na ogorki - 1545 przepisów (strona:8/103)

Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł! 176

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi(...)Składniki: 10-20 kg dużych ogórków gruntowych sól czosnek woda koper Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestki Pokroić na kwadraciki  Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórki Zagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Koktajl truskawkowy z zielonym ogórkiem 179

pić  je codziennie litrami. Nie tylko są smaczne, ale również bardzo zdrowe i w związku z tym postanowiłam, zrobić jeszcze zdrowszy, truskawkowy koktajl z dodatkiem kiwi i zielonego ogórka! Wyszedł obłędny w smaku! Nic tylko dolewać :)"Składniki:szklanka ( 250 ml) truskawek150 ml jogurtu2 szt. kiwi1/4 długiego zielonego ogórka2 łyżki cukru - można pominąćSposób przygotowania:Truskawki myjemy, osuszamy i oczyszczamy(...)szypułek, wrzucamy do blendera. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, to samo robimy z ogórkiem.Całość zalewamy jogurtem i ewentualnie posypujemy cukrem. Miksujemy około 1-2 minut.Podajemy schłodzone.Na zdrowie

Słodkie Przyjemności
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 203

wspaniałą ekipą :)Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony pieprz,sól,masło (najlepiej klarowane),cebula,odrobina mąki.Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek(...)równomiernie się rozbija, nie klei się do tłuczka, ani nie pryska po kuchni.Marchew obrać i pokroić w niezbyt grube słupki o długości nieco krótszej niż szerokość rozbitych plastrów mięsa. Ogórek i parówkę również pokroić w podobne słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość.Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki

Codzienna kuchnia niecodzienna
matiasy z zielonym ogórkiem... 177

Składniki: matiasy 4 filety, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, ogórek zielony 1 mały filety matiasów wymoczyć w zimnej wodzie - 2 razy zmienić wodę po 30-stu minutach filety wylać na sito aby dobrze się odsączyły z wody filety pokroić na 3-4 cm kawałki do filetów dodać pokrojoną(...)talarki cebulę i ogórek zielony ze skórką posypać wszystko cukrem, pieprzem, octem jabłkowym i oleju wlać wg uznania schować do lodówki na kilka godzin przed podaniem posypać pieprzem świeżo zmielonym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem 205

lepka, a jednocześnie krucha w środku. Składniki: 30 dag ryżu do sushi CarlRose 2 arkusze glonów Nori dostępnych na www.Skworcu.com.pl 10 -12 dag łososia wędzonego świeży jarmuż świeży ogórek gruntowy ze skórką pałeczki kraba zielony chrzan Wasabi  1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1. Dobrze wypłukany ryż gotujemy 10 minut(...)podczas nakładania składników, jak również podczas zwijania alg  w rulon. 3. Na wyłożony ryż na sam środek dajemy wasabi, nabierając je na palec i przeciągając wzdłuż. Następnie nakładamy ogórek pokrojony w równe słupki, liście jarmużu, kraba w pałeczkach oraz łososia. 4. Zwijamy równo i ściśle przygotowane składniki. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem.   Sushi podajemy z sosem

Apetyczna babeczka
Surówka z ogórkiem 220

Składniki : mała główka białej kapusty mały pęczek rzodkiewek ogórek zielony szczypiorek olej, sól, cukier, pieprz Przygotowanie: Kapustę pokroić na drobno i lekko posolić, pozostawić na 15 min, po tym czasie lekko odcisnąć Dodać do niej startą na grubych oczkach rzodkiewkę i ogórek - wymieszać Dodać pokrojony szczypiorek, pokropić olejem i posypać pieprzem, ewentualnie cukrem - wymieszać Gotowe, surówka prosta i smaczna

Proste Potrawy
Pieczone ziemniaki z ogórkiem 213

może to zastąpić i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut. Jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące, pozwalamy im się piec nieco dłużej.      Ogórka myjemy i obieramy. 6 łyżek mleka kokosowego podgrzewamy w rondelku. W pozostałych 4 łyżkach rozpuszczamy obydwie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy pozostałość i trzymamy całość na ogniu(...)minut, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. W międzyczasie doprawiamy ją solą. Po pozostawieniu sosu do ostygnięcia, dodajemy do niego koperek (najlepiej świeży). Maczamy w nim plasterki ogórka i podajemy razem z upieczonymi ziemniakami.      Byliście krytykowani w dzieciństwie? Ja nie. Przynajmniej wydaje mi się, że niewystarczająco. W wieku dziewiętnastu lat powinno się już umieć przyjmować krytykę

Weganizm infantylny
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 214

cytryny - do zamarynowania ryby 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta... 1 ząbek czosnku 100ml soku z kiszonych ogórków 1 łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 mały ogórek kiszony  1 dymka - biała część i szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć(...)posypanego szczypiorkiem - u mnie akurat brak, użyłam odrobinę świeżego rozmarynu. Jako dodatek świetnie pasuje tu kasza jęczmienna i ogórki małosolne. Okrasa polecał też zamianę ogórka kiszonego i soku ze słoja od tychże ogórków, na ogórka małosolnego i sok z kiszenia małosolnych. Na pewno wypróbuję taką wersję wkrótce, bo przecież sezon na małosolne już powoli raczkuje

Grunt to przepis!
Jak zrobić ogórki małosolne? 425

Ogórki małosolne! Zachciało mi się ogórka małosolnego i postanowiłam je zrobić sama ;-) Ogórki małosolne najlepiej zrobić, z świeżych  dobrych ogórków. Łatwo powiedzieć ... heheh, w mieście ciężko takie dostać. Ja kupuję zawsze małą ilość i sprawdzam czy są jędrne i czy nie są puste w środku! SKŁADNIKI na duży słój: - ogórki - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka(...)gorczycy - 2 ziela angielskie - listek laurowy - koper - liść chrzanu - kawałek chrzanu- korzeń - zalewa (na 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 czubata łyżka soli) Do słoja wkładamy wszystkie przyprawy, ogórki ciasno ułóż w słoiku, zawsze jasnym końcem do góry. Zalej ciepłą zalewą, odstaw w ciepłe miejsce. Będą dobre po około 48- 72 h. P.S. ogórki warto namoczyć w wodzie

SMYKWKUCHNI
Idzie wiosna więc zrzuć zbędne kilogramy jedząc perską mizerię 41362

jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego człowieka. Przygotowanie takiej przystawki zajmuje mniej niż 5 minut. Nie jestem pewna, czy w Polsce dostępne są małe, fenomenalne w smaku, lekko słodkie perskie ogórki (jeśli nigdy nie próbowaliście to zachęcam do ich odnalezienia, bo smak, szczególnie tych najmniejszych o średnicy nie większej niż 2 cm, jest niepowtarzalny), ale jeśli nie to użyjcie tych, które(...)najmnieszych, o jak najsłodszym smaku. Dip możecie użyć do czegokolwiek tylko zapragniecie. Nawet do ziemniaków. To w sumie taka mizeria w perskim stylu. Jogurt naturalny, w perskim stylu z ogórkami i miętą 1-2 małe ogórki perskie 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepiej pełnotłustego) 1 ząbek czosnku sól do smaku ususzona mięta (możecie użyć tę z torebki herbaty) garść

Jem więc Jestem
Roladki ze świeżego ogórka z twarożkiem 1607

Ogórek, rzodkiewki, twarożek... Zapowiada się pyszne, wiosenne i zdrowe śniadanie. Ja wiem, że do wiosny jeszcze kawałek a nowalijki nie zawsze są bardzo naturalne, ale nie mogłam się powstrzymać. Wygodnie jeść takie roladki bo można wziąć je po prostu w rękę. Można je podać właśnie na śniadanie, ale także podczas luźnej imprezy, do przegryzienia. Myślę, że będą smakowały niezależnie

Smaczna Pyza
Ogórki kwaszone. 112

frajdę, gdy moi najbliżsi czerpią radość z przygotowanego przeze mnie jedzenia. Na dobry początek "Ogórkowe wariacje" OGÓRKI KWASZONE SKŁADNIKI (na 6-7 słoików 0.9l ): 3-4 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 3 kopiaste łyżki soli 1 główka czosnku pęczek kopru (kilka kwiatostanów) większy korzeń chrzanu liść wiśni, plaster selera WYKONANIE: Zagotować w garnku 3 litry wody(...)dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić. Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki. Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie. Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać

Kuchnia Beaty
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 173

straciłem rachubę przy 44 razie.A ja do kuchni.Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy

BaRepas
Sałata z kukurydzą i ogórkiem 390

sałatkowy i wymieszać go. tak przygotowany odstawić na 5 minut. Do miski wrzucić mieszankę sałat, dodać kiełki, szczypior i odsączoną kukurydzę oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórka. Dodać sól i pieprz i wlać przygotowany sos. Sałatę wymieszać z sosem i podawać ja do dań obiadowych. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Mało solne z czerwoną porzeczką 238

ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate łyżki soli kamiennej nie jodowanej Wykonanie : Ogórki przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut. W rondlu gotujemy wodę,  wsypujemy sól dokładnie mieszamy. Liście chrzanu, koper oraz kiście porzeczki przepłukujemy pod bieżącą wodą(...)Wyjmujemy ogórki z wody, poodcinamy końcówki ogórków z obu stron.Do dużego słoj a układamy warstwami ogórki, liście chrzanu, koper, kiście czerwonej porzeczki oraz rozgniecione ząbki czosnku (nie obrane). Ogórki zalewamy gorącą zalewą, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień są gotowe do spożycia. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania