na ogorki - 1545 przepisów (strona:13/103)

Sałatka warstwowa ze śledziem + film 998

amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu.   składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych 250 g buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski(...)następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy na warstwie majonezu. Warstwę ogórków pokrywamy odsączonymi z zalewy buraczkami, smarujemy pozostałym majonezem i posypujemy pieprzem. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane

Smakowite Dania
OGÓRKI KISZONE PO STAROPOLSKU 132

tradycyjna metoda kiszenia ogórków stosowana w moim rodzinnym domu od wielu lat. Ogóreczki doskonałe na kanapki, do zupy ogórkowej czy też sałatek SKŁADNIKI ogórki, gałązki kopru (z kwiatostanem), liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, ziarna ziela angielskiego, ziarna gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper(...)kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziaren pieprzu, 5 ziaren gorczycy. Układamy ciasno umyte ogórki ciemniejszym końcem do dołu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy, odstawiamy do ukiszenia. Po około tygodniu pasteryzujemy ok. 5 minut

słodki bratek
Naleśniki jarskie 146

ogórki kiszone i żółty ser. Cała zgraja zapieczona pod jajeczną pierzynką, tworzy oryginalne i smakowite danie 1 h 4 składniki: naleśniki : przepis TUTAJ farsz: woreczek kaszy jęczmiennej 3 ogórki kiszone 10 dag sera żółtego 2 jajka pieprz, sól wykonanie: Naleśniki smażymy jak w przepisie u góry. W międzyczasie gotujemy kaszę, ogórki kroimy w drobną kostkę(...)trzemy na tarce jarzynowej. Przygotowujemy nadzienie: kaszę, ogórki i ser żółty mieszamy doprawiając pieprzem i solą. Na naleśniki nakładamy nadzienie i zawijamy je, jak przy krokietach. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jajka roztrzepujemy w rondelku i wylewamy na naleśniki. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni, podpiekamy około 15/20 minut. Smacznego ☺ Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Sałatka z ryżem i kukurydzą 576

ryżu (125 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 200 g szynki konserwowej 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki wody z ogórków sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć woreczek z ryżem i przelać zimną wodą. Przesypać do miski i ostudzić.Do zimnego ryżu dodać(...)odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę i ogórki. Przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać dodać majonez, wodę z ogórków i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków i schłodzenia

Ala piecze i gotuje
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 180

półplasterki, dość cienko. Frankfurterki kroimy w półcentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Ogórki przecinamy wzdłuż na pół, jeszcze raz wzdłuż i dalej na małe kawałki. Ogórki wkładamy do miseczki i odstawiamy. Będziemy ich używać dopiero na koniec.   Na patelni rozgrzewamy po 1-2 łyżki oleju i smażymy po kolei — najpierw mięso, do mocnego zrumienienia. Usmażone(...)odrobinę dłużej. Płyn powinien prawie zakrywać zawartość garnka. Jeśli jest go za mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby nie przerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną

Karo in the Kitchen
Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie 327

ukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo ciekawą w smaku sałatkę z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie. Spróbujcie. Składniki: 4-5 rzodkiewek 3 średnie ogórki kiszone 1 średni ziemniak około 3/4 łyżki posiekanej pory sól i pieprz(...)smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Przygotowanie: Kiszone ogórki i rzodkiewki tniemy w kostkę i przekładamy do przygotowanej miski. Dodajemy posiekaną porę i delikatnie przyprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy ugotowanego, pokrojonego w kostkę ziemniaka (u mnie z obiadu). Po czym dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu

Słodkie okruszki
Surówka z ogórka i rzodkiewki 118

Czasem coś potrafi zaskoczyć... Coś co dla nas jest oczywiste, dla innych okazuje się odkryciem. Tak było właśnie z surówką z ogórka i rzodkiewki. pęczek rzodkiewek, 4 ogórki średniej wielkości*, śmietana 22 %, sól, Ogórki umyć i obrać (można nie obierać, zależy od skórki ogórka), zetrzeć na tarce o dużych otworach. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut(...)Rzodkiewki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać rzodkiewki. Doprawić solą. Polać śmietaną, wymieszać. Śmietany dodajemy, tyle ile uważamy za stosowne :) Jedni wola mniej inni więcej.... Zamiast ścierać na tarce, można ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. *tak naprawdę to proporcje, należy samemu dobrać wedle smaku zastawa

królestwo garów
Ogórki kwaszone po kozacku. 165

znanym i gorącym filmowym Kozakiem jest Jurko Bohun z powieści "Ogniem i mieczem" To ci ciacho :) No ale my tu gadu gadu, a nie o ciastkach tylko o kwaszonych ogórkach zaczelismy. Tak więc po kozacku, do dzieła. SKŁADNIKI na zalewę: 4 szklanki wody 1 szklanka octu niepełna szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej, niejodowanej 5 łyżek musztardy Składniki(...)angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone są lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela angielskiego i gorczycy. 2. W garnku gotuj przez

Sztuka gotowania w/g Samiry
Maminkowe ogórki konserwowe 201

wycisza i relaksuje. Postanowiliśmy to sprawdzić i faktycznie tak jest a widok pełnej spiżarni daje satysfakcję. Mieliśmy już ogórki w różnych wersjach, ale nie mieliśmy wersji podstawowej, czyli ogórków konserwowych.     Składniki: -na ok.5 kg ogórków: Zalewa: -15 szklanek wody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka(...)ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa z marchewką i koperkiem 188

łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa była za mało kwaśna można jeszcze dodać(...)starte ogórki lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy i zabielić zupę. Do zupki dodałam też rozdrobnione na kwałeczki miesko drobiowe na którym ugotowałam bulion

Monia miesza i gotuje
Ogórkowa sałatka z marchewką, cebulą i papryką 1915

zimę. Tym razem kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem papryki, marchewki i cebuli w zalewie octowej z olejem. Sałatka idealna do obiadu lub kanapek. składniki: 4 kg średnich ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchewki 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju 1 płaska łyżka(...)czarnego mielonego pieprzu Kociołek Smaków 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego Kociołek Smaków 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego Kociołek Smaków Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę aby puściły sok. W tym czasie oczyścić marchewkę i paprykę. Marchewkę zetrzeć na tarce

Monia miesza i gotuje
Chłodnik z orzechami 155

chrupią ;)   Składniki 3 długie zielone ogórki 2 pęczki rzodkiewek 100g łuskanych orzechów włoskich pęczek koperku 1l kefiru lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy i koperek siekamy (orzechy niezbyt drobno). Dodajemy do ogórków i rzodkiewek. Przeciskam ząbek czosnku. Całość zalewamy kefirem. doprawiamy(...)smaku sola, pieprzem i łyżeczka cukru. Chłodzimy, Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka, koperkiem i orzechami

Pyry na Gaz
Domowy tonik jednodniowy-woda ogórkowa 141

Tonik należy stosować codziennie przez około 1 do 3 miesięcy by zobaczyć efekty. Składniki: (na 1-2 dni) 2 duże ogórki zielone tarka z dużymi oczkami Przygotowanie: 1. Ogórki umyć bardzo dokładnie i obrać ze skórki. 2. Zetrzeć ogórki na tarce z dużymi oczkami 3. Odstawić na 30 min do 1 godziny, czekać aż ogórki puszczą

KreatywnePiny
Sos ogórkowo-czosnkowy. 352

naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15  minut, następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok, obrać(...)czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
Mizeria 145

się już ogórki gruntowe. Swoje zakupiłam na targu, jednak czekam już na własne ogrodowe. Składniki podaję z pominięciem ilości, ponieważ są to każdego indywidualne gusta smakowe. Składniki kilka ogórków gruntowych  kwaśna śmietana koperek sól pieprz Sposób Ogórki obrać pokroić na cienkie plasterki (możecie również zetrzeć na tarce, ja jednak zostaję przy krojeniu), posolić, zostawić aż puszczą(...)koperek oraz śmietanę. Całość mieszamy i zajadamy.  Jako że na co dzień pracuję z dziećmi, piosenki dla maluchów są mi dobrze znane, tymczasem dziś piosenka najbardziej kojarzona z ogórkiem, czyli...  Fasolki - Ogórek wąsaty

Kuchenne aromaty