A może by tak pomieszać trochę tradycji naszej i "obcej"? Co powiecie na piernikową panna cottę? Składniki (4 niewielkie porcje): - 150 ml śmietanki 30% - 100
Kraina Tysiąca Smaków... z serii pomysły na sylwestrową zagrychę ;) Ja wiem, że to jeszcze nie pora na planowanie menu na Sylwestra... wiem, że powinnam teraz "pierniczyć", piec
Kraina Tysiąca SmakówKorzenny - świąteczno-sylwestrowy i czekoladowy - dobry na każdą okazję. Bez wątpienia typowo "babski" ;) Nie za mocny, ale dzięki gorzkiej czekoladzie ma wyrazisty smak. Czytaj
Kraina Tysiąca SmakówKiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który
Kraina Tysiąca SmakówNigdy nie lubiłam ajerkoniaku. Kojarzył mi się z przesadnie słodkim ulepkiem - dla mnie nie do wypicia. Tak było dopóki nie zrobiłam własnego :) Domowy to coś zupełnie
Kraina Tysiąca SmakówDawno, dawno temu, kiedy Ewa była mała, pomagała babci robić faworki. A właściwie jedyne co robiła to wywijała ciasto przez dziurkę. I tak mnie ostatnio naszło
Kraina Tysiąca SmakówFaszerowane pomidory są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy. Mogą być także pysznym śniadaniem, podwieczorkiem lub kolacją. Jeśli chodzi o nadzienie, można wypróbować różne warianty i
Kraina Tysiąca SmakówGdzieś w internecie przemknęło mi ostatnio zdjęcie okrągłych ciasteczek z serduszkami z dżemem na środku i z miejsca się w nich zakochałam:) A oto efekty owej
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis na ciasto pochodzi z książki "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję pisałam niedawno. Ciacho od razu zwróciło moją uwagę i wreszcie miałam okazję, żeby je
Kraina Tysiąca SmakówEmpanadas, czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na
Kraina Tysiąca SmakówWłaściwie to przepis miał pojawić się jutro lub pojutrze, ale dziś na blogu właśnie pojawiło się magiczne 100 000 wyświetleń i miałam świetną motywację do działania
Kraina Tysiąca SmakówKoleżanka namówiła mnie na małą zabawę ze zdjęciami... ciekawa jestem jak Wam się podobają efekty... To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że
Kraina Tysiąca SmakówTaka miodówka i cytrynówka w jednym :) Wyjątkowo łatwa do zrobienia i trudna do opisania, bo jednocześnie jest słodka i kwaśna... Kogo zapytać odpowie inaczej. No i
Kraina Tysiąca SmakówWiedeńskich w internecie pełno, a każdy przepis inny. Na cieście, ciasteczkach takich i owakich... ale czy ze spodem to jeszcze sernik wiedeński?? W końcu zamknęłam przeglądarkę
Kraina Tysiąca SmakówDzisiaj na blogu występy gościnne ;) Galaretka z ozorków wieprzowych. I choć ja osobiście za tego rodzaju potrawami specjalnie nie przepadam, to jest to pierwsza galaretka, która
Kraina Tysiąca Smaków