na wielkanoc - 1500 przepisów (strona:14/100)

Baba jogurtowa z różanym lukrem 221

Wiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym. Zachęcam do wykorzystania na wielkanocnym stole. Baba jogurtowa z różanym lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ZAPIEKANKI Z JAJKIEM 248

Idąc tropem Wielkanocy przedstawiam Wam zapiekanki z jajkiem. Można dodatkowo dodać szynkę, pieczarki, suszone pomidory oraz to wszystko na co tylko macie ochotę. Ja minimalistka wybieram jajo z żółtym serem i szczypiorkiem. Fantastyczne śniadanie, uwierzcie.  Składniki:  kajzerki ( tyle ile zjemy lub ile mamy gości )  odrobina masła  żółty ser jajka  szczypiorek  Sposób przyrządzenia: Z każdej

pieprzny smaczek
Koszyczek wielkanocny -drożdżowy 174

Wielkanoc tuż tuż...i z tej okazji koszyczek ..drożdżowy..piekłam go w zeszłą niedzielę...ale znów będę piekła..polecam..warto poświęcić trochę czasu, a efekt jak widać fajny..Przepis na koszyczek pochodzi z bloga Babeczki Zuzy  , która prowadzi akcję wspólnego pieczenia koszyczków wielkanocnych . 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru

Moje domowe kucharzenie
Jajka z różowym nadzieniem 196

Podczas Wielkanocy spożywamy niesamowite ilość jajek w różnej formie: sałatek, z rozmaitymi nadzieniami, czy w postaci dodatków do innych potraw. Co roku staramy się, aby na naszym stole pojawiały się nowe propozycje na farsze do jajek. Tym razem stawiamy też na kolory, stąd pomysł na różowy farsz. Smak jest bardzo przyjemny, a kolor po prostu fenomenalny. Na pewno zaintryguje biesiadników

Kolizje Smaków
Pasztet z selera 374

oraz z przyprawami. Masę przekładamy do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę lub do momentu zrumienienia w 180ºC.   Kategoria: Dania wegetariańskie , Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej , WIelkanoc

kuchcikownia
Marmurkowa babka wielkanocna 309

Świąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a okazuje się, że to bardzo źle robi ciastom, bowiem wysychają i przypalają się na zewnątrz. Tak też się u mnie stało, ale nie dałam za wygraną. Wykręciłam 0-700-mama ;) uzyskałam niezbędne porady

W kuchni wieczorem
Tort makowo-migdałowy 160

zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny i chyba po raz pierwszy poncz do jego nawilżenia był zbyteczny. Składniki  na biszkopt makowy: 600 g  suchego maku 200 g  łuskanych migdałów  200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki

Gosia gotuje
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 187

Zbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą kiełbasą. Zastanawiałam się nad alternatywą smażenia tradycyjnej surowej białej i tak natknęłam się na ten przepis. Przyznam, że pomysł niezwykle ciekawy a smak inny od wszystkiego co dotychczas jadłam. Smak białej jest wyczuwalny

dom-agi.pl
Słodkie środy - mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi 149

Święta Wielkanocne już tuż tuż, a z nimi na Naszych stołach pojawiają się same pyszności. Dla mnie mazurek jest wypiekiem, który typowo kojarzy się z Wielkanocą.  I dzisiaj właśnie chciałam zaprosić Was na mój świąteczny kajmakowy mazurek, który jest prościutki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przyznam, że zawsze myślałam, że upieczenie mazurka jest skomplikowane, nic bardziej mylnego, przygotowanie jest

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto cytrynowo-waniliowe 149

Kolejny tydzień ferii. Do tego tydzień ze świętem zakochanych :) Zapowiada się bardzo fajnie! Nie wiem dlaczego, ale powoli w mojej głowie zaczynają się pojawiać pomysły na Wielkanoc. Wiem, że to trochę  za wcześnie, wydaję mi się, że jest to spowodowane moja tęsknotą za wiosną. Wiecie, lubię śnieg, chociaż lubię też, gdy nie muszę się codziennie bawić w odśnieżanie mojego

Słodkie Przyjemności
Gomółka serowa 279

Gomółka to jeden z najlepszych dodatków do wielkanocnego żuru. To także świetna przekąska. Moja babcia zawsze taką robiła na Wielkanoc, później moja mama robiła ją według przepisu swojej teściowej, a teraz i ja ją robię. Polecam gorąco nie tylko na Święta!Składniki:1 kg białego sera4-6 żółtekkmineksól do smakuSposób przygotowania:1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek

Kuchnia domowa Ani
RZEZUCHA-WIELKANOCNA BOMBA WITAMINOWA 140

latwe.Zadanie to mozemy powierzyc naszym maluchom.Beda mialy swoj wklad w przygotowania swiateczne,a przy okazji znakomita lekcje biologii.JAK WYCHODOWAC RZEZUCHE W DOMU:By cieszyc sie zielonym dywanikiem rzezuchy na Wielkanoc o jej wysianiu trzeba pomyslec okolo 14 dni wczesniej. Bedziemy potrzebowac:1-2 opakowania nasion

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka pomarańczowo-kakaowa 226

świecie oraz kierownikiem działu pralin, lodów i dekoracji cukierniczych. Przepisom takiego autorytetu nie mogłam się oprzeć. Na pierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki

Świat Ciasta
TARTA A'LA MAZUREK 236

Wielkanoc to musi być i mazurek..kajmakowy,słodki, u mnie w domu nie każdy za nim przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół  z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek!Składniki:puszka masy makowej Bakallandmorele suszone Bakallandżurawina suszona Bakallandmigdały Bakallandpiana z 3 jajekpól puszki masy kajmakowejspód

Z Majeczką w kuchni
Sorry, taki mamy klimat 230

Spojrzawszy wczoraj na pogodę za oknem, mimowolnie zaczęłam nucić: "Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań...". No tak, problem w tym, że to Wielkanoc, a nie Boże Narodzenie. Cóż...? Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

bastalena