na ogorki - 1545 przepisów (strona:9/103)

Sałata z kukurydzą i ogórkiem 359

sałatkowy i wymieszać go. tak przygotowany odstawić na 5 minut. Do miski wrzucić mieszankę sałat, dodać kiełki, szczypior i odsączoną kukurydzę oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórka. Dodać sól i pieprz i wlać przygotowany sos. Sałatę wymieszać z sosem i podawać ja do dań obiadowych. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Mało solne z czerwoną porzeczką 203

ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate łyżki soli kamiennej nie jodowanej Wykonanie : Ogórki przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut. W rondlu gotujemy wodę,  wsypujemy sól dokładnie mieszamy. Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki przepłukujemy pod bieżącą wodą(...)Wyjmujemy ogórki z wody, poodcinamy końcówki ogórków z obu stron.Do dużego słoj a układamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia. Smacznego

kgwjanczewo
Zupa ogórkowa 88

zależy od ogórków jakich użyjemy (ja zazwyczaj korzystam z własnoręcznie ukiszonych). Jeśli zdarzy się tak, że tego „kwasu” jest za mało, to dolewam do wywaru sok z kiszonych ogórków, a zawsze przed ich dodaniem podsmażam je kilka minut na patelni (ich smak staje się przez to jeszcze bardziej wyrazisty). Doprawić z kolei lubię sosem sojowym :) Jak więc widzicie(...)obrazku każdy ma swój patent na zupę ogórkową. Ile ludzi tyle sposobów. Jestem bardzo ciekawa, jak gotujecie swoją :) Składniki: ok. 2,5-3 l wody ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej) 4-5 średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki ciemnego

MyCookBook.pl
Ogórki słodko kwaśne 567

Sałatka słodko kwaśna w słoiku z ogórków to mój ulubiony dodatek zimą. Na 5-6 słoików 0,5 litrowych : - 5 kilo ogórków gruntowych większych - 3 cebule - łyżka curry - łyżka kurkumy - 2 łyżki soli - 6 liści laurowych - łyżka pieprzu mielonego - 1,5 szklanki cukru - 3 szklanki octu jabłkowego 6% - 5-6 goździków Ogórki umyj, obierz i pokrój(...)cienkie plastry, tak samo z cebulą. Wymieszaj z łyżką soli i odstaw na 2 godziny . Zalewa: Zagotuj ocet z cukrem i przyprawami. Ogórki odcedź z wody i napakuj nimi wyparzone słoiki, dość ciasno. Na górę połóż po jednym goździku, to uchroni ogórki przed zepsuciem. Zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki. Pasteryzuj 15 minut. SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Ogórki z przyprawą gyros - przetwory na zimę 125

Robicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną z moich ulubionych. Te ogórki świetnie nadają się na kanapki czy do wódeczki. Sprawdzą się i do obiadu. Polecam! Składniki : * 2 kg ogórków gruntowych * 2 szklanki wody * szklanka octu * pół szklanki cukru(...)łyżka ziela angielskiego  * łyżka ziaren czarnego pieprzu  * łyżka soli morskiej  * opakowanie przyprawy gyros * łyżka gorczycy  Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować

Magiczne Życie Marty
Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką 174

Bardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz. 2,5 kilograma ogórków gruntowych 1 duża czerwona papryka 5 cebul 50 g przyprawy do gyrosa 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 0,5 szklanki oleju Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy(...)cebulę oraz przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę. Paprykę w krótkie słupki.  Cebulę z papryką dodajemy do ogórków. Ocet, olej i cukier mieszamy ze sobą i przelewamy do ogórków. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut.  Po tym czasie nakładamy ogórki do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez

VioletoweKucharzenie
Ogórki w sosie pomidorowym 323

Uwielbiam wszystko co pomidorowe. Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków. Kruche, smaczne w sosie pomidorowym. 2 kg ogórków gruntowych 5 cebul Zalewa: 125 ml octu 10% 125 ml oleju 1 łyżka soli 0,5 szklanki cukru 250-300 g koncentratu pomidorowego 30% Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy(...)kroimy w drobne piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z cebulą. Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy  z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce

VioletoweKucharzenie
MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI 161

ogórkowy w pełni. Część z Was zapewne ma go już za sobą. Kto jednak jeszcze ma ogórki do przetworzenia chętnie podpowiem Wam kilka moich sprawdzonych sposobów na pyszne ogórki na zimę. 1. OCTOWE OGÓRECZKI Z CEBULKĄ - fajne, delikatnie słodkowate ogóreczki, uwielbiane przez dzieciaki 2. OGÓRKI W MUSZTARDZIE  - szybkie do przygotowania, nie wymagają obierania, pyszne 3. OGÓRKI W KECZUPIE - lekko słodkawe, ulubione ogórki mojego męża 4. OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 5. BABCINE OGÓRECZKI  - Tradycyjny przepis na pyszne, jędrne ogóreczki octowe takie jak u Babci 6. MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI - robione wg tradycyjnej receptury mojej babci. Można je przełożyć na zimę do słoików i uzyskać kwaszone ogóreczki. 7. SZYBKIE MAŁOSOLNE -gotowe do spożycia już

Z Majeczką w kuchni
Zielone ogórki słodko-pikantne 477

Chrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować wcześniej, a ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut. 6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm ) 5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka octu(...)razem rozetrzeć. Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć. Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół. Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut

Trzeci talerz
Ogórki z przyprawą do grilla. 151

ogórki są w moim domu prawdziwym rarytasem. Są super przekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l. OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cebuli pęczek kopru 3 paczki gorczycy pęczek natki pietruszki papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania) 4 szklanki octu(...)szklanek wody 6 szklanek cukru 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej 6 łyżek soli WYKONANIE: Ogórki porządnie umyć i pokroić w plastry grubości 1-2 cm , lekko posolić i odstawić na 2 godziny,  cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny.  Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej

Kuchnia Beaty
Trochę smaku lata w słoikach 92

każdej postaci: kiszone, konserwowe, małosolne. To już zależy od nas, które lubimy bardz iej. Moje ulubione to kiszone, ale mam już ich sporo w spiżarce. Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już po kilku dniach.  Ogórki małosolne 3 kg małych ogórków (proporcje według potrzeb) koper korzeń chrzanu(...)ząbków czosnku 1 łyżka soli na 1 l wody Wkładamy ogórki do słoików, przekładamy koprem, chrzanem i czosnkiem. w osobnym naczyniu rozpuszczamy sól z gorącą wodą (1l zalewy 1łyżka soli). Należy pamiętać, żeby ogórki były dość ciasno poukładane. Zalewamy wrzątkiem z solą pod samo wieczko. Zakręcamy lub w przypadku dużego słoja zakrywamy folią i obciążamy talerzykiem. Zostawiamy

noteskulinarnyfiga
Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 138

Składniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda   (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać,opłukać. Czosnek obrać z łupinek. Do każdego słoja (około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego(...)słoika po jednym listku czarnej porzeczki,wiśni lub dębu według gustu i uznania. Przed włożeniem ogórków do słoja, każdy ogórek nakłuwamy wykałaczką lub cienkim drucikiem. Następnie nakłute ogórki układamy w słoju, ale niezbyt ciasno. Przegotowujemy wodę z solą najlepiej nie jodowaną ,specjalną do przetworów w proporcjach : 1 litr wody +1 łyżka soli. Lekko studzimy , zalewamy ogórki

Przepisy i porady kulinarne
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 218

połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda(...)jabłkowy, dusimy do jej całkowitej miękkości. Kolejno zwiększamy ogień, zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy wodę i ocet i zdejmujemy z ognia. Miękką cukinię wraz z czosnkiem, listkami mięty i połową pokrojonych ogórków  blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia.  Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód

Symfonia Smaków