Wczoraj Święty Mikołaj przywiózł mi wspaniały prezent prosto z Anglii- książkę kucharską "GQ EATS: The cookbook for men of seriously good taste". Mężczyzną co prawda nie jestem, ale mój taste jest chyba wystarczająco good :) Poniżej przedstawiam przepis na królika po sycylijsku wg. Francesco Mazzei, odrobinę przeze mnie zmieniony. Zapraszam do gotowania!Składniki na 2-3 porcje królika po sycylijsku
My Culinary ArtDzisiaj przepisu nie będzie. Zdziwieni? :) Dzisiaj jest jednak specjalny dzień czyli dzień setnego posta i takie moje własne małe święto ;). Pora na krótkie podsumowanie i mały poczęstunek dla moich czytelników.Pierwsza notka pojawiła się 26. listopada ubiegłego roku. Setna pojawia się dzisiaj, 13. czerwca :)Post - rekordzista został wyświetlony blisko 19 000 razy. Ogólny licznik wyświetleń widzicie
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie znalazłam tam >klik!< Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec
Codzienna kuchnia niecodziennapozostaje Wam nic innego jak je upiec i zaczerpnąć radość z tego przepełnionego melancholią dnia; obiecuję na pewno stanie się lepszy :).Magdalenki zwyczajowo piecze się w formie przypominającej muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej.Składniki:3 jajka150 g cukru200 g mąki pszennej100 g rozpuszczonego masła50 ml mleka2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy lub wyciśniętego soku z owocuskórka
Food Squarekolonizatorów wracających z Indii.Curry rybne jest popularnym daniem wywodzącym się z Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków
Smakowity Blog Kulinarnyprawdziwie włoska... miało być i niebanalnie... Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ("Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie) wprost od producenta. Jak Wam się podoba? To chyba najlepsza pizza, jaką jedliśmy. Była tak pyszna, że pochłonęliśmy ją z mężem na jednym posiedzeniu :) Dzieci
Delicious Titbitssprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie czytam książki, które ocierają się o magię, sama wierzę w dobre duchy. Nie widzę powodu, żeby fukać na to amerykańskie święto - jest dobre jak każde inne, a jeśli daje powód do zabawy i uśmiechu, to tym lepiej. Wycinam więc dynię - co roku jest to Jack Skellington, mój najukochańszy bohater Tima Burtona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pierwszy listopada, dzień zadumy i wspomnień. Po wczorajszych hulankach wypada się nieco uspokoić, pomyśleć o tych, których z nami nie ma...W Danii to święto nie istnieje. Tutaj ludzie nie myślą o śmierci zbyt wiele, a swoich najbliższych, którzy odeszli, wspominają bez okazji. Mimo wszystko nie mogę oprzeć się mojemu wychowaniu - te wszystkie lata, kiedy z Rodzicami odwiedzałyśmy cmentarze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprezenty w butach? Czy też wolelibyście, żeby Wasze mieszkanie ominął, bo z kozaków wystawała rózga...?Nie, nie, jestem pewna, że nikt sobie na rózgę nie zasłużył (Mikołaj to dobry święty, za byle co rózg nie zostawia). Ja dostałam moje najulubieńsze migdały w karmelu. Całą paczkę, tylko dla mnie. Mniam, mniam... Dziękuję Mikołaju!Żeby Mikołaj wiedział, że o nim pamiętam, poczęstowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy, pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony mandarynkowym sercem idealnie nada się na świętego Walentego. Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest porządnie nasączony, łapie też wilgoć z kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeruch jak w Walentynki, panowie zaopatrzeni w bukiety, czekoladki czy też nieco bardziej ekstrawaganckie upominki wędrują dumnie do domów, a panie dzisiaj tylko są. Śliczne i pachnące, celebrują swoje święto.W Danii - niestety - nie jest ono tak znane, i tego dnia nie mam co liczyć na szczególne traktowanie. Na szczęście ciągle jeszcze mogę się cieszyć prezentami z okazji rocznicy oraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorganizowane jako festyn październikowy, dziś to kilkutygodniowy festiwal piwnych atrakcji, przyciągający tłumy fanów. Amerykanie wymyślili Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara (5 sierpnia), również pozytywnie przyjęty w wielu krajach. Dziś święto piwa obchodzone jest na całym Świecie w różnych terminach, ale są i tacy, którzy czczą ten trunek niezależnie od kartki w kalendarzu. Jak grzyby po deszczu wyrastają małe browary
SzczyptaSmaQtowarzystwie mozzarelli oraz szpinaku. Dająca mnóstwo energii poprzez kolorystykę swoją i smak. Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku. Jak mówi stare polskie przysłowie "Na Świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja". W ten andrzejkowy wieczór samych pomyślnych wróżb i spełnionych nadziei SKŁADNIKI: SPÓD (to jest porcja na tartę o średnicy ok. 23cm, ja robię
Basia w kuchniDziś "Dzień Walentynek" jedni kochają to święto jedni nienawidzą. Mam dwa najpiękniejsze walentynki jakie mogę mieć.... moje dwa słodkie aniołki moje wymarzone córeczki. Dla nich dziś upiekłam kruche serduszka waniliowe. Robi się je bardzo szybko i szybko się pieką. Najdłuższy w tym wszystkim jest czas chłodzenia jak to bywa w cieście kruchym.SKŁADNIKI: upiekłam z tej porcji dwie duże blachy
Basia w kuchni