zamówiła, zrobiła to na początku stycznia i nie śpieszy się jej, mają być gotowe przed następnym Bożym Narodzeniem Aktualnie dziergam już nowe wzorki na Wielkanoc 2017 - będą pisanki z zajączkami (w zeszłym roku też robiłam podobne, ale o tym w osobnym poście), kwiatami (niedokończona seria z Igłą Malowane :) :) :) ). Pewnie ozdobię też pisanki haftem bulionowym
Nie tylko w kuchnipiec przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, a kiedy wystygnie polać polewą czekoladową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Dla dzieci , Wielkanoc Tagged: kakao , śmietana
https:KKuchniaMniamCześć Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, czyli czas babek i mazurków. O ile te ostatnie nie cieszą się u mnie w domu popularnością. Za to za babkami i babeczkami wszyscy wręcz przepadają. Ja dodatkowo przepadam za majonezem. Więc kiedy natknęłam się w książce „Słodkości Siostry Leonilli” pod redakcją Danuty Kropiewnickiej na przepis na babkę z majonezem, postanowiłam go wypróbować. Babka
blog.moje-pasje.infosernika jedynie w Święta, to zbrodnia. Sernik to chyba taki nasz narodowy wypiek, obecny na stołach w ważnych okresach. Czy sernik przynależy bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu
Mieszam w Garnkupizzy. Tak mi posmakowały, że aż musiałam coś z nimi zrobić. Jak się okazało szpinak i boczek to idealny kompan dla pomidorków. Rolada to moja propozycja na Wielkanoc, ale może także nadać się na inne uroczystości, a nawet obiad. Dopiero co skończyły się jedne święta, a już dużymi krokami zbliżają się kolejne. Warto zatem być przygotowanym i zrobić wcześniej
Kuchnia Paulettespomału zbliżamy się do świąt Wielkanocnych. Wczoraj Środa Popielcowa rozpoczęła okres Wielkiego Postu. Do świąt postaram się dodać kilka przepisów na świąteczne dania, których będzie przybywać. Polecam także zakładkę WIELKANOC po prawej stronie, tam przepisów także będzie przybywać
Gotuję TestujęJakie przyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne
Szybko Tanio Smacznielaktozy – 3 czubate łyżeczki curry – 3 łyżki konfitury z żurawiny Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i schłodzić. Sos będzie idealny do mięs, pasztetów, które przygotujecie na Wielkanoc (i nie tylko
Szybko Tanio Smaczniesuszone grzyby, to aromaty świąt Bożego Narodzenia. Jest ich dużo, dużo więcej, lecz mnie właśnie te najbardziej kojarzą się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy
Posadzone i zjedzonePrzepis zaczerpnięty z Moje wypieki i lekko uproszczony. W moim domu na Wielkanoc zawsze musiał być makowiec, dlatego, gdy w końcu mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite
Cooking MonsterŚwięta zbliżają się dużymi krokami, a więc zapraszam do wypróbowania przepisów związanych z Wielkanocą. Dziś proponuję łatwą do przygotowania babkę z bakaliami od irenab. Trafiłam na ten przepis już jakiś czas temu i przyznaję, że warto mieć go pod ręką w sytuacjach kryzysowych – gdy goście właśnie się zapowiedzieli, a my nie mamy w domu niczego słodkiego do kawy. Ciasto jest
W mojej kuchni