Jakiś czas temu dostałam w prezencie konfiturę z płatków róży, a będąc fanką wszystkiego co słodkie do granic możliwości nie mogłam zbyt długo
sama złodyczpracy wrze przez bite jedenaście godzin, i tylko świąteczne melodie w tle powstrzymują mnie przed wykrzyczeniem kolejnemu interesantowi prosto w twarz, żeby mi wszyscy w końcu dali święty spokój, wprowadzają mnie w stan lekkiej nerwicy. Z drugiej strony wysysają ze mnie wszystkie siły życiowe, co sprawia, że po powrocie do domu siadam na kanapie i tempo patrzę w ścianę, nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony
Moje domowe kucharzenieDziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka winogron. Znakomity przekładaniec! Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniewytrawnie – jako dodatek do sosu, mięsa, pieczeni. Zapisz W Anglii znajdziecie je pod nazwą Yorkshire pudding – podawane są do sosu i świątecznej pieczeni, na Bożonarodzeniową kolację. Mają nawet swoje święto w pierwszą niedzielę lutego. Na wschód Stanów Zjednoczonych, do Nowej Anglii, dopłynęły razem z emigrantami z Królestwa Wielkiej Brytanii – i tam zostały popovers ami – bo wyskakują swoim jestestwem ponad foremkę
Karo in the Kitchenbędzie udawać, że nas lubi tylko dlatego, że jej się za to płaci. Ten argument dopiero do niego trafił i dał mi spokój. Czyżby się poczuł jak ........ Dziś mamy Święto, a więc i przepis będzie..... Nie, nie świąteczny, wprost przeciwnie, chudy i postny, ale za to regionalny, a wręcz miejscowy. Szybka, prosta zupka, coś dla fanów kapusty. 5 - 6 średnich
Dieta moja pasjaNajlepsza gęsina na świętego Marcina! I rzeczywiście te pieczone udka są najlepsze . Dobrze doprawione, pachnące, mięciutkie mięso i chrupiąca skórka a do tego złociste ziemniaczki i duszona żurawina. Przepyszny obiad, daję słowo! Jesienią gęsina jest najsmaczniejsza bo gąski są już dobrze odchowane i tłuściutkie. Nie bójcie się gęsiego tłuszczu bo to najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . Jest łatwo przyswajalny i ma dużo
Smaczna PyzaObchodzicie Halloween? :) Wiem, że nie jest to typowo polskie święto, ale podoba mi się pomysł przedstawienia różnych dań, w takiej sympatycznej i zabawnej formie ;) Przygotowywanie takich dań jest bardzo zabawne i wywołuje uśmiech na twarzach nie tylko dzieci :) Zapraszam Was na kilka moich propozycji! :) 1. Upiorrrne papryki 2. Sałatka w cytrusowych miseczkach 3. Jajka pająki 4. Tosty mumie
Czerwona Porzeczkanieśledzących regularnie Modern Family może być trochę trudno połapać we wszystkich wątkach pobocznych, ale sam główny motyw nie powinien stanowić problemu. Dla Claire (na zdj po prawej) ulubionym świętem od zawsze było Halloween. Nawet tradycyjne dekoracje zmienia w narzędzie grozy. Ale gdy doprowadza dzieci do płaczu (i mężczyznę do zawału) postanawia przystopować. Przynajmniej do czasu, gdy w przebraniu pastereczki musi
Pink Envelopemieści się na warszawskim Starym Mokotowie. Na zaproszenie Zomato , wraz z innymi blogerami kulinarnymi i użytkownikami portalu, spędziłam miły wieczór testując nowe menu restauracji pod hasłem "Gęsina na Świętego Marcina 2016". Była to kolacja degustacyjna z wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się w listopadzie. Na dobry początek pojawiła się zupa, czyli krupnik
Kulinarne przygody Gatitypaździernika obchodzimy Światowy Dzień Żywności . Jest to święto, które w 1979 roku utworzyła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictw ( FAO ). Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy odbył się w 1996 roku i zgromadził reprezentantów ze 185 krajów. Postanowiono, że do 2015 roku o połowę zostanie zredukowana liczba głodujących ludzi. Drugi Światowy Szczyt odbył się w 2002 roku. W tym czasie
Di gotujeroku 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności . Święto to zostało proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku. Jest to dzień przypominający o tym, jak wielu ludzi na Ziemi zagrożonych jest głodem, ubóstwem czy niedożywieniem. Głównym powodem takiego stanu rzeczy nie jest wcale niedostatek żywności. Współcześnie produkuje
Dzieje kuchennej Wiewióryuważam, ale chyba jeszcze niewystarczająco. Dobrze, że w ten weekend mogłam zostać w domu i zająć się swoim zdrowiem. Musiałam złapać oddech, bo przede mną absorbujący tydzień: spotkania, święto Komisji Edukacji Narodowej i wiele innych zadań. Będzie się działo. Na szczęście jeszcze trwa niedziela. Razem z Dariem jesteśmy w domu, zrobię obiad, a po południe spędzimy przy kawie i pysznym
W mojej kuchnikopytami totalnie mnie oczarowały. Jeśli szukacie oryginalnego i jedynego w swoim rodzaju pomysłu na prezent lub chcecie odbyć kurs rzeźbienia w glinie, to koniecznie odwiedźcie pracownię NADO na pl. Świętego Macieja. W oko wpadły mi również skórzane etui marki HUGBAG . Dwójka założycieli — Radek i Radek, pokazują, że niemal zapomniany zawód kaletnictwa ma świetlaną przyszłość. Cudowne w dotyku, pięknie wykonane
Food Squarejakąkolwiek pracę w dowolnej restauracji, ważne, żeby dali świadectwo pracy na ładnym papierze (wzór i papier możemy mieć przygotowane w podręcznym bagażu). Po kilku takich wyprawach na Wyspy Świętego Tomasza i Książęcą, Saint Kitts i Nevis oraz inne Wyspy Bergamuty wracamy syci wrażeń oraz chwały w strony rodzinne. Teraz już jesteśmy gotowi do otwarcia lokalu. Środki mają być skromne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata