Lukrowane pierniczki 301Gdy się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa
Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane skórki pomarańczowe 240Podawałam już na blogu przepis na kandyzowane plasterki pomarańczy . Dorzucam jeszcze przepis na skórki. Możemy je zamknąć w słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je
Kulinarne przygody Gatity
Konfitura cytrynowa z cynamonem 236Sezon cytrusowy w pełni ! Pora więc zamknąć trochę cytrynowych i pomarańczowych aromatów do słoika. Pisałam już o pomarańczowych przetworach, czyli o
Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna galantyna drobiowa 287Galaretkę, tymbaliki czy też galantynę jadam cały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy
Kulinarne przygody Gatity
Jajka w żółtym sosie chrzanowym 271Wielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie
Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe roladki z łososiem 430Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt
Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 529Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie
Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami 1057Wiem, że po Wielkanocy pewnie już nie możecie patrzeć na jajka, ale zawieruszył mi się tu jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym
Kulinarne przygody Gatity
Schab w majeranku nadziewany śliwką 261Dzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska
Kulinarne przygody Gatity
CIASTO KUBUŚ 276Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto
RAROSSA
Świąteczne pierniczki 420Jak co roku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję
sama złodycz
Klasyczne pierogi ruskie 254Pierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i
Kolizje Smaków
Muffinki pierniczkowe 254Wprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo
Kolizje Smaków
Barszcz wigilijny 221Jedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza
Kolizje Smaków
Uszka z kapustą i grzybami 323Uszka to chyba najbardziej popularny w Polsce dodatek do barszczu wigilijnego na świątecznym stole. Zdecydowanie kojarzą się z dniami świątecznymi i rodzinną atmosferą
Kolizje Smaków