Dziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki . Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast
Kulinarne przygody GatityGdy się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa
Kulinarne przygody GatityPodawałam już na blogu przepis na kandyzowane plasterki pomarańczy . Dorzucam jeszcze przepis na skórki. Możemy je zamknąć w słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je
Kulinarne przygody GatitySezon cytrusowy w pełni ! Pora więc zamknąć trochę cytrynowych i pomarańczowych aromatów do słoika. Pisałam już o pomarańczowych przetworach, czyli o
Kulinarne przygody GatityGalaretkę, tymbaliki czy też galantynę jadam cały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy
Kulinarne przygody GatityWielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie
Kulinarne przygody GatityDzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt
Kulinarne przygody GatitySzkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie
Kulinarne przygody GatityWiem, że po Wielkanocy pewnie już nie możecie patrzeć na jajka, ale zawieruszył mi się tu jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym
Kulinarne przygody GatityDzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska
Kulinarne przygody GatityKrólik w sosie jogurtowym z grzybami Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na królika w śmietanowym sosie na bazie wina . To było w czasach, kiedy jadłam
Kraina Tysiąca SmakówMega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto
RAROSSAJak co roku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję
sama złodyczPierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i
Kolizje Smaków