na swieta - 5074 przepisów (strona:277/339)

Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem 185

Marcina , ale również na każde inne święto polecam gęś nadziewaną jabłkami  z majerankiem. SKŁADNIKI                                                                 1 gęś  (ok.4,5 kg) 5 jabłek  5 ząbków czosnku

Moje Kuchenne Rewelacje
Noe Festiwal już 9 dni w Katowicach! Pierwszy taki festiwal w kraju! 145

znane osoby… zapraszamy 13 września 2014, w godz. 12:00 – 20:00, do centrum Katowic  bilet wstępu – cena: 9 zł (na cały dzień),  o godz. 21:00 Święto Wina zakończymy wspólną zabawą, bo przy dobrym winie nie powinno zabraknąć dobrej muzyki! 13 września 2014, Katowice Noe Festiwal odbędzie się w samym sercu Katowic! Adres:   Rondo

Moja smaczna kuchnia
Ciuch ciuch koła w ruch (czyli pizza w kształcie pociągu) 173

cichej. Dziwna jest taka szkoła… nie przepadam za nią w tych dniach. Mój Jachu, mimo że przedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy

Kolizje Smaków
Białe trufle z migdałami 159

Dzisiaj dzień kobiet- czyli święto podczas którego możemy pozwolić sobie na coś niezbyt dietetycznego i niebiańsko słodkiego ;-) Przepis na 10 dużych trufli. Składniki: 150 g białej czekolady 80 g serka mascarpone 1 łyżka wódki lub malibu 10 obranych migdałów wiórki kokosowe Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka

kuchnia do kwadratu
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 216

mnie ta sałatka jest kolejnym dowodem na zaradność włoskich gospodyń , w pyszny sposób wykorzystujących czerstwy chleb w duchu la cucina povera . Pamiętajmy, że w wielu tradycjach chleb jest święty i czerstwego nigdy się nie wyrzuca, lecz wykorzystuje do potraw. Wyobrażam sobie, że dawne toskańskie gospodynie wykorzystywały do sałatki czerstwy chleb i dorodne warzywa z ogrodu , czyli to, co akurat miały

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 184

ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois ( ciastem Trzech Króli ). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 212

trochę nadzienia z galette mi zostało, więc pogotowałam go w rondelku otrzymując pyszny dżem:)).  Pierwotnie termin  galette  oznaczał tartę z nadzieniem migdałowym, którą Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois  raczyłam Was na blogu w tym roku,  przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej  ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 217

fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 227

należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Płyną łodzie, płyną czyli Fårikål Dagen i Norge 192

Sezon na kapustę rozpoczęty! Oznacza to, że Norwegia przygotowuje się do Fårikål Dagen. Jest to narodowe święto obchodzone w ostatni czwartek września, w trakcie którego Norwegowie sporządzają tradycyjną potrawę zwaną f årikål. Sklepy pękają w szwach nie tylko od kapusty, ale także od baraniny (jagnięciny), bowiem f årikål to nic innego jak barani gulasz na kapuście ( f åre - baranina, kål

bastalena
Feast of cabbage by bastalena 162

Niestety nie mam w swoim posiadaniu baraniny, ale Święto Kapusty  zamierzam świętować. I to nie byle jak, bo kapuśniakiem z własnoręcznie ukiszonej kapusty!!! Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz

bastalena
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 239

Dzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować!    Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam

bastalena
1517. Chleb na zakwasie 176

Dziś święto chleba ...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u  Danusi .. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniego mleka 70 g letniej wody 25 g oleju 140 g mąki żytniej jasnej 400 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka drożdży

Moje domowe kucharzenie
1531. Sałatka z makaronem 396

Prosta, szybka i smaczna sałatka..oczywiście z  makaronem...dziś przecież makaron ma swoje święto.. 30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 10 dkg sera żółtego  cebula 1-2 łodygi selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy kilka pasków papryki konserwowej 2-3 ogórki korniszony 1 zabek czosnku 1 łyżka musztardy 100 ml jogurtu naturalnego  kilka łyżek majonezu Makaron ugotować

Moje domowe kucharzenie