pomysłem na taką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz przepis Skrzydełka dokładnie(...)dodajemy pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem
Smakowite Daniałyżki + 1 marchewkę. nasz wywar jest gotowy 3. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naszego wywaru. Solimy nasza zupę. 4. Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Ogórki przed starciem na tarce możemy obrać(...)ziemniaki, w zupie, są już miękkie, dodajemy podsmażone ogórki. 6. Gdy chcemy, możemy nasza zupę troszkę zagęścić, czyli do kubeczka dajemy łyżkę mąki i troszkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek, po czym wlewamy do zupy mieszając jednocześnie zupę. 7. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły. 8. Podajemy ciepłą, ze śmietaną
Kulinarnie z Polką na Kresachbulionu mięsno-warzywnego -1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych -3 łyżki śmietany 18% -100 g ryżu -1 łyżka masła -garść natki pietruszki lub kopru -sól, pieprz Wykonanie: Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut). Do gotującego się bulionu wrzucamy starte ogórki i wsypujemy ryż(...)można też gotować ryż oddzielnie). Gotujemy do momentu, aż ryż zmięknie. Do zupy dodajemy szklankę wody z ogórków i zaprawiamy ją śmietaną. Trzymamy na ogniu do zagotowania i gotowe. Zupę podajemy na gorąco i posypujemy zieleniną (można ją dodać do zupy wcześniej, w trakcie gotowania). Smacznego
KasiekGotujepierś z kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję 250-300 ml - tj. ok. 1 szklanki) 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji Pierś z kurczaka umyć i oczyścić ewentualne błonki. Pokroić(...)kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comogórków 1 duża cebuli 2 marchewki 1/2 szklanki octu 1/3 szklanki cukru sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i moczymy pół godziny, następnie ścieramy na plastry. Marchew obieramy i ścieramy na plastry. Cebulę obieramy i również kroimy na plastry lub w piórka (ja wszystko skroiłam(...)robocie - ogórki na grubsze, pozostałe warzywa na cieńsze plastry), czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko wkładamy do dużego garnka dodając ziele i liść laurowy. Ocet mieszamy z cukrem i zagotowujemy. Zalewamy nim ogórki, solimy i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym. Całość mieszamy i dostawiamy w chłodne miejsce na minimum 5-6 godzin. Następnie przekładamy sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa : 3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz czarny cały Sposób wykonania : Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Sprawdzić smak soku i ewentualnie dosolić. Pietruszkę opłukać, pokroić. Wymieszać(...)ogórkami. Wodę zagotować, dodać pozostałe składniki przeznaczone na zalewę , wymieszać, wlać do pokrojonych ogórków, dokładnie wymieszać. Czyste słoiki (250 ml) wypełnić mizerią ,zakręcić wieczkami i pasteryzować w temperaturze 85 C przez 10-15 minut. Przestudzone słoiki wyjąć z garnka, wysuszyć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce
Przepisy i porady kulinarneOgórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plasterki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy
Przepisy i porady kulinarnektórej było smażone mięso. Chwilę smażyć, aby tylko odzyskać smaki grosa z patelni (nie szklić cebuli), ostudzić. Do majonezu dodać drobno pokrojony czosnek oraz 3 łyżki jogurtu greckiego, wymieszać. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, por w krążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ponieważ jest to sałatka warstwowa składników nie mieszamy tylko równomiernie rozprowadzamy. Na mięso wykładamy(...)cebulę. Na cebulę - ogórki. Na ogórki - warstwę sosu majonezowo jogurtowego. Na sos - paprykę czerwoną. Na paprykę - kukurydzę. Kukurydzę lekko skrapiamy pikantnym ketchupem. Kolejna warstwa, to por. Następna warstwa - sos majonezowo jogurtowy. Na wierzch dajemy pokrojoną sałatę lodową (sałata lodowa jest jedyną, którą kroję, a nie rwę na kawałki). Ozdabiamy według uznania – papryką, krążkami czerwonej cebuli, bazylią – do wyboru
mojewypiekiinietylkoprzygotować na samym początku i schłodzić w lodówce. Ogórek obieramy wzdłuż w 3-4 miejscach, resztę skórki pozostawiamy. Odkrajamy końcówki, przekrajamy na pół i cienko kroimy lub ścieramy na szatkownicy. Lekko solimy i odciskamy wodę. W małej misce szykujemy marynatę. Mieszamy ocet ryżowy z cukrem, solą, imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy(...)godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem.Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo – słono, słodko, kwaśne fantastycznie komponuje się w całość. Powstała na wierzchu kuleczek mięsnych skorupka wspaniale wyostrzyła ich smak. Do kuchni japońskiej zapewne jeszcze powrócę. A tymczasem życzę
mojewypiekiinietylkowidać na zdjęciach, ale podaje ilość składników dla 4-5 osób.Składniki:1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej)1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1 cebula2-3 ogórki kiszoneśrednia kapusta pekińskamajonezketchup2(...)ząbki czosnku4 łyżki jogurtu naturalnegopieprz czarny świeżo mielonyjogurt naturalnyprzyprawa do gyrosa Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa. Wyłożyłam do szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso. Pokroiłam cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę
NA MOIM TALERZUSezon ogórkowy rozpoczęty, mozna robić przetwory, żeby potem zimą cieszyć się ich smakiem. Oprócz nowych smaków ogórków w moim domu muszą być tez te tradycyjne, z pokolenia na pokolenie, takie jak u mojej kochanej babci . Uwielbiam te ogórkiSkładniki:1 kg ogóreczków gruntowychzalewa:4 szklanki wody1 szklanka(...)octu8 łyżek cukru2 płaskie łyzki solido kazdego słoika 0,5:1 liśc wiśniowy,1korzeń chrzanu,1 srednia marchewka,baldach kopru,przyprawy:1 łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiegoWykonanie:Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy składniki zalewy,zimna zalewamy ogórki w słoiku,zakręcamy słoiki,pasteryzujemy
Z Majeczką w kuchnikostka rosołowa 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2 łyżki śmietany Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach.Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości(...)ziemniaków. Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Dosmakowujemy sokiem z ogórków. Po ugotowaniu zupy marchewkę, według uznania możemy zetrzeć na tartce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też(...)bulion mamy już w lodówce. W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki, dodaję sól, pieprz, majeranek. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę. Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę
w kuchni i w ogrodzieszklanej salaterce [lub nawet tak jak u mnie w naczyniu żaroodpornym ]..efekt jest lepszy jak widoczne są warstwy sałatki. 2 piersi z kurczaka kapusta pekińska (mała główka) 4-5 ogórków konserwowych 1-2 papryki[ u mnie 1 czerwona i 1 żółta] 1 puszka kukurydzy(...)duża cebula fioletowa przyprawa Gyros ke tchup, majonez Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, posypać przyprawą Gyros i usmażyć na gorącym oleju.Kapustę poszatkować, paprykę , cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Składniki układać warstwami w następującej kolejności : pierś z kurczaka ketchup ogórki cebula papryka kukurydza majonez wymieszany z ketchupem kapusta pekińska Odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzenienigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki: - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż(...)niewielkiej ilości oleju pod przykryciem, aż puszczą sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dalej smażymy, aż wchłoną całą wodę i nabiorą lekko złotego koloru, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Ogórki i pora drobno kroimy. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki, sos, "śledzie", koperek, natkę, ogórki i pora umieszczamy w dużej misce i mieszamy do całkowitego
Be Fit Be Strong