Cześć łakomczuchy! Jutro moje ulubione święto w roku, więc czas na ostatni przepis w tłustoczwartkowych klimatach. :) Zrobione kilka dni temu Cronuty trochę mnie zawiodły. Dlatego też dziś, czując niedosyt smażonych wspaniałości, nabrałem ochoty na klasyczne polskie pączuchy z różą. Delikatne, pachnące i wprost rozpływające się w ustach. Mmmm... Są po prostu bezkonkurencyjne, a kupne pączki z najznamienitszych cukierni
Food SquareWalentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci. Bo w końcu powiedzieć, że kogoś się kocha można nie tylko raz w roku i nie tylko w święto zakochanych :) Składniki na ciasto na wzorek: 2 białka 30 g masła 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin
Ciastkozercywidać na zdjęciu poniżej. Jego mama pochodzi z Mazur, a życiowe ścieżki zaprowadziły ją na drugi koniec Polski, do Opola właśnie. Kartoflak jest tradycyjnym mazurskim daniem, ma swoje doroczne święto i muszę przyznać, że należy mu się ten honor całkowicie! Czytaj więcej
bistro mamaroku, razem z Hanią obchodzimy podwójne święto. Hania skończyła właśnie 6 lat, a blog skończył lata trzy. Jest więc zaledwie rok starszy od Franka a trzy lata młodszy od Hani. I jak zwykle, co roku przy tej okazji, stawiam sobie pytanie: jak będzie wyglądał kolejny rok i co w tym czasie się wydarzy. Czytaj więcej
bistro mamaJutro wracamy do szarej codzienności. Znów zacznie się poranne wstawanie do szkoły i przedszkola. Choć jeśli mam być szczera to dla mnie lenistwo skończyło się już wczoraj. Nawet dzisiejsze święto dalekie było do tego błogiego stanu. Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin. Na osłodę poczyniłam
Przysmaki KarolkiZa oknem szaro-buro i zimno. Najchętniej zakryłabym się kocem z grzanym winem w ręku :) Nie lubię kupować "gotowców" wino-podobnych, co nie wiadomo
Ana Mari's worldDzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną, którą przesmażyłem z odrobiną cebulki.Czas przygotowania: 80 min.Składniki na 18 szt.Koszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na pulpety:500 g mięsa wieprzowego mielonego1 jajko1 cebula3 łyżki bułki tartej2 łyżki mleka1 łyżeczka posiekanego koperku1 łyżeczka
kulinarnyJaBazylia rośnie w doniczce i zastanawia się od dawno po co, bo ciągle więcej na nią patrzę niż z niej korzystam. Zdjęcia zrobione telefonem od niechcenia, bo przecież w święto lenistwa nie będę wywoływać RAWów. Do caprese lubię dodawać oliwki, bo zaostrzają jej smak.Składniki:1 pokrojony na kawałki pomidor1 podarta na kawałki mozzarella (moim zdaniem lepiej oblepia ją wtedy
W kuchni wieczoremmaniaka kulinarnego z zacięciem do kuchni włoskiej to jest prezent, który powinniście mu sprawić. Sławetna książka kucharska Il cucchiaio d'argento - Silver Spoon doczekała się kolejnego wydania i mój Święty Mikołaj był na tyle przebiegły, że postanowił zrobić mi prezent o miesiąc za wcześnie, ale chwała mu za to.Wymarzyłam sobie tę książkę podczas moich włoskich wakacji. Dlaczego akurat
W kuchni wieczoremDziś proste ciasto, które wielu z nas pamięta z dziecięcych lat. Często będące jednym z pierwszych wypieków przygotowywanych w podstawówce na dzień mamy lub inne święto. W XXI wieku już nie tak popularne, wyparte przez brownie i jeszcze ta niepoprawna politycznie nazwa. Jednak, choć my o nim zapomnieliśmy, ciasto ma się świetnie. Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim
W kuchni wieczoremŚwięto Niepodległości za 2 dni, a my jesteśmy w środku długiego weekendu. Tym bardziej zachęcam Was do przyłączenia się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia gęsiny na Św. Marcina. Doceniajmy to co Polskie, a co nasi zagraniczni sąsiedzi doceniają już od wielu, wielu lat. Amerykanie mają indyka, my miejmy gęś.Przy okazji, ciekawostka, którą wyczytałam na stronie pałacu
W kuchni wieczoremstycznia czyli Święto Trzech Króli i dzień w którym stałam się królową... W naszym kraju wszyscy się cieszą, bo jest to dzień wolny od pracy. We Francji ludzie nie są zwolnieni ze swoich obowiązków, ale umilają sobie ten czas słodkim przysmakiem. Tradycją jest kupowanie (bądź pieczenie) ciasta Trzech Króli. Można je znaleźć tydzień wcześniej w każdym sklepie, bądź zakupić
Kitchens Alphabetniedziele miałam rodzinne święto. Już dawno nie mieliśmy okazji wspólnie zasiąść do stołu i biesiadować do wieczora. W końcu się najadłam i przypomniałam sobie co to domowe jedzenie, jakoś ostatnio rzadko jadam w domu. Ja, jak to ja na deser przyszykowałam parę smakołyków. Jedną z moich propozycji były mini eklerki - takie na jeden gryz. Bardzo smaczne, przygotowane z ciasta parzonego
Słodkie Przyjemnościdzień jak co dzień! No może z takim wyjątkiem, że upiekłam w minioną niedzielę trochę smakołyków na rodzinny obiad i sto lat było śpiewane dla mnie :) Bardzo lubię to święto, bo w końcu mam pretekst by w kalendarzu zrobić miejsce na spotkanie z przyjaciółmi. W tym roku, spotkania przeciągnięte są na cały tydzień! Rozpoczęłam w niedzielę a skończę w sobotę
Słodkie Przyjemnościmimo wszystko bardzo się z niego cieszę. Przyda mi się jeden pracowity dzień, by móc celebrować resztę wolnych :) A już niedługo, przez wielu znienawidzone, a przez innych kochane, święto zakochanych - Walentynki. My z eM. nie przykładamy się do niego zbyt mocno. Nie dajemy sobie prezentów, nie idziemy do kina, po prostu, spędzimy je razem. Mało romantyczne? Hmm.. według
Słodkie Przyjemności