Nie wiem czy ma to jakiś tajemniczy związek z tym, że nie mam jeszcze biegających po domu potomków, czy jest jakieś inne uzasadnienie tego stanu rzeczy
Kraina Tysiąca SmakówOponki z serem białym to przysmak mojego dzieciństwa. Miałam dziś wreszcie napisać przepis na konfiturę z kiwi, ale tak mnie naszło na te oponki:) Zadzwoniłam
Kraina Tysiąca SmakówWłaśnie dlatego, że jest ponuro, że pada, że jest paskudnie i że wszyscy znowu zaczęli narzekać (a przecież jesień rozpieszczała nas w tym roku bardzo długo
Kraina Tysiąca SmakówTo chyba najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na świecie :) Lubię to :) Słyszeliście, kto to jest Się? Się to najbardziej zapracowana osoba w domu. Się
Kraina Tysiąca SmakówPowoli przyzwyczajam się do myśli, że idzie zima... nadchodzi w tym roku małymi kroczkami i mam ten komfort, że mogę przyzwyczajać się do tej myśli i
Kraina Tysiąca SmakówA może by tak pomieszać trochę tradycji naszej i "obcej"? Co powiecie na piernikową panna cottę? Składniki (4 niewielkie porcje): - 150 ml śmietanki 30% - 100
Kraina Tysiąca Smaków... z serii pomysły na sylwestrową zagrychę ;) Ja wiem, że to jeszcze nie pora na planowanie menu na Sylwestra... wiem, że powinnam teraz "pierniczyć", piec
Kraina Tysiąca SmakówKorzenny - świąteczno-sylwestrowy i czekoladowy - dobry na każdą okazję. Bez wątpienia typowo "babski" ;) Nie za mocny, ale dzięki gorzkiej czekoladzie ma wyrazisty smak. Czytaj
Kraina Tysiąca SmakówKiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który
Kraina Tysiąca SmakówNigdy nie lubiłam ajerkoniaku. Kojarzył mi się z przesadnie słodkim ulepkiem - dla mnie nie do wypicia. Tak było dopóki nie zrobiłam własnego :) Domowy to coś zupełnie
Kraina Tysiąca SmakówDawno, dawno temu, kiedy Ewa była mała, pomagała babci robić faworki. A właściwie jedyne co robiła to wywijała ciasto przez dziurkę. I tak mnie ostatnio naszło
Kraina Tysiąca SmakówFaszerowane pomidory są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy. Mogą być także pysznym śniadaniem, podwieczorkiem lub kolacją. Jeśli chodzi o nadzienie, można wypróbować różne warianty i
Kraina Tysiąca SmakówGdzieś w internecie przemknęło mi ostatnio zdjęcie okrągłych ciasteczek z serduszkami z dżemem na środku i z miejsca się w nich zakochałam:) A oto efekty owej
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis na ciasto pochodzi z książki "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję pisałam niedawno. Ciacho od razu zwróciło moją uwagę i wreszcie miałam okazję, żeby je
Kraina Tysiąca SmakówEmpanadas, czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na
Kraina Tysiąca Smaków