ViolaPassion Zbliża się Wielkanoc zróbmy sobie przyjemność i podajmy na stół coś troszkę innego. Zaskoczmy bliskich i samych siebie . Cieszmy się czasem który spędzimy z bliskimi ;-) Składniki: 1kg. sarniny 750 dag wieprzowiny najlepiej boczek Cebula×3 Marchew ×2 Pietrucha korzeń x2 Pietruszka natka 1 pęczek Czosnek cała główka Przyprawa do dziczyzny najlepiej dwie Sól i pieprz do smaku liść
Viola cooks with passionskładniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej
Domowy Smak JedzeniaWitam Wszystkich ! Kolejny słodki wypiek inspirowany nadchodzącą Wielkanocą :) Muffinki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste za sprawą gęstego jogurtu , a ich słodycz przełamuje kwaśna nutka cytryny ! Zapraszam do pieczenia i eksperymentowania z dekoracją :D SKŁADNIKI: (na 6 babeczek, jeśli chcemy upiec 12 wystarczy podwoić składniki ) 1 i 3/4 szklanki mąki 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego
Marcepanowa kuchniagrudek. Dolewamy sok z ogórków, aby przyspieszyć cały proces, jeszcze raz mieszamy. Przykrywamy gazą, lub lnianą ściereczką i czekamy kilka dni (od 4 do 6 więc jeszcze zdążycie przed Wielkanocą) Codziennie mieszamy zakwas drewnianą łyżką, gdy jest gotowy powinien pachnieć kwaśno i słodkawo zarazem. Powodzenia
Quinoa Raz!Właściwie, od tego ciasta powinnam zacząć przygotowania do tegorocznej Wielkanocy :-). Tradycyjne angielskie ciasto wielkanocne – Simnel Cake. Bogate w kandyzowane i suszone owoce, przypominające Christmas Cake, lecz lżejsze. Pieczone z masą marcepanową i marcepanem udekorowane. 12 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 12 apostołów, z pominięciem Judasza. Warto upiec już dzisiaj! Ciasto to, jak keks, owinięte w pergamin
Gotowanie-ukkońcu Wielki Tydzień, i już za praktycznie tydzień będziemy mogli powiedzieć stary, znany wszystkim frazes "święta, święta i po świętach". Dopóki jednak cieszymy się tą nadchodzącą Wielkanocą - dziś idealny moment aby przedstawić sprawdzony przepis na mazurek, który niemal co roku pojawia się na naszym wielkanocnym stole. Jeśli jeszcze nie macie zamkniętej listy ciast na świąteczny czas - należy dodać do niej
psgotujemyMakowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa
Trzeci talerzKiedyś babki piekła moja Babcia, Mama nie ma takiego zwyczaju, ale ja z wielką przyjemnością wróciłam do tej Wielkanocnej tradycji i co roku serwuję domownikom pyszną
Cynamonowe szczęścieŚwięta Wielkanocne już wkrótce więc podrzucam trochę przepisów na świąteczny stół z mojego poprzedniego bloga. Może komuś coś się spodoba i skorzysta z przepisu. Tartaletki z
Kolorowa kuchnia ElkiŻurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Oczywiście przygotowany na domowym zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie z boczkiem i domowym chrzanem. Do tego tylko jajko na twardo i powiem... jest pysznie. Składniki: 4-5 białych surowych kiełbasek 200 g boczku wędzonego 1/2 L zakwasu żurkowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku
magiczna kuchnia KasiMazurek- tradycyjny symbol Wielkanocy to nic innego jak kruche ciasto, dżem i niewiele dodatków. Najczęściej czekolada lub bakalie. Mazurki piekę tylko na Święta, co roku wypróbowując ze dwa nowe pomysły. W tamtym roku było klasycznie, więc teraz postawiłam na odrobinę egzotyki i kruchy spód wypełniłam dżemem z ananasa i marakui (mój ulubiony) i czekoladą. Wyszło pysznie i bardzo oryginalnie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTen przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenia w mojej rodzinie. Ja mam go od mojej kochanej mamuśki. Kiedyś nie było tyle przepisów, ale jak już
Kuchnia PokoleńSmażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy w moim rodzinnym domu. Ale nie tylko – są tak smaczne, że warto podać je na każde uroczyste śniadanie. Tym bardziej, że można przygotować je dzień wcześniej, a usmażyć przed podaniem. Ja najbardziej lubię je z farszem pieczarkowym, żółtkami i koperkiem – są przepyszne. Można użyć do nich także białek
Poezja smakuWielkanoc tuż, tuż, więc pora przygotowywać wielkanocne przysmaki. My postanowiliśmy przygotować pyszny drożdżowy chlebek z rodzynkami, marcepanem, posypany prażonymi migdałami. Jest to połączenie domowej drożdżówki ze składnikami które kojarzą nam się jednoznacznie ze świętami. Zapraszamy do wypróbowania i cieszenia się zarówno w święta jak i na co dzień pyszną kuchnią. Przepis Składniki: 500 g mąki 50 g cukru kostka świeżych
KasiaiKrzysiu.plzimno świetnie sprawdzi się na kolację, lub do zabrania do pracy. Porcja zdrowia i witamin, która szczególnie powinna spodobać się wszystkim dbającym o linię. A może podacie ją na Wielkanoc, zamiast ciężkich majonezowych sałatek? Nie dość, że pyszna będzie się pięknie prezentować na stole. Pyszne kawałki kurczaka w sezamie, do tego porcja warzyw a to wszystko polane dressingiem miodowo musztardowym
Cynamonowe szczęście