wiem, jakie ciasteczka lubi Święty Mikołaj, ale jeżeli miałabym zagadywać, to postawiłabym właśnie na te. Są tak kruche, że sypią się na podłogę i na ubrania, zostawiając wszędzie słodkie, okruszkowe niespodzianki (jeżeli chcecie, żeby były mniej kruche dodajcie 1 jajko i 1 żółtko albo nawet 2 żółtka zamiast 2 całych jajek). Do tego ciepłe kakao i możecie mnie nie szukać
Życie zamknięte w smakulubię typowych, gotowanych ziemniaków. Wiem, że w Polsce, to niemalże święty obowiązek, by stanowiły dodatek do każdego obiadu, ale ja za kartoflami w takiej formie nie przepadam. Dlatego bardzo często zastępuje je innymi dodatkami. Jak ryż curry na przykład. :) SMAŻONY RYŻ CURRY Składniki: - 1 torebka ugotowanego ryżu - 1 cebula - przyprawa curry - masło Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy
Życie zamknięte w smakuŚwięto Kobiet, jakkolwiek ostatnio nieco kontrowersyjne, dla mnie nadal jest sympatycznym dniem uszanowania piękniejszej połowy naszej ludzkiej rasy. Dlatego warto 8 marca sprawić jak najwięcej przyjemności naszym paniom, a zwłaszcza ukochanym żonom. Kokosowa ekstaza do drink atrakcyjny dla oka dzięki kolorowym warstwom, słodki, aromatyczny i smaczny. Może być świetnym dodatkiem do miłego i romantycznego wieczoru. Spróbujcie! Składniki: Likier kokosowy
Smaki Ewypunktów zwiedzania. Miasteczko jest dość wietrzne, więc przyda się jakieś dodatkowe okrycie, szczególnie w wyższych partiach. Zostawiam was z kilkoma widokami, na jednym zdjęciu znajdziecie nawet autorkę bloga, święto ;) Widok na Castelo dos Mouros z Palacio de Pena Palacio de Pena Powoli wychodzę z cienia anonimowości
Corner With RecipesDzisiaj w moim domu, malutkie święto :) Dokładnie rok temu pojawiła się u nas Lusia. Cudowny mały kociak, który wiele w swoim kocim życiu przeszedł, zanim do nas trafił. Adoptowana przeze mnie z Towarzystwa Opieki nad zwierzętami. Moja "mała córeczka" hihi Kochani jeśli tylko macie możliwość i wielkie serce, przygarniajcie zwierzaki ze schronisk. One na prawdę potrafią się za Waszą miłość
Kuchnia w opałachtłusty czwartek jest szczególnie pielęgnowana :-). Pączki piekły moje obie babcie, jedna była mistrzynią w smażeniu oponek, zaś druga piekła niesamowite pączki z marmoladą. Jako dzieci uwielbialiśmy to szczególne święto łasuchów. Po szkole biegliśmy do jednej babci, następnie jechaliśmy z rodzicami na oponki do drugiej, a gdy wracaliśmy do domu czekały na nas talerze faworków, których wypiekiem zajmowała się mama. Teraz
Rozpustne gotowanieweekend spędziłam w pracy. Większość weekendów spędzam w pracy. Kucharze mają weekend w każdy możliwy dzień tygodnia tylko nie w sobotę i niedzielę. Wolna sobota i niedziela to święto. A z drugiej strony dziś jest poniedziałek, Wy siedzicie w pracach i zaczynacie odliczanie do piątkowego popołudnia. A ja mam wolne :) Nie czekam na koniec dnia czy tygodnia. Jestem
W kuchni KatieCiasteczka prosto z Belgi. Kruche, intensywnie korzenne, nazywane ciastkami Świętego Mikołaja. Mają charakterystyczny karmelowy posmak. Niestety nie posiadam specjalnych drewnianych foremek do tych ciastek, co wiąże się z tym, że nadałam im zupełnie inny kształt ;) Mimo tego, jestem mile zaskoczona ich smakiem i gorąco Wam je polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej 140 g cukru muscovado 150 g zimnego masła
Nastoletnie Wypiekanieopisuje je zdecydowanie lepiej, zwłaszcza, że dania nie były piknikowe. Warsztaty i piknik na trawie odbyły się w ramach projektu „Perła i frak czyli flirt w stylu retro. Święto kultury międzywojnia”. Sam program festiwalu był naprawdę ciekawy i dopracowany, niestety mi udało załapać się jedynie na warsztaty kulinarne, które odbyły się na Wirydarzu Czytaj dalej... Artykuł Przedwojenne smaki Lublina
Pasja SmakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wyjątkowo w tym roku późno piszę o urodzinach Hani i urodzinach bloga, bo przecież to jedno nierozerwalne święto. Od trzecich urodzin Hani właśnie wszystko się zaczęło. Wtedy zrobiłam pierwsze zdjęcia potrawom, wygooglałam „jak założyć bloga” i poszło. Od tej pory co roku robię małe podsumowanie imprezy urodzinowej Hani
bistro mamakarmelizowanymi figami, z dodatkiem tym razem miękkiego serka koziego (przeważnie bywa dodatek różnych serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Delikatna, w miarę prosta a zarazem bardzo wykwintna. Z podanych składników wychodzi porcja na ok.5-6 osób. Składniki: - dowolne, ulubione sałaty
Smaczne Zdrowedzisiejsze święto taty postanowiłam przygotować coś słodkiego. Cóż można zrobić dla osoby, która jest truskawkowym łasuchem? Odpowiedź nasuwa się sama - ciasto truskawkowe. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Pamiętam jak zawsze było na pierwszym miejscu mojej listy życzeń imieninowych. Mama czyniła wszelkie starania by sprostać moim oczekiwaniom, gdyż moje imieniny przypadają na sam koniec truskawkowego sezonu. Czasami zdobycie truskawek była
Przysmaki KarolkiDziś święto wszystkich Tatusiów. Jak wiadomo mężczyźni lubią słodycze.Jako słodki podarunek przygotowałam więc malinowy torcik.Wszystkie ozdoby które użyłam do dekoracji znajdziecie w SŁODKI ŚWIAT . Ciasto swoim gościom podam na zastawie GINA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów 2 kubki śmietany kremówki po 330 ml każdy 70 dag malin 4 łyżki żelatyny cukier puder do smaku
Z Majeczką w kuchniKrystyna Podsiadło, Wójt Gminy Santok Józef Ludniewski oraz Dyrektor Biegu Michał Myszkowski. Następnie nagrodzono starszych zawodników zawodów, wręczono puchary, dyplomy oraz dwa miecze Kasztelana Santockiego. „Janczewska 10” to kolejne święto wsi, które mam nadzieję na długo wpisze się do kalendarza, a z czasem stanie się pewnego rodzaju tradycją. Wydarzenie to zgromadziło w jednym miejscu ludzi, których pozornie więcej dzieli niż
kgwjanczewoDzisiaj w Szwecji święto lata. Co prawda lato w tym roku jak na razie nie rozpieszcza ale to nie przyszkadza aby smacznie zaplanować wolny dzień od pracy. Przy piątku postawiłam na rybę dorsz . Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby
codojedzenia