Znalazłam kiedyś w internecie świetny przepis na tort Czarny las. Po wypróbowaniu zakochałam się w nim... jest wyjątkowy, delikatny, słodki a zarazem kwaśny... Tort ten serwuję
paapilotkaaW ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie
karmelowyFaszerowane jajka są podstawą każdej udanej imprezy ;) Ilości jajek jakie u mnie schodzą są po prostu porażające :) Mogę zjeść na śniadanie jajecznicę, na obiad sadzone, a
Kraina Tysiąca SmakówJakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze
Moja DelicjaSkoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;) Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;) O dziwo, jak na
Lawendowe NieboMyślę, że to ciasto mogliby z powodzeniem jeść z podłogi bohaterowie Przyjaciół :). Pamiętacie tę scenę? Ciasto jest tak pyszne jak sernik nowojorski - nie oprze się
Qlinarnie i QlinarnieNam smakował z jajkiem ugotowanym na twardo, pieczonymi ziemniakami (z lubczykiem i majerankiem), wędzonym tofu i wędzonym twarogiem (z Lidla). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1
Qlinarnie i QlinarniePrzedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na
karmelowyMazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeszcze rzutem na taśmę na blogu pojawia się ostatni przed Wielkanocą przepis na jajka. Na naszym świątecznym stole zawsze pojawiają się faszerowane jajka w
Kulinarne przygody GatityNa świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z
Bernika - moj kulinarny pamietnikM azurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań
SzczyptaSmaQŚwięcelnik to dawna śląska i obecnie trochę zapomniana potrawa wielkanocna. Pochodzi z regionu Wodzisławia. Inny bardzo go niego podobny to popularny murzin. Jest to ciasto drożdżowe
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię buraczki z chrzanem jako dodatek do obiadu czy wędlin. Tym razem smak tradycyjnej ćwikły wzbogaciłam winno-słodkim smakiem jabłek. Pycha! Składniki: 1 kg buraków
e-PrzepisyKulinarne1. Ocet kuchenny zabija bakterie, usuwa kamie ń i zwalcza rdzę . Można nim polać zabrudzoną powierzchnię i szorować do uzyskania zadowalającego efektu. Podgrzany ocet doskonale usuwa
w mojej kuchni