robić kobieta i to bez dyskusji. Są typki bardziej lub mniej wybredne, ale większość raczej zjada wszystko umęczona upałami... by potem poczłapać na słynną sjestę i dać kobiecie święty spokój. Mój śp. Teść był typem dość skomplikowanym, gdyż był..typowym Sycylijczykiem. Niech mu ziemia lekką będzie. Miałam do niego szczególną sympatię z kilku powodów. Był twardy i nieugięty jak głaz
Z Kuchni Do Kuchnibyło gorące. Więc zjemy sobie coś co często gęsto podaje się na Sycylii. Robi się tą sałatkę warzywno-jarzynową nawet na kilka dni. Pyk do lodówki i święty spokój. Syci , jest zdrowa i..przede wszystkim sycąca. No i na parze! Sparujmy sobie co nam dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru
Z Kuchni Do Kuchnibędzie śniadanie dla osób głodnych, ale również dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i święty spokój , bez potrzeby sięgania po przekąski różnego rodzaju i kalibru. Takie śniadanie, taka kolacja zaspokoi głód na długo...a i doda energii i pozytywnego nastawienia do świata! Oto co nam będzie potrzebne płatki owsiane Elovena z jabłkiem i cynamonem- obłędny smak! Śliwki prażone ziarenka
Z Kuchni Do KuchniCiasto w środku tygodnia u mnie to prawie jak święto. Ja, która ostatnio żyję w ciągłym niedoczasie i nie daję rady upiec nic nawet na weekend, nagle przy środzie robię ciasto. To znak, że coś musiało się wydarzyć... A wydarzyło się to, że moje młodsze Słoneczko poszło do przedszkola z początkiem października i już po 3 dniach złapała pierwsze
Przysmaki Karolkiciasta wykorzystałam miskę Tupperware, ale wystarczy zwykła miska i łyżka.Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..zaraz postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek
Moje domowe kucharzeniekonstrukcji winogronami odbywa się w dzień i noc poprzedzające występ. Tysiące równiutkich winogron ułożonych w misterne wzory robi niesamowite wrażenie. Niestety nie zgłębiłam tajemnicy ich przyczepiania. Jak na prawdziwe święto rodzinne przystało na Festa dell’Uva nie mogło zabraknąć licznych stranagów z dosłownie wszystkim: drewnianymi zabawkami i kuchennymi gadżetami, tekstylno-filcowymi szmaciakami, malowanym szklem, ręcznie wyrabianą biżuterią, przeróżnistymi kwiatami, regionalnymi
Mia Cucina SofietaMarcina , ale również na każde inne święto polecam gęś nadziewaną jabłkami z majerankiem. SKŁADNIKI 1 gęś (ok.4,5 kg) 5 jabłek 5 ząbków czosnku
Moje Kuchenne Rewelacjeznane osoby… zapraszamy 13 września 2014, w godz. 12:00 – 20:00, do centrum Katowic bilet wstępu – cena: 9 zł (na cały dzień), o godz. 21:00 Święto Wina zakończymy wspólną zabawą, bo przy dobrym winie nie powinno zabraknąć dobrej muzyki! 13 września 2014, Katowice Noe Festiwal odbędzie się w samym sercu Katowic! Adres: Rondo
Moja smaczna kuchniacichej. Dziwna jest taka szkoła… nie przepadam za nią w tych dniach. Mój Jachu, mimo że przedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy
Kolizje SmakówDzisiaj dzień kobiet- czyli święto podczas którego możemy pozwolić sobie na coś niezbyt dietetycznego i niebiańsko słodkiego ;-) Przepis na 10 dużych trufli. Składniki: 150 g białej czekolady 80 g serka mascarpone 1 łyżka wódki lub malibu 10 obranych migdałów wiórki kokosowe Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka
kuchnia do kwadratumnie ta sałatka jest kolejnym dowodem na zaradność włoskich gospodyń , w pyszny sposób wykorzystujących czerstwy chleb w duchu la cucina povera . Pamiętajmy, że w wielu tradycjach chleb jest święty i czerstwego nigdy się nie wyrzuca, lecz wykorzystuje do potraw. Wyobrażam sobie, że dawne toskańskie gospodynie wykorzystywały do sałatki czerstwy chleb i dorodne warzywa z ogrodu , czyli to, co akurat miały
Chilli Czosnek i Oliwaciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois ( ciastem Trzech Króli ). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa
Chilli Czosnek i Oliwatrochę nadzienia z galette mi zostało, więc pogotowałam go w rondelku otrzymując pyszny dżem:)). Pierwotnie termin galette oznaczał tartę z nadzieniem migdałowym, którą Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej
Chilli Czosnek i Oliwafasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie
Chilli Czosnek i Oliwa